Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Φυσική άσκηση ή προετοιμασία του δείπνου;



Οι ενήλικοι που προετοιμάζουν τα γεύματά τους και κάνουν άσκηση την ίδια ημέρα ξοδεύουν πιθανόν περισσότερο χρόνο σε μία από... τις δύο αυτές δραστηριότητες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Η έρευνα έδειξε ότι 10 λεπτά παραπάνω χρόνου για την προετοιμασία του φαγητού σχετίζεται με μικρότερη πιθανότητα άσκησης για 10 λεπτά - τόσο για τους άντρες όσο για τις γυναίκες. Η διαπίστωση αυτή εφαρμόστηκε σε ελεύθερους και παντρεμένους ενηλίκους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν διαθέσιμα στοιχεία για 112.000 ενηλίκους. Από αυτούς, το 16% των αντρών και το 12% των γυναικών ανέφεραν ότι είχαν κάνει άσκηση την προηγούμενη ημέρα. Τους άντρες τούς πήρε κατά μέσο όρο περίπου 17 λεπτά η προετοιμασία του βραδινού, σε σύγκριση με τις γυναίκες που είχαν μέσο όρο 34 λεπτά. Ο μέσος όρος του χρόνου για φυσική άσκηση ήταν 39 λεπτά για τους άντρες και 20 λεπτά για τις γυναίκες. Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας κατά μέσο όρο ξόδεψε λιγότερο από μία ώρα και για την άσκηση και για την προετοιμασία του βραδινού.

Με την εισαγωγή των δεδομένων σε στατιστικά μοντέλα οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ένα αποτέλεσμα υποκατάστασης για τους ενηλίκους που συμμετέχουν σε αυτές τις δύο χρονοβόρες «συμπεριφορές υγείας» την ίδια ημέρα. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι δημόσιες συστάσεις για την υγεία δεν θα πρέπει να γίνονται απομονωμένα, αντιθέτως θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τον διαθέσιμο χρόνο που μπορούν να αφιερώσουν για να προάγουν και την άσκηση και το μαγείρεμα μέσα σε μία ημέρα. Αν υποθέσουμε, για παράδειγμα, ότι οι ενήλικοι έχουν 45 λεπτά ελεύθερο χρόνο να διαθέσουν για την υγεία τους, θα πρέπει να καθορίσουν τον καλύτερο τρόπο για να τα χρησιμοποιήσουν σωστά.

Αμερικανικό Census Bureau εκτίμησε πώς οι άνθρωποι περνούν τον χρόνο τους χρησιμοποιώντας στοιχεία από μια αμερικανική έρευνα σχετικά με τη χρήση χρόνου. Οι ερευνητές όσον αφορά τον χρόνο που αφιερώνεται στην προετοιμασία του φαγητού και την άσκηση από τους ενηλίκους εντόπισαν ότι αντί να συμπληρώνουν η μία την άλλη, οι δύο αυτές συμπεριφορές τείνουν να υποκαταστήσουν η μία την άλλη. Η τάση αυτή ισχύει και στους ελεύθερους και στους παντρεμένους, ανεξάρτητα από την παρουσία παιδιών. Ωστόσο στους άντρες βρέθηκε ότι αυτοί που αφιέρωναν λίγο περισσότερο χρόνο για την προετοιμασία του φαγητού ήταν και αυτοί με την περισσότερη φυσική άσκηση.

Είναι φανερό ότι ο ελεύθερος χρόνος είναι σπάνιος στους περισσότερους ενηλίκους, ειδικά αν εργάζονται με πλήρες ωράριο και έχουν και παιδιά. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι ο χρόνος δαπανάται που για την προετοιμασία των γευμάτων και τη φυσική άσκηση έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Μην ξεχνάμε όμως ορισμένες συμπεριφορές που απαιτούν ελάχιστο ή καθόλου από τον χρόνο μας, όπως είναι η αποχή από το κάπνισμα, η αποφυγή της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, η μείωση του λίπους στη διατροφή και η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Η άσκηση και το μαγείρεμα, από την άλλη πλευρά, απαιτούν μια «επένδυση» του χρόνου μας. Ας το προσπαθήσουμε όσο μπορούμε, αν όχι καθημερινά, κάποιες μέρες την εβδομάδα! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Templates