Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Κι άλλο χαράτσι; Έρχεται κεφαλικός φόρος!

Η τρόικα ζήτησε 2 δις ευρώ από φορολογικά έσοδα πέραν των μέτρων των 11,5 δις που εδώ και ημέρες διαπραγματεύονται με την... ελληνική κυβέρνηση.

Γι' αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών, Ι.Στουρνάρας, πρότεινε στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την εύκολη λύση! Να πληρώσουν και πάλι οι πολλοί!

Ο υπουργός Οικονομικών, πρότεινε να επιβληθεί κεφαλικός φόρος 150 ευρώ άπαξ σε όσους είναι ιδιοκτήτες ακινήτων και τα νοικιάζουν, σε όσους είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και σε όσους έχουν ατομικές επιχειρήσεις.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, είπε ότι θεωρεί ότι το γεγονός πως η τρόικα επανέρχεται σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «δείχνει διάθεση για συμβιβασμό».

Στη νέα συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, στις 18.00 στο υπουργείο Οικονομικών, η συζήτηση αρχίζει από τα ήδη συμφωνηθέντα μέτρα, ύψους 9,5 δισ. ευρώ.

Σε αυτά, περιλαμβάνονται περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ύψους 6,5 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 1,1 δισ. ευρώ προέρχεται από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, μετά και από τη δημοσιονομική αξιολόγηση του μέτρου από τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ.

Το υπόλοιπο ποσό (έως τα 9,5 δισ. ευρώ) καλύπτεται και από μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, τα οποία έχει αποδεχθεί η τρόικα.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η παροχή περιθωρίου ενός έτους σε όσους έχουν θεμελιώσει ήδη συνταξιοδοτικό δικαίωμα, προκειμένου να κάνουν χρήση αυτού.
Σε αντίθετη περίπτωση, θα «πέσουν» στα νέα αυξημένα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση. Εξάλλου, υπό συζήτηση παραμένει και το σχέδιο «νέου τύπου εφεδρείας» ή labour reserve όπως τη βαφτίζουν οι πιστωτές, σχέδιο που συνδυάζεται με την προαναφερθείσα παράμετρο της ώθησης στην πρόωρη συνταξιοδότηση.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως ανέφερε το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, είναι να κλείσει το συνολικό πακέτο έως την ερχόμενη Κυριακή, καθώς οι επικεφαλής της τρόικας έχουν προγραμματίσει να αναχωρήσουν από την Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Στην περίπτωση που δεν έχει υπάρξει έως την Κυριακή κατά 100% συμφωνία με την τρόικα για το πακέτο των μέτρων, στόχος είναι να οριστικοποιηθούν τα μέτρα κατά 95% .

Για το εναπομένων ποσό θα συνεχιστεί η συζήτηση με τη συμβολή των τεχνικών κλιμακίων που θα παραμείνουν, ενώ οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν στις αρχές Οκτωβρίου και πριν από το Eurogroup, για να «επικυρώσουν» την τελική συμφωνία. Σημειώνεται, επίσης, ότι η Ελλάδα αποκλείει το ενδεχόμενο να υποβάλει αίτημα για έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup.



Πηγή: http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Templates