Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου 2012

Γολγοθάς για τους ασφαλισμένους

Ποια τα αποτελέσματα της συνάντησης υπουργού Υγείας-Φαρμακοποιών. Τι δήλωσαν οι δύο πλευρές. Η ταλαιπωρία συνεχίζεται για... τους ασφαλισμένους


Άκαρπη ήταν η συνάντηση που είχαν οι φαρμακοποιοί της χώρας με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά, παρουσία όλων των εμπλεκομένων στη διακίνηση του φαρμάκου.


Οι φαρμακοποιοί θεωρούν ότι δεν έλαβαν δεσμεύσεις για το πότε θα πληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ, όπως είπε στους δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντηση ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κ. Θεοδοσιάδης, "δεν μας δόθηκαν συγκεκριμένες ημερομηνίες πληρωμής όσων μας οφείλονται για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Συνεχίζουμε δυναμικά τις κινητοποιήσεις μας".

Με την πρόταση αυτή να επικρατεί, συνεδρίασαν αργά το απόγευμα της Δευτέρας και οι φαρμακοποιοί της Αττικής και αποφάσισαν να συνεχίσουν επ' αόριστον τις κινητοποιήσεις τους.

Τι ζήτησε τι υπουργείο από τους φαρμακοποιούς

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας ζήτησε από τους φαρμακοποιούς να πληρώνονται 90 ημέρες μετά την εκτέλεση των συνταγών και όχι 45 που ισχύει σήμερα, χωρίς, ωστόσο, να δίδεται η ανάλογη χρονική πίστωση σε όλη την αλυσίδα διακίνησης του φαρμάκου. Το ερώτημα που έθεσαν οι φαρμακοποιοί ήταν "πώς θα πληρωνόμαστε σε 90 ημέρες όταν θα πρέπει να εξοφλούμε άμεσα τις φαρμακαποθήκες";

Ο κ. Σαλμάς δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι "υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες του ΕΟΠΥΥ και της χώρας, γίνεται μια προσπάθεια να βρεθεί οριστική λύση, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς. Ολοκληρώνουμε την εξόφληση του Μαίου. Παρεμβαίνουμε στην επιμήκυνση του χρόνου της πίστωσης των φαρμακοποιών από την εφοδιαστική αλυσίδα στις 90 μέρες".

Και πρόσθεσε: "αν η αγορά δεν αυτορυθμιστεί θα παρέμβουμε πιο δραστικά, αναλαμβάνοντας να λύσουμε το άγχος της επιταγής του φαρμακοποιού, δημιουργώντας στον ΕΟΠΥΥ μηχανισμό παρέμβασης στην διανομή. Δρομολογούμε διυπουργική σύσκεψη εντός της εβδομάδας για τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ. Μετά από συνάντηση με τα ταμεία θα ολοκληρώσουμε ένα σχέδιο πληρωμών για το υπόλοιπο του έτους".

Η ταλαιπωρία συνεχίζεται για τους ασφαλισμένους

Εν τω μεταξύ, με Γολγοθά μοιάζει η εβδομάδα που ξεκίνησε για πάνω από 9 εκατ. ασφαλισμένους του ΕΟΠΠΥ, καθώς δεν θα μπορούν να πάρουν φάρμακα και να επισκεφθούν τους συμβεβλημένους γιατρούς του Οργανισμού, εάν δεν πληρώσουν από την τσέπη τους.

Οι φαρμακοποιοί από το περασμένο Σάββατο έχουν σταματήσει εκ νέου να δίνουν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους-ασθενείς, ενώ, οι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό γιατροί βρίσκονται από σήμερα σε επίσχεση εργασίας.

Γιατροί και φαρμακοποιοί αντιδρούν, καθώς, καθυστερεί σημαντικά η εξόφλησή τους, ενώ, ο διοικητής του ΕΟΠΠΥ, Γ. Βουδούρης, τόνισε σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις: "δεν θα αφήσουμε να γίνει εμπόρευμα η εξέταση του ασφαλισμένου'' και είπε ότι υπάρχουν συμφέροντα που πιέζουν για την απομάκρυνσή του.

Συνάντηση με τον Μ. Σαλμά ζητεί ο ΙΣΑ για τον ΕΟΠΠΥ

Ο ΙΣΑ ζήτησε σήμερα επείγουσα συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, ως υπεύθυνο για τον ΕΟΠΥΥ και τον διοικητή του ΕΟΠΥΥ, Γεράσιμο Βουδούρη, στην οποία θα καταθέσει εκ νέου τις προτάσεις του, προκειμένου να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο Οργανισμός.Πηγή: http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Templates