Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Ενεργειακά αυτάρκης είναι πλέον η Μεσσηνία

Το πρώτο αιολικό πάρκο στη Μεσσηνία, με 8 ανεμογεννήτριες παραγόμενης ισχύος 6,8 MW, που πριν 10 ημέρες τέθηκε σε... λειτουργία στην Πύλο -στον Άγιο Νικόλαο-, σε συνδυασμό με τα ήδη συνδεδεμένα 1.559 φωτοβολταϊκά συστήματα, έχουν καταστήσει ενεργειακά αυτάρκη το νομό μας, στον οποίο η συνολική παραγωγή ισχύος φθάνει πλέον τα 77 MW (μεγαβάτ).


"Πρακτικά και υπό κανονικές συνθήκες, η Μεσσηνία είναι πλέον ενεργειακά αυτάρκης -με εξαίρεση τις περιόδους αιχμής του χειμώνα και του καλοκαιριού. Αυτό σημαίνει ότι τον περισσότερο καιρό, ενδεχομένως ο νομός μας επιστρέφει ηλεκτρικό ρεύμα στο εθνικό ενεργειακό σύστημα μεταφοράς” δηλώνει στην "Ε" ο Γιώργος Καράμπελας, τεχνικός προϊστάμενος του ΔΕΔΔΗΕ στην Καλαμάτα.

Οπως τονίζει μάλιστα χαρακτηριστικά, ήταν αυτή η ενεργειακή αυτάρκεια της Μεσσηνίας που βοήθησε σημαντικά να μη δημιουργηθούν επιπλέον δυσάρεστες καταστάσεις μετά το πρόβλημα που προέκυψε, πριν λίγο καιρό, στους δύο -από τους τρεις- μετασχηματιστές στον υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στο Ασπρόχωμα, το οποίο είχε ως συνέπεια η Καλαμάτα και η ευρύτερη περιοχή της να μείνουν χωρίς ηλεκτροδότηση για περίπου μία ώρα.

Η κατάσταση θα βελτιωθεί περαιτέρω, καθώς μέσα στους επόμενους 3 μήνες θα προστεθούν στη Μεσσηνία άλλα 12 MW, όταν συνδεθεί το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο που δημιουργείται αυτόν τον καιρό στην περιοχή του Κυνηγού από τον επιχειρηματία Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο -αυξάνοντας σε περίπου 90 MW την συνολική παραγόμενη ισχύ στο νομό μας.

Ας σημειωθεί, ωστόσο, ότι από τα 1.559 φωτοβολταϊκά συστήματα στο νομό μας, τη συντριπτική τους πλειονότητα -πάνω από 1.000- αποτελούν τα φωτοβολταϊκά στέγης, παραγόμενης ισχύος 10kW το καθένα. Τα υπόλοιπα 400 φωτοβολταϊκά είναι μεγαλύτερα και ανεπτυγμένα σε οικοπεδικές εκτάσεις. Από τα εν λόγω 400 συστήματα, τα περισσότερα είναι ελληνικών συμφερόντων, ωστόσο ένα ποσοστό περί το 20% - 30% είναι ξένων συμφερόντων.


http://www.eleftheriaonline.gr/
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/ypodomes/item/27830-energeiaka-aftarkis-messinia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Templates