Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Σε νέα 48ωρη απεργία οι φαρμακοποιοί


Στην αντεπίθεση πέρασαν οι φαρμακοποιοί της Αθήνας με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με 48ωρη απεργία την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη 17-18 Δεκεμβρίου και συνέχιση...
της αναστολής χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.


Επίσης ζητούν χρονοδιάγραμμα για τις οφειλές Σεπτεμβρίου και να μην προχωρήσει η απόφαση για απελευθέρωση του ωραρίου.

Παράλληλα, χαρακτηρίζουν τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο «αναξιόπιστο» και «αχάριστο», καθώς, όπως είπε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος, σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, «έχουμε αναστείλει πολλές φορές τις κινητοποιήσεις μας εμπιστευόμενοι τις δεσμεύσεις του».

Από τα βέλη του προέδρου του κ. Λουράντου δεν γλίτωσε ούτε ο πρωθυπουργός, για τον οποίο είπε ότι είχε αναγνωρίσει το δίκαιο των αιτημάτων τους και είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι από τις πρώτες κινήσεις του θα ήταν ο συμψηφισμός των χρεών του ΕΟΠΥΥ και του Δημοσίου με τους φόρους που καλούνται να πληρώσουν οι φαρμακοποιοί για εισοδήματα που δεν έχουν εισπράξει.

«Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε για τους φαρμακοποιούς, έγινε όμως για τις φαρμακοβιομηχανίες» είπε ο κ. Λουράντος, προσθέτοντας: «Αυτό αποδεικνύει την εξάρτηση της κυβέρνησης από τους ισχυρά οικονομικούς παράγοντες της χώρας και την αδιαφορία τους για τη μεσαία τάξη. Αυτό ακριβώς αποδεικνύει το γεγονός ότι μπορεί η κυβέρνηση να υπόσχεται πολλά, χωρίς όμως να υλοποιεί τίποτα».

«Δεν είμαι ούτε ΣΥΡΙΖαίος, ούτε γαλάζιος, ούτε πορτοκαλί, δεν έχω καμία σχέση με τη ΝΔ, ούτε με κανέναν άλλο. Εκπροσωπώ τους φαρμακοποιούς και αν τολμήσει ποτέ ξανά κανείς να με χαρακτηρίσει πολιτικά, θα έχει να κάνει μαζί μου» είπε ο κ. Λουράντος, σχολιάζοντας δηλώσεις του υπουργού Υγείας στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΦΣΑ έκανε λόγο για «αναίτια επίθεση» εκ μέρους του υπουργού Υγείας και απειλές περί πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου τους, για στοχοποίηση των φαρμακοποιών, αλλά και για «γκάφα» του υπουργού, λέγοντας ότι «μάλλον δεν κατανόησε τι έκανε», καθώς όπως είπε αν προχωρήσει σε πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου θα επικρατήσει χάος και ο πολίτης δεν θα μπορεί να βρει τα φάρμακά του, αφού κανένας φαρμακοποιός δεν θέλει τη νύχτα.

Επίσης, ο κ. Λουράντος χαρακτήρισε απεργοσπαστική κίνηση την εξαγγελία για σύναψη ατομικών συμβάσεων με τον ΕΟΠΠΥ. «Χωρίς καμία αντίδραση θα τους αρμέγει, γι’ αυτό τους θέλει κατά μόνας» είπε, εκτιμώντας ότι κανένας φαρμακοποιός δεν θα συνάψει ατομική σύμβαση με τον Οργανισμό, καθώς αισθάνεται ασφαλής με την κάλυψη του Συλλόγου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΦΣΑ, τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς θα αγγίξουν στο τέλος του χρόνου το 1 δισ. ευρώ. «Αυτά τα χρήματα έχουν πληρωθεί προς τους προμηθευτές. Είναι χρήματα που έχουν δοθεί για την κάλυψη του ελληνικού λαού», είπε ο κ. Λουράντος σημειώνοντας ότι ο ΕΟΠΠΥ απλώς υφίσταται, δεν λειτουργεί.

Το προεδρείο του ΦΣΑ κατήγγειλε, μάλιστα, ότι ο ΕΟΠΥΥ παρακρατεί παράνομα κάθε μήνα από τους λογαριασμούς των φαρμακείων τις ασφαλιστικές τους εισφορές (περίπου 40 εκατ. ευρώ), ενώ κανονικά θα έπρεπε να τα έχει αποδώσει στο Ταμείο τους, το ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ.

Η κατάσταση για τα φαρμακεία είναι τραγική, είπε ο κ. Λουράντος, καθώς σύμφωνα με στοιχεία 200 φαρμακεία έχουν βάλει λουκέτο, 800 βρίσκονται στον Τειρεσία και για 300 έχει εκδοθεί διαταγή πληρωμής.

Αυτό που διεκδικούμε, κατέληξε ο πρόεδρος του ΦΣΑ, είναι το δικαίωμα να ασκούμε με αξιοπρέπεια το λειτούργημά μας και να υπηρετούμε τις ανάγκες για φάρμακα των συμπολιτών μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Templates