Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Αλαλούμ λόγω ΦΠΑ με τις τιμές στην εστίαση

Αλαλούμ στην αγορά με τους διαφορετικούς συντελεστές ΦΠΑ στην εστίαση για τα ίδια προϊόντα με διαφορετικό τρόπο πώλησης και την εφαρμογή του... μέτρου από σήμερα. Η σύγχυση επιτείνεται και από τη διχογνωμία των καταστηματαρχών σε σχέση με την επίδραση που θα έχει η αλλαγή του ΦΠΑ στο επίπεδο των τιμών. Για τα θέματα αυτά η "Ε" μίλησε με τον πρόεδρο του Εμπορικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Παύλο Γκρέκη και μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος.


Ο πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Παύλος Γκρέκης μιλώντας στην "Ε" εξέφρασε την πεποίθηση πως οι επαγγελματίες εστίασης θα ρίξουν τις τιμές τους για να κρατήσουν ευχαριστημένους τους πελάτες τους. Από την άλλη, μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος επισημαίνουν ότι μόνο αν όλοι οι ιδιοκτήτες ρίξουν τις τιμές θα έχει επιτυχία το μέτρο και θα λειτουργήσει υπέρ τους. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι υποστηρίζουν ότι κανένας καταστηματάρχης δεν θα ρίξει τις τιμές, καθώς ήδη έχουν απορροφήσει τις αυξήσεις του ΦΠΑ την προηγούμενη τριετία. Οι πιο αισιόδοξοι μιλούν για μια πτώση τιμών στο χώρο της εστίασης της τάξης του 5% έως 8%. Επίσης σχολιάζουν τα παράδοξα της ρύθμισης καθώς οι καφέδες, οι χυμοί και τα αναψυκτικά που σερβίρονται στο κατάστημα θα χρεώνονται με ΦΠΑ 13%, αλλά αν τα καταναλώσει κανείς εκτός καταστήματος ή τα πάρει σπίτι του με ντελίβερι θα επιβαρυνθεί με 23%. Οσο για τους συστηματικούς ελέγχους του ΣΔΟΕ πιστεύουν ότι θα πρέπει να είναι στοχευμένοι και να ξέρουν πριν πάνε σε μια επιχείρηση τι θα πρέπει να ψάξουν.

Ο κ. Γκρέκης λέει ότι οι επιχειρηματίες θα ρίξουν τις τιμές τους για να στηρίξουν την πελατεία τους και για να έχουν ανταγωνιστικές τιμές. "Αυτό που ακούγεται ότι δεν θα μειώσουν τη λιανική τιμή δεν στέκει, γιατί αυτή τη στιγμή η κατανάλωση είναι πεσμένη και οι τζίροι δεν είναι οι αναμενόμενοι, πάρα τις προσδοκίες για αύξηση εσόδων λόγω της αύξησης του τουρισμού", αναφέρει. Μιλά ακόμη για... αλχημείες από πλευράς υπουργείου στην εφαρμογή του μέτρου, συμφωνεί ωστόσο με το διπλό τιμοκατάλογο όπου θα αναγράφονται οι τιμές πριν και μετά τη μείωση του ΦΠΑ. Τέλος για τους ελέγχους του ΣΔΟΕ λέει ότι κανείς δεν έχει αντίρρηση να ελεγχθεί, αλλά ο τρόπος που γίνονται οι έλεγχοι προκαλούν προβλήματα στη λειτουργία των καταστημάτων.

Ο Ανδρέας Ζαγάκος, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, πιστεύει ότι οι τιμές θα πέσουν από 5% έως 8%, ώστε και ο καταναλωτής"να έχει το κίνητρο να βγει και να φάει σε ένα μαγαζί". Τονίζει ακόμη ότι ήδη οι καταστηματάρχες έχουν απορροφήσει τις ανατιμήσεις που κανονικά θα περνούσαν στον καταναλωτή λόγω της παλαιότερης αύξησης του ΦΠΑ στο 23%. Οσο για τις... αλχημείες στην εφαρμογή του μέτρου λέει πως "μόνο ως κωμωδία μπορεί κανείς να το αντιμετωπίσει", ενώ πιστεύει ότι θα προκαλέσει προβλήματα στα καταστήματα που κάνουν και ντελίβερι. Ο κ. Ζαγάκος δεν διαφωνεί να γίνονται έλεγχοι του ΣΔΟΕ, αλλά πίσω από αυτούς βλέπει επικοινωνιακές σκοπιμότητες. "Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τα καταστήματα εστίασης βρίσκονται στην 8η ή 9η θέση της λίστας όσων επαγγελματιών φοροδιαφεύγουν. Γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και άλλοι βρίσκονται στις πρώτες θέσεις", επισημαίνει.

Ο Γιάννης Μανέττας, επίσης μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, λέει ότι το μέτρο είναι θετικό "και θα βοηθήσει την αγορά και τους επαγγελματίες να κρατηθούν ανοιχτοί, αλλά θα πρέπει να το εφαρμόσουμε όλοι γιατί διαφορετικά δεν θα έχει ουσία για κανέναν". Επισημαίνει ακόμη ότι οι επιχειρηματίες εστίασης στην Καλαμάτα έτσι κι αλλιώς έχουν χαμηλές τιμές, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να έχουν και ταμειακά προβλήματα. Αναφορικά με τους ελέγχους του ΣΔΟΕ λέει ότι θα πρέπει "να είναι στοχευμένοι και όχι να μην ξέρουν τι ψάχνουν σε μια επιχείρηση, που έχει πληρώσει ΦΠΑ. Αν δεν ελέγχουν αυτοί πρώτοι τα χαρτιά τους για να ξέρουν ποιος πληρώνει, είναι άτοπο να ελέγχουν ξανά και ξανά τις ίδιες επιχειρήσεις για τους ίδιους λόγους".

Ο Χάρης Βγενής, μέλος και αυτός της Διοικούσας Επιτροπής του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, πιστεύει ότι κανένας επιχειρηματίας δεν θα ρίξει τις τιμές του από σήμερα, γιατί "δεν υπάρχει περιθώριο να πέσουν οι τιμές αφού παραμένουν σταθερές εδώ και τρία χρόνια". Και προσθέτει πως "στο σύνολό τους οι επαγγελματίες δεν θα κατεβάσουν τις τιμές, όχι γιατί θέλουν να κερδίσουν, αλλά δεν έχουν τις οικονομικές αντοχές". Ακόμη δηλώνει υπέρ των ελέγχων από το ΣΔΟΕ, γιατί όπως λέει "πρέπει να υπάρχει εφαρμογή των νόμων για όλους και όχι να αποδίδουν ΦΠΑ και να πληρώνουν φόρους μόνο λίγοι και οι άλλοι τίποτα".


Πηγή: http://www.eleftheriaonline.gr/
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/epimelitiria/item/27758-fpa-times-estiasi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Templates