Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Πτεροφάλαινα στις ακτές της Κυπαρισσίας


Μία πτεροφάλαινα ξεβράστηκε στις ακτές της Κυπαρισσίας. Το θηλαστικό έχει μήκος έξι μέτρων

Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας "ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ" έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα τη φωτογραφία μιας Πτεροφάλαινας μήκους 6 μέτρων που... εκβράστηκε στις ακτές της Κυπαρισσίας.


Κάτοικος της περιοχής, που είναι και εθελόντρια του "ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ" σε στενή συνεργασία με το "ΑΡΙΩΝ - Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης & Περίθαλψης Κητωδών", ειδοποίησε τις λιμενικές αρχές και τον κτηνίατρο της περιοχής.

Όμως παρά την άμεση ανταπόκριση, η φάλαινα είχε ήδη υποστεί προχωρημένη σήψη και η ταφή της έγινε χωρίς να συλλεχθούν τα απαραίτητα δείγματα, τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν στοιχεία για τα αίτια του θανάτου της.

Το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ τονίζει:

"Η αγωνία μας για το μέλλον των φαλαινών που ζουν ή μεταναστεύουν στο Ιόνιο Πέλαγος ολοένα και μεγαλώνει, δεδομένου ότι εκεί βρίσκονται σε εξέλιξη σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονάνθρακα. Το Ιόνιο Πέλαγος είναι περιοχή με ιδιαίτερη σημασία για σπάνια είδη θαλάσσιων θηλαστικών, ιδιαίτερα για τα τρία είδη φαλαινών που καταγράφονται τακτικά εκεί.

Καλούμε τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών του Ιονίου και της Κρήτης, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη σεισμικές έρευνες να παραμένουν σε εγρήγορση, παρατηρώντας τις ακτές γύρω τους, και να επικοινωνούν

Η πτεροφάλαινα, επιστημονικά λέγεται Balaenoptera physalus, διέρχεται τακτικά από τη Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο και είναι ένα είδος που ζει για περισσότερο από 80 χρόνια και φθάνει μέχρι και τους 50 τόνους σε βάρος. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο είδος φάλαινας στον κόσμο, αφού γεννιέται ήδη 6 μέτρα σε μήκος και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 20.

Από το 2008, η πτεροφάλαινα έχει χαρακτηριστεί "κινδυνεύον" από την Κόκκινη Βίβλο της IUCN. Αυτό οφείλεται στην τεράστια μείωση του πληθυσμού της που έχει προκληθεί από την εμπορική φαλαινοθηρία των προηγούμενων δεκαετιών, και πιο πρόσφατα τις συγκρούσεις με πλοία και τη ρύπανση των θαλασσών.



Πηγή: http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Templates