Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Προς Ενιαίο Φόρο Ακινήτων




Ενεργοποιείται εκ νέου η διακομματική επιτροπή για τη φορολόγηση των ακινήτων, που θα συνεδριάσει το απόγευμα της Δευτέρας υπό τον...
υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί το σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο, ο οποίος θα ισχύσει τελικά από την 1/1/2014.


ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ διαμηνύουν πως το πλαίσιο των διατάξεων που θα διέπουν τον Ενιαίο Φόρο πρέπει να είναι έτοιμο έγκαιρα ώστε εντός του Ιουνίου να φτάσει στη Βουλή. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι θέλουν με αυτό τον τρόπο να συνδέσουν ευθέως τον Ενιαίο Φόρο με τη υπερψήφιση των διατάξεων για τη παράταση του Έκτακτου Τέλους Ακινήτων, που είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των δόσεων που εκκρεμούν.


Ως "αγκάθια" του Ενιαίου Φόρου, χαρακτηρίζονται, πάντως, από υπηρεσιακούς παράγοντες του οικονομικού επιτελείου η απόδοση της νέας κλίμακας και πολύ περισσότερο η δημοσιονομική απόδοση της φορολόγησης των αγροτεμαχίων, με φόντο το δεσμευτικό στόχο του Μεσοπρόθεσμου για 2,9 δισ ευρώ ανά έτος από τη φορολόγηση των ακινήτων.



Στα αδιευκρίνιστα του νέου φόρου συμπεριλαμβάνονται η δυνατότητα πρόβλεψης και το ύψος του αφορολογήτου, που σύμφωνα με το βασικό σενάριο θα μπορούσε να τεθεί στις 50.000 ευρώ. Επίσης απομένει να γίνει γνωστό το ύψους του πρώτου και του ανώτατου συντελεστή της κλίμακας και είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με πληροφορίες θα εξεταστεί η αύξηση κάποιων συντελεστών ή και αλλαγές στα κλιμάκια με στόχο επιπλέον 500 εκατ. ευρώ έναντι του βασικού σεναρίου.


"Γρίφος" χαρακτηρίζεται και η αποτελεσματική φορολόγηση των αγροτεμαχίων, από τα οποία προσδοκώνται 500 με 600 εκατ. ευρώ, καθώς δεν έχει αποφασιστεί ακόμα ο τρόπος φορολόγησης των κατ' επάγγελμα αγροτών.


Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ο Ενιαίος Φόρος να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο "κλειδί" για το ύψος του θα αποτελέσουν οι επερχόμενες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, καθώς εκτός από τη μείωση των τιμών ζώνης στις περιοχές όπου οι εμπορικές τιμές έχουν υποχωρήσει, θα πρέπει να αναμένονται και αυξήσεις αντικειμενικών εκεί όπου οι εμπορικές παραμένουν υψηλότερες.


Η αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης θα γίνει έως το τέλος του καλοκαιριού και θα ισχύσουν από τις αρχές του 2014. Όσον αφορά, δε, στη "ψαλίδα" αντικειμενικών- εμπορικών τιμών, στο Π. Ψυχικό τα παλαιά ακίνητα πωλούνται από 1.800 έως 2.900 ευρώ και τα νεόδμητα από 4.000 έως 6.000 ευρώ, όταν η τιμή ζώνης είναι από 3.250 έως 6.250 ευρώ. Αντιθέτως στο Καματερό, στα παλαιά ακίνητα οι τιμές κυμαίνονται από 700 έως 1.200 ευρώ και στα νέα από 1.500 έως 1.800 ευρώ, ενώ η τιμή Ζώνης δεν ξεπερνά τα 900 ευρώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Templates