Σάββατο, 6 Ιουλίου 2013

Η Ελλάδα σε κρίση: Αφήνουν τα παιδιά τους σε Νηπιοτροφείο γιατί δεν έχουν χρήματα να τα σιτίσουν
Μία σκληρή πραγματικότητα. Ανθρώπινες ιστορίες που συγκινούν ακόμα και τους πιο άκαμπτους. Ένα ανθρώπινο δράμα που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας, ενώ εμείς παραμένουμε απλά...
θεατές και ανήμποροι να συνδράμουμε στο Γολγοθά των γειτόνων μας, φίλων, συγγενών και ανθρώπων της διπλανής πόρτας.

To Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο Καλλιθέας, το λεγόμενο ΠΕΝ, φιλοξενούσε εδώ και 100 χρόνια παιδιά – θύματα πολέμου.

Ωστόσο, επειδή και η Ελλάδα βιώνει από μόνη της πλέον «συνθήκες πολέμου», το Νηπιοτροφείο φιλοξενεί σήμερα παιδιά που δεν μπορούν να απολαύσουν ούτε την απλή φροντίδα των γονιών τους.

Οι ίδιοι αναγκάζονται αποχωριστούν τα παιδιά τους, επιτρέποντας στο κράτος να αναλάβει δράση για την μέριμνα και την καθημερινή τους σίτιση.

Το τηλεοπτικό δελτίο στο Mega (4/7/13), παρουσίασε ανάλογες περιπτώσεις μανάδων που έχουν βρεθεί σε δυσχερή θέση. Μητέρες, οι οποίες αναγκάζονται να αφήσουν τα παιδιά τους όλη την εβδομάδα στο Νηπιοτροφείο και οι οποίες τα παίρνουν μονάχα τα Σαββατοκύριακα.

«Δεν τα βγάζουμε πέρα», ομολογούν στο ρεπορτάζ της Αμαλίας Κολονέλου. «Και θέλουμε τα παιδιά μας τουλάχιστον τις καθημερινές, να έχουν ασφαλή στέγη και τροφή».

Το σλόγκαν άλλωστε στο πρότυπο κέντρο είναι: «Άύριο τι μέρα είναι;», ομολογεί βρεφονηπιοκόμος του σταθμού. «Τα παιδιά μετρούν τις μέρες, προκειμένου να συναντηθούν και να αγκαλιαστούν με τους γονείς τους τις Παρασκευές».

Το παράξενο βέβαια της υπόθεσης είναι ότι στην Ελλάδα της κρίσης, αντί ανάλογοι κοινωνικοί φορείς χώροι να ανθούν, η Πολιτεία δείχνει για ακόμα μία φορά το σκληρό της πρόσωπο, στερώντας από τους ελάχιστους υπαλλήλους ακόμα και τον μισθό τους εδώ και έξι μήνες.
Η ιστορία και οι στόχοι του Ιδρύματος

Το Π.Ε.Ν φιλοξενεί και διαπαιδαγωγεί αγόρια και κορίτσια προσχολικής ηλικίας 2 1/2 έως 5 1/2 ετών από όλη την Ελλάδα.

Η προσπάθεια αυτή είναι επικεντρωμένη στο παιδί και τις συναισθηματικές του ανάγκες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα αυξημένες στην καθοριστική αυτή ηλικία. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, παρέχεται εξατομικευμένη φροντίδα, προσαρμοσμένη στην ιδιοσυγκρασία του κάθε παιδιού και την οικογενειακή του κατάσταση. Τα παιδιά αυτά σήμερα είναι 23 και φιλοξενούνται όλο το 24ωρο.

Στόχος είναι όχι μόνο η προστασία και η κάλυψη των βιοτικών αναγκών των παιδιών, αλλά κυρίως η διαπαιδαγώγησή τους και η στήριξη των ίδιων, ακόμη και των οικογενειών τους, έτσι ώστε φεύγοντας τα παιδιά να μπορούν να επιστρέψουν στις φυσικές τους οικογένειες εφόσον αυτό είναι δυνατό. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε να μεταφερθούν τα παιδιά σε άλλο κλειστό χώρο φιλοξενίας.

Στο χώρο του Π.Ε.Ν λειτουργεί παιδικός σταθμός που δημιουργήθηκε πριν από 22 χρόνια περίπου, με στόχο την κοινωνικοποίηση των παιδιών που φιλοξενούνταν σε καθημερινή βάση σε αυτόν και σήμερα παρακολουθούν ανάλογα με την ηλικία τους, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι έως τώρα αρκετά από τα παιδιά του Κλειστού τμήματος του Π.Ε.Ν για τα οποία δεν ήταν εφικτή η επανένταξή τους στο φυσικό οικογενειακό περιβάλλον, έχουν προωθηθεί σε Εθελόντριες Οικογένειες.

Το πρόγραμμα αυτό έχει ξεκινήσει εδώ και 15 χρόνια και συνεχίζει να πραγματοποιείται έως και σήμερα.

Επίσης για ορισμένα παιδιά που οι γονείς τους για ένα χρονικό διάστημα αδυνατούν να τα φιλοξενήσουν τα Σαββατοκύριακα καθώς και τις περιόδους των εορτών και διακοπών, πραγματοποιείται ο θεσμός της εθελόντριας οικογένειας.

Με βάση τα προαναφερθέντα, είναι φανερό ότι το Π.Ε.Ν δεν είναι μόνο ένα Κλειστό ίδρυμα που λειτουργεί προς μία κατεύθυνση, αντίθετα είναι πιο ευέλικτος χώρος που επιλέγει ποικίλες εναλλακτικές λύσεις ανάλογα με την περίσταση.

Mετά το ρεπορτάζ στις 4/7/13 για το Πρότυπο Νηπιοτροφείο Καλλιθέας, ούτε η «Σιδηρά Κυρία» της ελληνικής τηλεόρασης δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της.

Στο οδοιπορικό της δημοσιογράφου Αμαλίας Κολονέλου για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, υπήρχαν συγκλονιστικές περιγραφές από μητέρες που αναγκάζονται να αφήνουν τα παιδιά τους Δευτέρα με Παρασκευή στο Νηπιοτροφείο, ώστε να έχουν στέγη και φαγητό.

«Τι να πούμε…», ήταν η μόνη φράση που κατάφερε να εκφράσει η κεντρική παρουσιάστρια του Μega, Όλγα Τρέμη το βράδυ της Πέμπτης, μη μπορώντας να κρύψει την συγκίνησή της.


Πηγή: http://on-news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Templates