Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Και τρίτο μνημόνιο στην Ελλάδα «βλέπουν» οι αναλυτές

Για λήψη και νέας χρηματοδότησης κάνουν λόγο αναλυτές σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείουBloomberg.

«Το τρίτο πακέτο διάσωσης μοιάζει αναπόφευκτο. Υπάρχει πολύ μεγάλη ανηφόρα μπροστά» σημειώνει στο... ειδησεογραφικό πρακτορείο ο αναλυτής της RBS Χάρβιντερ Σιάν ο οποίος εκτιμά ότι η αναδιάρθρωση μέσω του PSI «δεν μειώνει το χρέος σε διαχειρίσιμα επίπεδα».


Σύμφωνα με τα στοιχεία του δημοσιεύματος η διαδικασία του «κουρέματος» μείωσε μεν το ελληνικό χρέος αλλά ο στόχος περιορισμού στο 116% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 κρίνεται εξαιρετικά «φιλόδοξος» με βάση και τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Κομισιόν σημειώνει ότι το «δυσμενές σενάριο» για την Ελλάδα θα σήμαινε ότι το χρέος θα ξεπερνούσε το 140% του ΑΕΠ το 2020.


Επίσης σημειώνει ότι το επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων 30-ετούς διάρκειας παραμένουν σε δυσθεώρητα επίπεδα άνω του 21% ενώ σύμφωνα με την Standard & Poor's η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας αξιολογείται ακόμα στην κατηγορία των «σκουπιδιών» (junk).


Από την πλευρά του ο οικονομικός σύμβουλος του αμερικανικού ινστιτούτου Peterson Αντερς Ασλαντ αναφέρει ότι στις αγορές κυριαρχεί η γενικευμένη πεποίθηση ότι θα υπάρξει διαγραφή και του χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας. «Η ιδέα ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να συμμετάσχει στις απώλειες είναι λανθασμένη» εκτιμά και προσθέτει ότι ο επιθυμητός στόχος από το δεύτερο «κούρεμα» των ομολόγων θα πρέπει να είναι η μείωση του ελληνικού χρέους κάτω από 90% του ΑΕΠ.


Ανάλογες είναι οι προβλέψεις και της JPMorgan. «Είναι εξαιρετικά πιθανό να χρειαστεί περαιτέρω δράση για την Ελλάδα όπως για παράδειγμα η μείωση των επιτοκίων των δανείων ή η επιμήκυνση της διάρκειας λήξης των ομολόγων που κατέχει ο επίσημος τομέας. Το επίπεδο του χρέους είναι οριακά ανεκτό και η χώρα θα χρειαστεί πιθανότατα νέα στήριξη» σημειώνει η οικονομική σύμβουλος της τράπεζας Κέντραν Παναγέα.


«Περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το ενδεχόμενο μια νέας στήριξης παρά το αντίθετο σενάριο» επισημαίνει ο Αλεξ Τζόνσον του βρετανικού επενδυτικού ταμείου Fisher Francis Trees.


Πηγή: Bloomberg και moneypost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Templates