Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Πραγματοποιήθηκε η Συνάντηση της Αθήνας μεταξύ των εκπροσώπων των Εμβληματικών Κοινοτήτων για τη Μεσογειακή Διατροφή

Ο Δήμος Πύλου Νέστορος σε συνεργασία με το Μανιατάκειον Ίδρυμα διοργάνωσαν επίσημη Συνάντηση των εκπροσώπων των Εμβληματικών Κοινοτήτων για τη Μεσογειακή Διατροφή (Κορώνη, Soria, Cilento, και Chefchaouen) στο Μανιατάκειον Ίδρυμα στην Αθήνα την 19η Μαρτίου 2012.

Η συνάντηση ξεκίνησε με τον... δήμαρχο Πύλου Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη, ο οποίος αφού καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους, ευχαρίστησε το Μανιατάκειον Ίδρυμα για τη στενή συνεργασία ως τεχνικός σύμβουλος του Δήμου καθώς και για τη φιλοξενία της Συνάντησης της Αθήνας. Σημείωσε ότι «σήμερα έχουμε συνάντηση εργασίας και θα παρουσιαστούν πρωτοβουλίες του Μανιατακείου Ιδρύματος υπό την αιγίδα της δημοτικής αρχής προκειμένου το δίκτυο των Εμβληματικών Κοινοτήτων να αρχίσει να υλοποιεί την Διακήρυξη της Κορώνης». Στη συνέχεια έλαβαν το λόγο οι εκπρόσωποι των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Πολιτισμού & Τουρισμού, οι οποίοι χαιρέτισαν την πρωτοβουλία για τη Συνάντηση των Αθηνών η οποία αποτελεί μια συντονισμένη προσπάθεια για το επόμενο βήμα των Εμβληματικών Κοινοτήτων. Ο δήμαρχος της Pollica Stefano Pisani (Εμβληματική Κοινότητα του Cilento) ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο το Παρατηρητήριο Μεσογειακής Διατροφής στην Pollica, το οποίο θα αποτελέσει χώρο έρευνας και προώθησης της Μεσογειακής διατροφής (άρθρο 8 της Διακήρυξης της Κορώνης). Επίσης πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά πέρασε στην Ιταλία περιφερειακός νόμος όπου αναφέρει τα κριτήρια για τον χαρακτηρισμό προϊόντων ταυτόσημων με τη Μεσογειακή διατροφή. Ο εκπρόσωπος του Chefchaouen Guilhem Calvo, μίλησε για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο δήμος του Chefchaouen για την προώθηση της Μεσογειακής διατροφής, σε σχέση με την κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας με τη συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων. Ο εκπρόσωπος της Soria Dr. Juan Manuel Ruiz Liso ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο δήμος της Soria για την προώθηση της Μεσογειακής διατροφής στα σχολεία καθώς και στους ηλικιωμένους.

Βασική ομιλήτρια ήταν η καθηγήτρια Διατροφής και Προληπτικής Ιατρικής, Αντωνία Τριχοπούλου, η οποία τόνισε ότι ο μεσογειακός τρόπος διατροφής συμβάλλει στο ευ ζην, στην υγεία, στη μείωση των νοσημάτων. Παρατήρησε ότι είναι συνδεδεμένος με το ελαιόλαδο και επεσήμανε πως είναι τρόπος ζωής. Τόνισε την σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στα παραδοσιακά προϊόντα με την υγεία και τον πολιτισμό. Σημείωσε ότι πρέπει να μπουν όροι και κανόνες για να προστατευτούν τα παραδοσιακά προϊόντα. Τέλος τόνισε τη σύνδεση των παραδοσιακών προϊόντων με την βιοποικιλότητα και την αειφόρο ανάπτυξη. Η διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος Βίκυ Ιγγλέζου παρουσίασε την πρόταση για τη δημιουργία ειδικής κοινής ιστοσελίδας για τη Μεσογειακή Διατροφή που θα περιλαμβάνει και το λεξικό Μεσογειακής Διατροφής στις γλώσσες των Εμβληματικών Κοινοτήτων (Ελληνική, Ισπανική, Αραβική και Ιταλική) καθώς επίσης και στις επίσημες γλώσσες της Σύμβασης (Αγγλική και Γαλλική). Η πρόταση αποτελεί πρωτοβουλία του Μανιατακείου Ιδρύματος υπό την αιγίδα του Δήμου Πύλου Νέστορος. Επίσης παρουσίασε το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “International Twinning and Partnership for Development”, προκειμένου να γίνουν από κάθε Εμβληματική Κοινότητα οι απαραίτητες ενέργειες για την αδελφοποίησή τους. Τέλος ο εκπρόσωπος του Chefchaouen Guilhem Calvo παρουσίασε το προτεινόμενο Σχέδιο Δράσης για το 2012 (το οποίο έχουν ήδη υπογράψει στο Chefchaouen ο δήμαρχος Mohammed Sefiani και ο δήμαρχος Πύλου Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης).

Οι εκπρόσωποι των Εμβληματικών Κοινοτήτων αποφάσισαν τα εξής:

1. Έδρα της Μόνιμης Γραμματείας των Εβληματικών Κοινοτήτων ορίζεται για την πρώτη διετία η Κορώνη.

2. Αναμόρφωση της Κοινής Ιστοσελίδας για τη Μεσογειακή Διατροφή και παρουσίασή της στη Νάπολη της Ιταλίας στα μέσα Μαΐου. Η προθεσμία για την εκτίμηση του κόστους είναι το τέλος του Μαρτίου 2012.

3. Δημιουργία λογότυπου για την Κοινή Ιστοσελίδα για τη Μεσογειακή Διατροφή. Η προθεσμία για την εκτίμηση του κόστους είναι το τέλος του Μαρτίου 2012.

4. Θα πρέπει οι «Πρέσβεις της Μεσογειακής Διατροφής» να οριστούν το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο 2012.

5. Σε κάθε Εμβληματική Κοινότητα να ονομαστούν τρεις δρόμοι με τα ονόματα των υπολοίπων Εμβληματικών Κοινοτήτων μέχρι το καλοκαίρι του 2012 και να κοινοποιηθεί.

6. Να οριστεί η ημερομηνία πραγματοποίησης της Εβδομάδας Μεσογειακής Διατροφής σε κάθε Εμβληματική Κοινότητα τον Απρίλιο του 2012 και να κοινοποιηθεί.

7. Μέσα στο 2012, να αξιολογηθεί η δυνατότητα να αναληφθεί πρωτοβουλία από τις τέσσερεις Εμβληματικές Κοινότητες για την αναγνώρισή τους από την Unesco ως Πόλεις Γαστρονομίας.

8. Μέσα στο 2012 να ενημερωθούν για τις πρωτοβουλίες των τεσσάρων Εμβληματικών Κοινοτήτων οι μόνιμες αντιπροσωπείες των χωρών τους στην Unesco.

9. Να οριστούν οι αντιπρόσωποι των εκπροσώπων των Εμβληματικών Κοινοτήτων, οι οποίοι θα παρακολουθούν και θα ενημερώνουν για την υλοποίηση των κοινών δράσεων.

Μετά τη συμφωνία, ο δήμαρχος Πύλου Νέστορος δήλωσε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της Συνάντησης της Αθήνας και ευχαρίστησε για την ομόφωνη απόφαση να φιλοξενηθεί η πρώτη έδρα της Μόνιμης Γραμματείς στην Κορώνη. Όρισε ότι η Εβδομάδα Μεσογειακής Διατροφής θα πραγματοποιηθεί στην Κορώνη 20-25 Αυγούστου, όπου θα δοθούν και τα ονόματα των τριών δρόμων από τις Εμβληματικές Κοινότητες. Ο «Πρέσβης της Μεσογειακής Διατροφής» θα προκύψει από διαγωνισμό σε έκθεση, το θέμα της οποίας θα καθοριστεί από τριμελή επιτροπή απαρτιζόμενη από την καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου, τον διευθυντή του γυμνασίου Κορώνης και μια φιλόλογο. Τέλος όρισε τη διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος ως αντιπρόσωπο της Κορώνης στη Μόνιμη Γραμματεία.

Στο τέλος της Συνάντησης της Αθήνας πραγματοποιήθηκε κοινή συνέντευξη τύπου των εκπροσώπων των Εμβληματικών Κοινοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Templates