Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Επιτέλους ξύπνησε η Νέα Δημοκρατία!

Δεν υπάρχει οριστική απόφαση για την μη ρύθμιση των πυροδανείων. Αντιθέτως το... οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί αυτή η ρύθμιση και σε λίγες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών θα είναι σε θέση να προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις. Αυτό διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας Νέας Δημοκρατίας Περικλή Μαντά ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Οικονομίας, κ. Σκέντζος. Η επικοινωνία του κ. Μαντά με το υπουργείο έγινε μετά το θόρυβο που προκάλεσε το ρεπορτάζ της "Ε" και τις επιστολές που έστειλαν στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Πελοποννήσου, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και η Ενωση Ξενοδόχων Νομού Μεσσηνίας. Το ρεπορτάζ και οι επιστολές αφύπνισαν τόσο τη ΝΟΔΕ Μεσσηνίας όσο και το "γαλάζιο" βουλευτή Δημήτρη Σαμπαζιώτη που κατέθεσε χθες ερώτηση για τα πυροδάνεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες έληξε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για παράταση της αποπληρωμής των δόσεων των πυροδανείων που έχουν εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Την ίδια ώρα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος κατήγγειλε ότι ιδιωτική τράπεζα "ρούφηξε" από καταθετικό λογαριασμό χρήματα για την αποπληρωμή πυροδανείου. Σε κάθε περίπτωση το θέμα της ρύθμισης των πυροδανείων ξαναήρθε στο προσκήνιο και αυτό είναι θετικό καθώς είναι το πρώτο βήμα για την επίλυση του προβλήματος που "καίει" χιλιάδες επιχειρήσεις.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΝΤΑ

Αναλυτικά η γραπτή δήλωση του Κ. Μαντά για το θέμα των πυροδανείων:

"Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε μια σειρά ανακοινώσεων στον τοπικό Τύπο, με θέμα το καίριο ζήτημα της ρύθμισης των πυρόπληκτων δανείων. Καταρχήν συμφωνούμε όλοι, πως η ρύθμιση αυτών των δανείων είναι επιβεβλημένη, ειδάλλως εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις του νομού μας θα οδηγηθούν σε οικονομική ασφυξία λόγω της ύφεσης που διανύει η τοπική μας οικονομία.

Λόγω της κρισιμότητας του θέματος, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να γνωρίζουν την πραγματικότητα η οποία είναι η εξής:

Τα πυρόπληκτα δάνεια χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.

Τα εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο, τα οποία είναι στην αρμοδιότητα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας κ. Σταϊκούρα και για τα οποία έχει δρομολογηθεί η διαδικασία ρύθμισής τους και τα μη εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο, τα οποία είναι στην αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομίας κ. Στουρνάρα, για τα οποία εκκρεμεί η νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να υπάρξει και για αυτά ρύθμιση αποπληρωμής τους.

Σε επικοινωνία μας με τον κ. Σκέντζο, διευθυντή του γραφείου του υπουργού Οικονομίας, μας διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει οριστική απόφαση για την μη ρύθμιση των δανείων αυτών και ότι το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί αυτή η ρύθμιση, αφού είναι υποχρέωσή τους να υπάρξει συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και με υπηρεσιακούς παράγοντες. Σε λίγες ημέρες, το υπουργείο Οικονομικών θα είναι σε θέση να προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις. Στο δελτίο Τύπου του πρωθυπουργικού γραφείου στις 29/06/2012, αναφέρεται ξεκάθαρα και δεν «χωρούν» παρερμηνείες, η βούληση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για την διευθέτηση αυτού του κρίσιμου ζητήματος. Κάθε άλλη συζήτηση για την στάση του πρωθυπουργού, κάθε φωνή διαμαρτυρίας για ολιγωρία της κυβέρνησης, κάθε «εκβιαστική» επιστολή με χρονοδιάγραμμα απάντησης, αποσκοπούν στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και στην εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων εις βάρος των δοκιμαζόμενων επιχειρήσεων του νομού μας. Και όλα αυτά στην πιο δύσκολη στιγμή για την χώρα και την κυβέρνηση, σε μια περίοδο που είναι σε εξέλιξη μια γιγαντιαία διαπραγμάτευση για την πορεία της πατρίδας μας. Οφείλουμε λοιπόν όλοι να αναγνωρίσουμε, θεσμικοί παράγοντες και μη, πως έχει παρέλθει η εποχή που με πυροτεχνήματα μπορούμε να αποκομίσουμε πολιτικά οφέλη.

Η πίεση προς τα κέντρα λήψης αποφάσεων για θέματα που αφορούν την τοπική μας κοινωνία είναι θεμιτή και επιβεβλημένη. Ομως ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης και η επιλεκτική ενημέρωση, παραπέμπουν σε εποχές του πολιτικού μας συστήματος που έχουν καταδικαστεί από τους πολίτες".

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗ

Ο βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών για το θέμα των δανείων στις πυρόπληκτες περιοχές. Μεταξύ άλλων αναφέρει: "Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν δημοσιεύματα σχετικά με τα δάνεια, που έχουν χορηγηθεί σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες των πυρόπληκτων Νομών Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Ηλείας. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά για τα δάνεια που έχουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου έχει ήδη δοθεί παράταση αποπληρωμής ενός έτους. Ομως, δεν ισχύει το ίδιο για τα πυροδάνεια που δεν έχουν εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και τα εγγυώνται οι δανειολήπτες με την υποθήκη των περιουσιακών τους στοιχείων (περίπου 28.000 επαγγελματίες και επιχειρηματίες). Σημειωτέον ότι, μέχρι πρότινος, η ακολουθητέα πρακτική εφαρμογής των εκάστοτε νομοθετικών πράξεων ως προς τις διευκολύνσεις, ήταν εναρμονισμένη πλήρως για όλα τα δάνεια των πυρόπληκτων νομών του Ν.36579/Β.1666/2007, χωρίς εξαιρέσεις. Τώρα επιχειρείται η διάσπασή τους χωρίς νομικό και ουσιαστικό λόγο. Συγκεκριμένα, η αναρμόδια προς τούτο 25η Δ/νση του Γεν. Λογ. του Κράτους με την με αριθ. 2/41089/0025 επιστολή της (απαντ. 2) ανατρέπει το μέχρι σήμερα καθεστώς.

Ο διαχωρισμός των δανείων στις πυρόπληκτες περιοχές στην παρούσα δυσμενή οικονομική συγκυρία, δεν στηρίζεται σε καμία λογική ή πραγματική βάση διότι:

α) Οι λόγοι που επέβαλαν την παράταση των χρεωλυτικών δόσεων παραμένουν το ίδιο ισχυροί για το σύνολο των δανείων των πυρόπληκτων νομών ανεξάρτητα αν έχουν εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου ή όχι.

β) Τυχόν διαχωρισμός των δανείων αυτών, στις ευαίσθητες πυρόπληκτες περιοχές εγκυμονεί κινδύνους με την εισαγωγή στον "Τειρεσία" και την διάλυση χιλιάδων επιχειρήσεων, ιδιαίτερα μικρομεσαίων, λόγω αδυναμίας καταβολής των χρεωλυσίων.

γ) Αυτό το ενδεχόμενο θα έχει ως επακόλουθο τη συσσώρευση μεγάλου αριθμού επισφαλών δανείων, τη στιγμή μάλιστα που επιχειρείται η ανακεφαλαιοποίηση κι εξυγίανση των τραπεζών.

δ) Πώς είναι δυνατόν να κρίνεται το ίδιο θέμα από το ίδιο υπουργείο με δύο μέτρα και δύο σταθμά, δηλαδή να ρυθμίζονται οι οφειλές των δανειοληπτών με εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου και να εξαιρούνται αυτοί που έχουν επαρκείς εμπράγματες εξασφαλίσεις με περιουσιακά τους στοιχεία οι οποίοι και καλούνται εν μέσω κρίσης να πληρώσουν τη δόση που έληξε τον Ιούνιο και τη δόση που λήγει το Δεκέμβριο;

Επίσης με ποιο νομικό επιχείρημα θα ανατραπεί η μέχρι σήμερα πραγματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με σειρά νομοθετικών πράξεων και διατάξεων σύμφωνα με τις οποίες τα δάνεια αυτά έχουν ομοιογενή χαρακτήρα και ενιαία αντιμετώπιση ως προς τους όρους αποπληρωμής (χρόνος εξόφλησης, επιτόκιο κ.λπ.), όρους τους οποίους έχουν αποδεχθεί και εφαρμόσει οι τράπεζες;

Επειδή η συγκεκριμένη ενέργεια του διαχωρισμού των παραπάνω δανείων σε εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο και μη παράλληλα με την δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε, θα επέφερε με μαθηματική ακρίβεια αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο των επιχειρήσεων των κατά τόπους πυρόπληκτων νομών αλλά και επιπρόσθετα στο σύνολο της οικονομίας κυρίως λόγω της συσσώρευσης μεγάλου αριθμού επισφαλών δανείων.

Ερωτάται ο κ. υπουργός Οικονομικών με δεδομένα τα συσσωρευμένα προβλήματα των επιχειρήσεων στους πυρόπληκτους νομούς, σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση των δανείων αυτών (εγγυημένων ή μη από το Δημόσιο), θέση που αποτελούσε εξάλλου την επικρατούσα άποψη σε όλες τις νομοθετικές και κανονιστικές πράξεις που ρύθμιζαν κατά διαστήματα τους όρους αποπληρωμής των δανείων αυτών".


Πηγή: http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Templates