Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2013

Από 12 Ιανουαρίου όλα δωρεάν για όποιον δεν δίνει αποδείξεις


Σε ισχύ τίθεται από τις 12 Ιανουαρίου η αγορανομική διάταξη, η οποία δίνει το δικαίωμα στους καταναλωτές να μην πληρώνουν το κόστος των προϊόντων και των... υπηρεσιών εάν δεν πάρουν πρώτα απόδειξη λιανικής. Η σχετική Αγορανομική Διάταξη έχει ήδη δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και σύμφωνα με αυτή οι καταναλωτές μπορούν να μην πληρώνουν το κόστος των προϊόντων και υπηρεσιών που αγοράζουν αν δεν πάρουν απόδειξη λιανικής. Με την ίδια Διάταξη θεσπίζεται και ισχύει επίσης η πώληση των καυσόξυλων με μονάδα μέτρησης το κυβικό μέτρο αντί το κιλό.

Σύμφωνα με την ΑΔ 4/2012, «Κατά την πώληση προϊόντων και παροχή υπηρεσιών και υπό την επιφύλαξη των διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, του Ποινικού Κώδικα και του ν. 2523/1997, ο καταναλωτής δεν υποχρεούται να καταβάλει το αντίτιμο εάν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο, όπως αυτό ορίζεται στις οικείες διατάξεις».

Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται επίσης να αναρτούν σε εμφανές σημείο του καταστήματος πινακίδα στα ελληνικά και τα αγγλικά που θα αναγράφει ότι "Ο καταναλωτής δεν έχει υποχρέωση να πληρώσει αν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη-τιμολόγιο)". Το ίδιο κείμενο θα αναγράφεται και στους τιμοκαταλόγους εστιατορίων κ.λπ. καταστημάτων εστίασης και αναψυχής. Η υποχρέωση ανάρτησης των πινακίων ισχύει από τις 12 Ιανουαρίου και για τους παραβάτες προβλέπονται πρόστιμα ύψους 1.000 ευρώ.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Templates