Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Στη συμπλοκή της οδού Ευριπίδου: Οι σφαίρες έπεφταν βροχή και το αίμα έτρεχε ποτάμι

Εδώ κι ένα χρόνο φαίνεται ότι μελετούσαν τη δράση τους στη Μεσσηνία οι ληστές της Εμπορικής Τράπεζας, με τους...
οποίους συνεπλάκησαν προχθές το απόγευμα οι αστυνομικοί σε πολυκατοικία της οδού Ευριπίδου. Οι κακοποιοί τραυμάτισαν 3 αστυνομικούς κι έσπειραν τον τρόμο στους ενοίκους της πολυκατοικίας, καθώς οι σφαίρες των καλάσνικοφ διαπερνούσαν τοίχους και εισόδους διαμερισμάτων. Η πολυκατοικία και η γύρω περιοχή μετατράπηκαν σε εμπόλεμη ζώνη. Τρύπες από σφαίρες που εξοστρακίζονταν υπάρχουν σε κάθε γωνιά... ενώ οι ένοικοι το ίδιο βράδυ εγκατέλειψαν τα διαμερίσματά τους μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.
Οι δεκάδες τρύπες από τις σφαίρες των καλάσνικοφ μαρτυρούν πως τα μέλη της συμμορίας πυροβολούσαν αδιακρίτως προς κάθε κατεύθυνση, μέσα κι έξω από την πολυκατοικία, ακόμα και σε αυτοκίνητα και γειτονικά σπίτια. Ευτυχώς δεν έγινε άλλη συμπλοκή στη συμβολή με την οδό Ακρίτα, όπου ο τραυματισμένος αστυνομικός κυνήγησε τους 3 ληστές που διέφυγαν πριν τους προλάβει. Εκείνη την ώρα είχε ήδη αρχίσει να συγκεντρώνεται κόσμος στη διασταύρωση - και αν γινόταν ανταλλαγή πυρών οι συνέπειες θα ήταν δραματικές.
Καμιά περιγραφή όμως δεν είναι αρκετή για να καταγράψει τον τρόμο των ενοίκων που την ώρα της συμπλοκής βρίσκονταν μέσα στα διαμερίσματά τους. Μια μητέρα άκουσε πρώτα τη φασαρία και στη συνέχεια έβλεπε έντρομη τις σφαίρες απ' τους αλλεπάλληλους πυροβολισμούς να δημιουργούν τρύπες στην είσοδο του διαμερίσματός της, ενώ η ίδια αδυνατούσε να φτάσει κοντά στο παιδί της! Μια άλλη αρχικά τρομοκρατήθηκε από τη φασαρία και κάλεσε ένα φιλικό της ζευγάρι, το οποίο ήρθε, και μόλις μπήκε στο διαμέρισμά της άρχισε το μακελλειό. Ενα παιδί την ώρα εκείνη είχε μόλις ανέβει τη σκάλα κι είχε φτάσει στο διαμέρισμά του, ενώ ο πατέρας του κάτω πάρκαρε το αυτοκίνητο…
Οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στην είσοδο της πολυκατοικίας φώναζαν "γρήγορα, γρήγορα, ανεβείτε!" στους ενοίκους. Ολα όμως δείχνουν ότι κανένας από τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στην έρευνα στην πολυκατοικία δεν περίμενε να γίνει συμπλοκή, καθώς δε γνώριζαν τότε αν βρίσκονται μέσα οι ληστές.

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΡΙΝ
ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΧΗ

Λίγη ώρα νωρίτερα, αφού βρέθηκε το κλεμμένο Fiat Punto παρκαρισμένο στην άνοδο της οδού Ακρίτα μεταξύ των οδών Ομήρου και Ευριπίδου, οι αστυνομικοί είχαν μια πληροφορία πως κάποιοι άντρες με ένα σάκο είχαν κινηθεί προς την Ευριπίδου. Ακολούθησε έρευνα σε όλη τη γειτονιά και θέλησαν να κάνουν κάποιες ερωτήσεις σε έναν άντρα που καθόταν μέσα στο αυτοκίνητό του στην οδό Ρήγα Φεραίου και τους φάνηκε ύποπτος.
Ο άντρας έλεγε πως περιμένει την κοπέλα του και γενικά δεν ήταν συνεργάσιμος, ενώ το μπουφάν που φορούσε έμοιαζε με εκείνο που φορούσε το μεσημέρι ο ένας από τους ληστές. Ετσι, προσήχθη στην Ασφάλεια και στην τσέπη του βρέθηκαν μια αρμαθιά κλειδιά και… 5.000 ευρώ. Καθώς ο ύποπτος δε μιλούσε, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας άρχισαν αμέσως έρευνες για να ανακαλύψουν σε ποια πολυκατοικία ταιριάζουν τα κλειδιά. Οταν άνοιξε η κεντρική είσοδος της συγκεκριμένης πολυκατοικίας στην οδό Ευριπίδου, άρχισαν να δοκιμάζουν τα κλειδιά στις εισόδους των διαμερισμάτων.

Η ΣΥΜΠΛΟΚΗ

Στο διαμέρισμα του 2ου ορόφου, που έχει πρόσοψη δυτικά, το κλειδί ναι μεν ταίριαζε αλλά η πόρτα δεν άνοιγε. «Ανοιξε, ξέρω ότι είσαι μέσα», φώναξε ο ένας αστυνομικός, αλλά τίποτα. Σύμφωνα με πολίτες, ο αστυνομικός ζήτησε από το συνάδελφό του ένα κατσαβίδι και τότε άρχισαν από μέσα οι πυροβολισμοί. Οι δράστες άνοιξαν την πόρτα και "γάζωσαν" τους αστυνομικούς τραυματίζοντάς τους. Η ανταλλαγή πυροβολισμών συνεχίστηκε για μερικά λεπτά, καθώς οι δράστες προσπαθούσαν να διαφύγουν πηδώντας από παράθυρα και μπαλκόνια.
Επικράτησε χάος μέσα σε λάμψεις, πυροβολισμούς, σκόνη και φωνές. Οι αστυνομικοί δέχονταν από παντού πυρά... και οι ένοικοι της πολυκατοικίας νόμιζαν πως δε θα βγουν ζωντανοί από τα σπίτια τους.
Σφαίρες περνούσαν σε διαμερίσματα από πόρτες και ντουβάρια, έσπαγαν παράθυρα, τρυπούσαν τοίχους στον ακάλυπτο, κολόνες, γειτονικά σπίτια και αυτοκίνητα… Αίματα πλημμύρισαν τους διαδρόμους κυρίως του 1ου και του 2ου ορόφου, όπου τραυματίστηκαν οι αστυνομικοί, ενώ όλο το κλιμακοστάσιο θύμιζε πεδίο μάχης.
Μέσα στον πανικό, μία ένοικος είδε τον ένα δράστη να προσπαθεί να διαφύγει από το μπαλκόνι της, ενώ νωρίτερα μια άλλη γυναίκα πανικοβλήθηκε και δεν άνοιξε την πόρτα σε αλλεπάλληλα χτυπήματα πιθανότατα από αστυνομικούς. Οπως σχολίασε, "ευτυχώς η πόρτα άντεξε". Ενας γείτονας μας είπε πως έτρεξε κι άρπαξε από το πόδι τον ένα δράστη στην προσπάθειά του να διαφύγει.
Οι ένοικοι της πολυκατοικίας και όλοι οι γείτονες δεν πιστεύουν ακόμα όσα έχουν συμβεί. Δεν μπορούσαν να φανταστούν πως η εγκληματικότητα θα άγγιζε σε τέτοιο βαθμό την ήσυχη γειτονιά τους, όπου μένουν κυρίως οικογένειες. Οσο για τους δράστες, μόνο λίγοι είχαν δει 1-2 άτομα κάποια φορά στο ασανσέρ - πολύ ευγενικά όπως λένε. Οι περισσότεροι όμως νόμιζαν πως το εν λόγω διαμέρισμα ήταν ξενοίκιαστο και δεν είχαν αντιληφθεί την παρουσία ενοίκων.
Καθώς οι έρευνες είναι σε εξέλιξη, η πολυκατοικία παρέμενε και χθες ακαθάριστη, γεμάτη αίματα, κυρίως στους δύο πρώτους ορόφους όπου έγινε η άγρια συμπλοκή κι έπεσαν οι περισσότεροι πυροβολισμοί.

ΕΚΤΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ

Οι 3 αστυνομικοί που τραυματίστηκαν από σφαίρες των καλάσνικοφ των δραστών έχουν διαφύγει τον κίνδυνο. Πρόκειται για τους Παναγιώτη Μανιάτη, Παναγιώτη Καράμπελα και Γιάννη Πλάγο. Οι δύο πρώτοι νοσηλεύονται στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο και ο τρίτος στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Ο ένας από τους 3 συλληφθέντες δράστες, ο οποίος είναι τσιγγάνος και τραυματίστηκε κατά τη συμπλοκή, νοσηλεύεται φρουρούμενος στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, σε σοβαρή κατάσταση .
Οι άλλοι 3 δράστες που διέφυγαν έφτασαν στην Αχαΐα προχθές αργά το βράδυ. Το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν για τη διαφυγή τους -πιθανότατα μέσα από τα βουνά- βρέθηκε καμένο στην Οβρυά. Το είχαν αρπάξει από έναν Καλαματιανό ο οποίος πάρκαρε στην οδό Ακρίτα την ώρα της συμπλοκής και τον απείλησαν με καλάσνικοφ.

ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΟΝ 7ο ΛΗΣΤΗ

Η Αστυνομία καταζητεί έναν ακόμα -τον έβδομο μέχρι στιγμής- εμπλεκόμενο πιθανότατα στην υπόθεση της ληστείας ή στη γενικότερη δράση της σπείρας. Πρόκειται για τον άντρα στο όνομα του οποίου έχει ενοικιαστεί το διαμέρισμα της οδού Ευριπίδου εδώ και αρκετό καιρό. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι υπαρκτό πρόσωπο, που όμως δεν έχει σχέση με την περιοχή μας.
Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο η σπείρα να είχε κι άλλους συνεργούς ή συνδέσμους στην περιοχή μας. Οπως όλα δείχνουν, πρόκειται για μεγάλη σπείρα με μέλη Ελληνες και δράση σχεδόν στη μισή Ελλάδα. Για την εξάρθρωσή της δίνει αγώνα η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, ενώ από χθες βρίσκεται στην Καλαμάτα και συνεργείο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών που θα συγκεντρώσει κάθε χρήσιμο στοιχείο από το διαμέρισμα όπου έμεναν οι κακοποιοί και τα οχήματα που χρησιμοποίησαν.
Η έρευνα γίνεται σε συνεργασία με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών του νομού.


Οι έρευνες γίνονται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας με επικεφαλής τον αστυνόμο α' Παναγιώτη Πούπουζα, ενώ από προχθές το απόγευμα βρίσκεται στην Καλαμάτα ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Περιφέρειας Πελοποννήσου, ταξίαρχος Ηλίας Γεωργόπουλος, που συντονίζει τις έρευνες σε συνεργασία με τον αστυνομικό διευθυντή Μεσσηνίας, ταξίαρχο Βασίλη Γεωργακόπουλο. Ολοι τους είναι συγκλονισμένοι από τον τραυματισμό των τριών αστυνομικών, όπως και το σύνολο του προσωπικού της Αστυνομικής Διεύθυνσης. Χθες μάλιστα αστυνομικοί σχολίαζαν ότι κανένας δεν μπορεί να αισθάνεται πλέον ασφαλής, όταν η σφαίρα του καλάσνικοφ διαπερνά τα ντουβάρια...




Κέλλυ Δημητρούλια 


eleftheria 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Templates