Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Και ο ΟΑΕΔ εμπλέκεται στα μαϊμού επιδόματα.... Βρωμάει ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμό

«Πλοκάμια» ακόμα και στα επιδόματα του ΟΑΕΔ είχαν απλώσει τα κυκλώματα επιτηδείων, που για χρόνια έκαναν «πάρτι» με τα χρήματα των ασφαλισμένων. Οι αποκαλύψεις είναι διαδοχικές για τη δράση των «τρωκτικών» στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και στον ΟΑΕΔ, καθώς εξετάζεται εξονυχιστικά ποιοι εισέπρατταν για δεκαετίες επιδόματα χωρίς... να τα δικαιούνται. Με την ολοκλήρωση των ερευνών εκτιμάται πως θα φτάσουν τους 50.000 όσοι έχουν εισπράξει επιδόματα-«μαϊμού» (από ανεργίας έως προνοιακά επιδόματα και τοκετού). Η ζημιά για τα Ταμεία μόνο από τη χορήγηση επιδομάτων σε μη δικαιούχους εκτιμάται πως φτάνει τα 250 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Οι έλεγχοι έχουν επεκταθεί και στον ΟΑΕΔ, καθώς με πλαστά δικαιολογητικά επιτήδειοι έβαζαν «χέρι» σε μία σειρά επιδομάτων. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως λειτουργούσαν ολόκληρες? επιχειρήσεις, που χορηγούσαν -με το αζημίωτο βέβαια- από πλαστά ένσημα μέχρι και άδειες διαμονής στη χώρα.

Σύμφωνα με το Έθνος, αυτήν τη στιγμή ελέγχονται δύο υποθέσεις στο κέντρο της Αθήνας και στη Χαλκιδική, ενώ ανάλογα φαινόμενα έχουν παρουσιαστεί στην Ξάνθη και στην Κρήτη. Η διοίκηση του ΟΑΕΔ είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος σε τέτοια φαινόμενα, κάτι που μπορεί πλέον να γίνει πράξη καθώς υπάρχει on line σύνδεση με το ΙΚΑ.

Στο μεταξύ, σε διαθεσιμότητα έχει τεθεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υπάλληλος του Οργανισμού που φέρεται να χορηγούσε επιδόματα σε μη δικαιούχους. Από τα πρώτα στοιχεία που συγκεντρώνονται φαίνεται πως η ζημιά ξεπερνά τα 200.000 ευρώ, ενώ συνεχίζεται η διερεύνηση της υπόθεσης. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως πριν από ενάμιση χρόνο είχε αποκαλυφθεί ότι άλλος υπάλληλος του Οργανισμού είχε υπεξαιρέσει 1,7 εκατομμύριο ευρώ (από προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης).

Ουσιαστικά τα στοιχεία που ήρθαν στο φως για τη δράση των υπαλλήλων του ΙΚΑ Καλλιθέας άνοιξαν το κουτί της Πανδώρας και τις τελευταίες μέρες είναι διαδοχικές οι αποκαλύψεις για το πού πήγαιναν τα προηγούμενα χρόνια τα χρήματα των ασφαλισμένων. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, το όφελος για τα Ταμεία από την αποκάλυψη συντάξεων και επιδομάτων-«μαϊμού» θα φτάσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας κατέστησε σαφές πως θα αναζητηθούν και άλλα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν δοθεί τα προηγούμενα χρόνια σε μη δικαιούχους. Ενδεικτικά αναφέρεται πως σε 40.000 υπολογίζονται οι συντάξεις-«μαϊμού» και μάλιστα έχει υπάρξει περίπτωση που σύνταξη καταβαλλόταν σε σύζυγο ασφαλισμένου για 32 ολόκληρα χρόνια μετά τον θάνατό του.
Οι έλεγχοι είναι εξονυχιστικοί σε όλα τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ και άμεσα αναμένονται και νέες ανακοινώσεις για τη δράση των κυκλωμάτων που λεηλατούσαν τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο «μικροσκόπιο» σε αυτήν τη φάση βρίσκονται εννιά υποκαταστήματα του Ταμείου, καθώς εκτιμάται πως πέντε από αυτά χορηγούσαν επιδόματα-«μαϊμού» και τα υπόλοιπα τέσσερα συντάξεις-«μαϊμού».

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Templates