Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Βρήκαν 21 νεκρούς στρατιώτες σε καταφύγιο έναν αιώνα μετά

Μία οβίδα παγίδεψε μέσα στα υπόγεια τούνελ του μετώπου ολόκληρη ομάδα από Γερμανούς στρατιώτες για σχεδόν 100 χρόνια
ΑΠΟ ΤΟΝ Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ

Οπως γράφει η Daily Telegraph, 21 στρατιώτες του γερμανικού στρατού βρέθηκαν νεκροί μέσα σε καταφύγιο του Α΄ Παγκόσμιου 94 χρόνια μετά το θάνατό τους, κοντά στο Καρσπάς της Αλσατίας, στη βόρεια Γαλλία.
Για τους άτυχους άνδρες το άδοξο τέλος ήρθε... το 1918, όταν μία οβίδα εξερράγη πάνω από το τούνελ, που βρισκόταν σε βάθος 6 μ., με αποτέλεσμα να καταρρεύσει και να παγιδεύσει μέσα του συνολικά 34 άτομα. Οι τότε προσπάθειες επέτρεψαν την ανάσυρση 13 πτωμάτων, αλλά οι υπόλοιποι εγκαταλείφθηκαν κάτω από τόνους λάσπης, καθώς ήταν αδύνατη η ασφαλής επιχείρηση εντοπισμού των υπολοίπων.
Σχεδόν έναν αιώνα μετά, το σημείο εντοπίστηκε από Γάλλους αρχαιολόγους που έλεγχαν το χώρο προκειμένου να προχωρήσουν έργα οδοποιίας στην περιοχή.
Η ακαριαία παγίδευση των θυμάτων άφησε τα σώματα ακριβώς στο σημείο που καθόντουσαν, δημιουργώντας εικόνες που θυμίζουν Πομπηία. Ο επικεφαλής Μισέλ Λαντότ ειπε ότι «όπως στην Πομπηία, βρήκαμε τα σώματα όπως ήταν τη στιγμή του θανάτου τους. Κάποιοι από τους άνδρες βρέθηκαν καθιστοί σε πάγκο, άλλοι ξαπλωμένοι κάτο. Ενας είχε πέσει από τις σκάλες και βρισκόταν σε εμβρυακή στάση στο έδαφος».
Μαζί βρέθηκαν και δεκάδες όπλα, κράνη, ρούχα, παπούτσια και προσωπικά αντικείμενα σημαντικής ιστορικής αξίας, όπωςμπουκάλια, κάρτες, πορτοφόλια, πίπες, ταμπακιέρες και βιβλία.
Η πλέον αθώα απώλεια ήταν αυτή της κατσίκας που παρείχε λίγο φρέσκο γάλα, όπως έδειξε ο σκελετός που βρέθηκε στον ίδιο χώρο.
Τα ονόματά των νεκρών είναι όλα γνωστά και ήδη αναγράφονται στο γερμανικό πολεμικό νεκροταφείο της περιοχής, στο Ιλφούρθ, όπου και θα ταφούν τα υπολείματά τους, εκτός εάν εντοπιστούν συγγενείς που να τα ζητήσουν.

trikalagr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Templates