Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012

Έκλεισε η ΑΧΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ- Πανικός και αγωνία για χιλιάδες καταθέτες

Λουκέτο στην πολύχρονη πορεία τριών μεγάλων Συνεταιριστικών Τραπεζών βάζει η Tράπεζα της Ελλάδος. Με σημερινή της ανακοίνωση η Τράπεζα της Ελλάδος ανακαλεί την άδεια της Συνεταιριστικής τράπεζας Αχαΐας όπως και των Συνεταιριστικών Τραπεζών Λαμίας και Λέσβου -Λήμνου, διότι «δεν κατέστη δυνατή η λήψη μέτρων που θα αποκαθιστούσαν τη βιωσιμότητά τους».

Αυτή τη στιγμή τα καταστήματα της...

Τράπεζας είναι κλειστά και δεν πραγματοποιούνται συναλλαγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες του pelop.gr το μεσημέρι της Δευτέρας συγκαλείται το ΔΣ της Αχαϊκής.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεκάδες επιχειρηματίες έχουν σπεύσει από το πρωί στα υποκαταστήματα της Τράπεζας και ζητούν τα χρήματά τους. Οι υπάλληλοι όμως έχουν φύγει. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαϊας και μέλος του Δ.Σ. της Αχαϊκής Πλάτων Μαρλαφέκας δήλωσε ξεκάθαρα πως "Αχαϊκή Τράπεζα τέλος", ενώ τόνισε πως οι καταθέτες δεν έχουν πρόβλημα. "Οι μόνες τράπεζες που δεν μπήκαν στα χρηματοικονομικά εργαλεία της Ευρώπης ήταν οι συνεταιριστικές" δήλωσε ο κ. Μαρλαφέκας.Εν τω μεταξύ αυτή την ώρα επικρατεί κλίμα έντασης επικρατεί έξω από τα γραφεία της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας στην Πάτρα.

Δεκάδες καταθέτες και μεριδιούχοι που έχουν συγκεντρωθεί, εκφράζουν την αγωνία τους, αλλά και την διαμαρτυρία τους, μετά την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, περί εκκαθάρισης της συνεταιριστικής τράπεζας. Μάλιστα κάποιοι από τους συγκεντρωμένους επιχείρησαν να μπουν στην τράπεζα, αλλά δεν τα κατάφεραν.Οσο για τις μετοχές των Πατρινών, η Αχαϊκή έχει ακίνητα, θα εκποιηθούν και θα δοθούν μερίσματα. Οσο γι αυτά που ακούγονται περί ανεξέλεγκτων δανεισμών ο κ. Μαρλαφέκας δήλωσε πως "τα δάνεια που έχει η Αχαϊκή είναι πταίσματα μπροστά σε αυτά που έδιναν άλλες τράπεζες ακόμη και στα ίδια πρόσωπα". "H Πάτρα για μία ακόμη φορά χτυπιέται από τους "ανίκητους" δήλωσε ο κ. Μαρλαφέκας. Οπως ο κύριος που έστειλε την πρώτη επιστολή και προκάλεσε το θέμα, και άλλοι πολλοί" κατέληξε.

Τέλος, σημειώνεται ότι εκκαθαριστές ορίστηκαν οι κ.κ. Ιωάννης Γιαννίκος, Δημήτριος Πετράκογλου και Μιχαήλ Ανδριώτης, για τις τρεις τράπεζες αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το άρθρο 63Δ του ν. 3601/2007 θα διενεργηθεί άμεσα η προβλεπόμενη σε αυτό διαδικασία για την εύρεση αναδόχου των καταθέσεων και τη μεταφορά τους σε άλλη τράπεζα. Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εμπορικές τράπεζες με παρουσία στις συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές. Το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής θα ανακοινωθεί με νεότερο δελτίο τύπου της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ένταση και στη Λαμία

Κλίμα αναστάτωσης επικρατεί μεταξύ των περίπου 45 εργαζόμενων και των 13.000 μετόχων, οι οποίοι σήμερα το πρωί είδαν κατεβασμένα τα ρολά στα 8 καταστήματα της Συνεταιριστικής Τράπεζας στη Φθιώτιδα, τη Φωκίδα και την Ευρυτανία.

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας ήταν η πρώτη Τράπεζα που λειτούργησε από το 1900 με τη μορφή Συνεταιρισμού.


Με πληροφορίες από το dete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Templates