Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Η Ενισχυτική Διδασκαλία επιστρέφει στα σχολεία



Τα κρατικά «φροντιστήρια» επιστρέφουν!
Το πρόγραμμα της ενισχυτικής διδασκαλίας που «κόπηκε» πριν από δύο χρόνια από την... εκπαίδευση (ακριβώς την περίοδο που η κρίση το έκανε αναγκαίο για τις ελληνικές οικογένειες), επιστρέφει από τον ερχόμενο μήνα σε όλα τα γυμνάσια της χώρας και από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σε όλα τα λύκεια, προκειμένου να βοηθήσει στην προετοιμασία των μαθητών εν όψει των πανελλαδικών εξετάσεων.

Στο πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας θα χρησιμοποιηθούν εφέτος 7.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα δουλεύουν στα σχολεία από τις 4 έως τις 7 το απόγευμα, τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, με καθημερινή όμως... αξιολόγηση. Οποιο απογευματινό τμήμα δεν λειτουργεί σωστά και μένει με λιγότερους από πέντε μαθητές θα κλείνει, οι μαθητές του θα ενσωματώνονται σε διπλανό απογευματινό τμήμα και ο εκπαιδευτικός που δούλευε σε αυτό επίσης θα... κόβεται.


Το υπουργείο Παιδείας επαναφέρει εφέτος το πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας που είχε λειτουργήσει με επιτυχία τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα αξιοποιώντας τα κονδύλια μεγάλου κοινοτικού προγράμματος, από το οποίο θα διατεθούν 50 εκατ. ευρώ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Στόχος είναι η αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής στην κρίσιμη περίοδο που διανύει η χώρα, ενώ όλοι οι καθηγητές που θα προσληφθούν εφέτος αλλά και τις επόμενες χρονιές θα είναι από τον πίνακα των αναπληρωτών. Η σχετική υπουργική απόφαση υπεγράφη τις προηγούμενες ημέρες, μόλις στις 21 του μήνα, ενώ στην επιλογή των εκπαιδευτικών θα μετρήσει η προϋπηρεσία τους. Οπως προβλέπεται από την απόφαση αυτή, το σχολείο θα προτείνει αλλά την τελική επιλογή θα κάνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής.

«Η ενισχυτική διδασκαλία είναι ένα εργαλείο ενσωμάτωσης και καταπολέμησης των μαθησιακών και κοινωνικών ανισοτήτων» λέει στο «Βήμα» ο εμπνευστής του σχεδίου, υφυπουργός Παιδείας κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου. «Απευθύνεται σε όλους τους μαθητές. Αξιοποιεί τις δυνάμεις του εκπαιδευτικού προσωπικού για την καταπολέμηση της σχολικής διαρροής και την υποστήριξη της μαθησιακής διαδικασίας, ως οργανικό και αναπόσπαστο στοιχείο του σχολείου» συνεχίζει.

Στο πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες του γυμνασίου εφέτος, αλλά και του λυκείου την ερχόμενη σχολική χρονιά, εφόσον «θέλουν να βελτιώσουν την απόδοσή τους στα σχολικά μαθήματα» όπως αναφέρεται στη σχετική υπουργική απόφαση.

Για το πρόγραμμα αυτό θα δημιουργηθούν σχολικά Κέντρα Ενισχυτικής Διδασκαλίας. Στα Κέντρα αυτά θα ενταχθούν τα σχολεία της κάθε περιοχής, με απόφαση των Περιφερειακών τους Διευθύνσεων.

Κριτήρια για την επιλογή ή συμμετοχή των μαθητών στα τμήματα μαθημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας μετά από σχετική ενημέρωση και αίτηση των γονέων τους θα αποτελούν ο αντίστοιχος βαθμός τριμήνου του μαθήματος και ο μέσος όρος του τριμήνου σε όλα τα μαθήματα. Με βάση αυτά τα στοιχεία θα διαμορφώνεται πίνακας αιτούντων ανά μάθημα και ανά Κέντρο Ενισχυτικής Διδασκαλίας, ο οποίος και θα χρησιμοποιείται για τη συγκρότηση των τμημάτων τους.

«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκτός από εκπαιδευτικό έχει και κοινωνικό πρόσημο. Το εκπαιδευτικό σύστημα στοχεύει στην υποστήριξη του μαθητή και μετά το σχολείο για την αναπλήρωση όχι μόνο των εκπαιδευτικών αναγκών του μαθητή αλλά και των δεξιοτήτων του, που μπορούν να αναδειχθούν μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα» λέει σχετικά ο κ. Παπαθεοδώρου. «Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι η υποστήριξη των μαθητών μετά την ολοκλήρωση του ημερήσιου προγράμματος του σχολείου παράλληλα, θα έλεγα, και ισοδύναμα με την απελευθέρωση της εκπαιδευτικής ολοκλήρωσης».

Το υπουργείο Παιδείας θα συγκροτήσει μια κεντρική επιτροπή παρακολούθησης και συντονισμού του νέου θεσμού, ενώ θα γίνονται επιτόπιοι έλεγχοι για να διαπιστωθεί η σωστή λειτουργία του. Οπως ορίζεται στη σχετική υπουργική απόφαση, «ένα τμήμα συνεχίζει να υφίσταται εφόσον έχει τουλάχιστον δέκα ενεργούς μαθητές ή πέντε το ελάχιστο. Στην περίπτωση όπου από διαγραφή μαθητών απομείνουν λιγότεροι από πέντε, το τμήμα παύει να υφίσταται με απόφαση του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής. Στην περίπτωση αυτή αναπροσαρμόζεται η ανάθεση ωρών του διδάσκοντος καθηγητή με απόφαση του διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή λύεται εφόσον δεν υπάρχουν διαθέσιμες ώρες».

Πάντως με το νέο μέτρο αναμένεται να επιστρέψουν στα σχολεία χιλιάδες καθηγητές που είχαν απομακρυνθεί λόγω του περιορισμού των προσλήψεων σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς τα τελευταία χρόνια.
«Το όλο πρόγραμμα στηρίζεται στην ενεργό εμπλοκή του εκπαιδευτικού και στην αναβάθμιση των γνώσεων και των δεξιοτήτων του μαθητή. Η δυναμική και των δύο, υποστηριζόμενη από το κοινωνικό πρόσημο που θέλουμε να δώσουμε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, εγγυάται την επιτυχία του θεσμού» καταλήγει ο κ. Παπαθεοδώρου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Templates