Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Bloomberg: «Η λιτότητα στην Ελλάδα θα οδηγήσει σε αναταραχές και πραξικόπημα»


Στην ύφεση και την καθημερινότητα των Ελλήνων εστιάζει σημερινό δημοσίευμα του οικονομικού πρακτορείου Bloomberg το οποίο προκρίνει την άμεση έξοδο από το ευρώ ως τη λιγότερο επώδυνη λύση για τη χώρα.

«Δεν υπάρχει άνθρωπος στην Ελλάδα που να μην έχει να σου πει μία ιστορία για τη δυστυχία και την...
ανέχεια που καλείται να αντιμετωπίσει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης τα τελευταία δύο χρόνια» αναφέρει το δημοσίευμα.

«Παρά την οικονομική ανέχεια και τη φτώχοποίηση του ελληνικού λαού, τόσο ο ίδιος ο λαός, όσο και η πολιτική ηγεσία του τόπου αρνείται έστω να κοιτάξει προς την πλευρά της εναλλακτικής λύσης, που δεν είναι άλλη από την πτώχευση και την έξοδο από την Ευρωζώνη» σχολιάζει η αρθρογράφος, υπογραμμίζοντας ότι «νέοι με μεταπτυχιακά και πολλά προσόντα καταλήγουν να δουλεύουν σε τηλεφωνικά κέντρα και καφετέριες, την ώρα που οι συντάξεις και οι κόποι μίας ζωής των ηλικιωμένων εξανεμίζονται με μία υπουργική απόφαση».

Επισημαίνεται ακόμα πως «η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν μία κίνηση παραδοχής της αποτυχίας του πολιτικού συστήματος της Ελλάδας» ωστόσο η συντάκτης του κειμένου διαφοροποιείται από τις παγιωμένες απόψεις που ακούγονται σχετικά με καταστροφή της χώρας. «Αντίθετα, είναι η μοναδική ρεαλιστική λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στη χώρα, σε συνδυασμό με τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές που που προωθούνται από την κυβέρνηση, ώστε να επανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία της»

Το κρίσιμο για την Ελλάδα είναι η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της προκειμένου να αφήσει το μονοπάτι της ατέρμονης λιτότητας, η οποία κατά το Bloomberg είναι αδιέξοδη αφού θα οδηγήσει τη χώρα σε δεκαετίες ύφεσης κατά τις οποίες «θα υπάρξουν κοινωνικές αναταραχές και πολιτικές ανακατατάξεις που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε στρατιωτικό πραξικόπημα και πολύχρονες πολιτικές αποσταθεροποιήσεις».

«Από την άλλη, υπάρχει το ενδεχόμενο αποκήρυξης του χρέους από την ελληνική κυβέρνηση και εν συνεχεία η έξοδός της από τη ζώνη του ευρώ. Η Ελλάδα θα μπορεί να υποτιμήσει τη νέα δραχμή και σε συνδυασμό με τις διαρθρωτικές αλλαγές που γίνονται και οι οποίες θα πρέπει να συνεχιστούν, θα μπορεί να εκτοξεύσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας σχεδόν αυτόματα» επισημαίνει η αρθρογράφος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «μία έξοδος από το ευρώ φυσικά δεν είναι εύκολη υπόθεση. Θα συνιστούσε άτακτη χρεοκοπία, κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού τομέα και θα είχε πολλές ακόμα συνέπειες. Η μόνη διαφορά όμως είναι ότι όλα αυτά τα ενδεχόμενα δε μπορούν να αποκλειστούν από κανέναν οικονομολόγο, όσο η Ελλάδα ακολουθεί τη συνταγή της λιτότητας», καταλήγει το δημοσίευμα.
armageddon-news.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Templates