Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Προς λύση βαίνει το πρόβλημα με τα φάρμακα των καρκινοπαθών

Αρχίζει και πάλι από σήμερα Δευτέρα η χορήγηση φαρμάκων για καρκινοπαθείς από τα νοσοκομεία, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του υπουργείου υγείας και....
των εταιριών παραγωγής και εισαγωγής φαρμάκων.

Ο υπουργός Υγείας Χρήστος Κίττας, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρη Βαρνάβα, τον διαβεβαίωσε ότι επετεύχθη συμφωνία προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων για τους πάσχοντες από σοβαρά νοσήματα.



Η κατάσταση βαίνει προς εξομάλυνση διαβεβαιώνει αρμόδιος του Υπουργείου Υγείας. Οι ασθενείς θα μπορούν τις αμέσως επόμενες ημέρες να προμηθευτούν το φάρμακο τους είτε από τα φαρμακεία των νοσοκομείων είτε από τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ.


Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης απέδωσε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην απόφαση των εταιριών να μη δίνουν τα φάρμακα και όχι σε «ολιγωρία ηγεσιών», όπως χαρακτηριστικά είπε. Ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το φαινόμενο να επαναληφθεί.



Την αισιοδοξία του ότι η κατάσταση βαίνει προς ομαλοποίηση έως την Τετάρτη, εξέφρασε την Κυριακή και ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Χρήστος Κίττας, ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών Δημήτρης Βαρνάβας είχε δηλώσει ότι η τροφοδοσία των νοσοκομείων με τα συγκεκριμένα φάρμακα θα γίνει κανονικά από σήμερα, Δευτέρα.



Βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε, οι πληρωμές πλέον θα γίνονται από τον ΕΟΠΥΥ μετά από την παράδοση της κάθε παραγγελίας.


Στο μεταξύ, χωρίς ιατρικά υλικά κινδυνεύουν να μείνουν 6 νοσοκομεία της χώρας, καθώς τα μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών αποφάσισαν να σταματήσουν τις παραδόσεις από την Τρίτη σε νοσοκομεία με υπέρογκα χρέη.


Τα νοσοκομεία αυτά είναι: Γ.Ν.Α «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», Γ.Ν. ΡΟΔΟΥ «Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ» ,Γ.Ν.Α «Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ», Γ.Ν.Α «ΣΩΤΗΡΙΑ», ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΤΤΙΚΟΝ».

Παράλληλα, όλα τα δημόσια νοσοκομεία από την ερχόμενη Τρίτη θα πρέπει να πληρώνουν επιτόπου για την παραλαβή υλικών. Οι προμηθευτές διαμαρτύρονται για τη συσσώρευση χρεών ενάμιση έτους και τα οποία φτάνουν τα 150 εκατ. ευρώ.

Πολλά νοσοκομεία δεν έχουν ρευστότητα για να πληρώσουν τους προμηθευτές.


newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Templates