Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Σωστή διατροφή: ασπίδα για τις πέτρες στα νεφρά

Όταν περάσει η κρίση με πέτρες στα νεφρά, κάποιοι, ανακουφισμένοι, επιστρέφουν κανονικά στον... τρόπο ζωής που είχαν και πριν. Αυτή η στάση είναι ο συντομότερος δρόμος στην επανάληψη της ταλαιπωρίας! Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι πέτρες μπορούν να ξανασχηματιστούν μέσα σε μόλις ένα μήνα, αν δεν αλλάξει ο τρόπος διατροφής του ασθενούς. Οι πέτρες στα νεφρά αποτελούνται στο 90% των περιπτώσεων από οξαλικό ασβέστιο, το οποίο σχηματίζεται από στοιχεία που συσσωρεύονται στον οργανισμό μέσω της διατροφής. Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο επιμένουν οι γιατροί ότι όταν κάποιος έχει πρόβλημα με πέτρες στα νεφρά, θα πρέπει να πίνει πολλά υγρά και να ουρεί συχνά. Το μυστικό της καταπολέμησης της συσσώρευσης οξαλικού ασβεστίου είναι η αποβολή του, μέσω της διούρησης. Για να μιλήσουμε με ακρίβεια, η ποσότητα νερού που θα πρέπει να καταναλώνει κανείς καθημερινά θα πρέπει να επιτρέπει την αποβολή δύο λίτρων ούρων. Για να είναι εφικτό αυτό θα πρέπει να επιστρατεύσετε κόλπα, όπως το να πίνετε ένα ποτήρι νερό κάθε μία ώρα.

Το δεύτερο κρίσιμο σημείο στο θέμα της επανασύστασης των λίθων των νεφρών είναι το ασβέστιο. Αντίθετα με την άποψη που επικρατεί, δεν πρέπει να αποκλείσουμε το ασβέστιό μας από τη διατροφή, καθώς η έλλειψή του έχει αποδειχθεί ότι τελικά προκαλεί πέτρες. Ερευνητικά έχει επίσης προκύψει ότι η ινσουλίνη βοηθάει την έκκριση ασβεστίου, οπότε ο ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει τα γλυκά.

Οσο για το αλάτι, αυτό φαίνεται να συμπαρασύρει το ασβέστιο προς τα ούρα, οπότε η κατανάλωσή του θα πρέπει να περιορίζεται στα 6 με 7 γραμμάρια την ημέρα. Τέλος, οι ζωικές πρωτεΐνες φέρονται ένοχες για τον σχηματισμό λίθων στα νεφρά. Συμβάλλουν στην απελευθέρωση του ασβεστίου των οστών, οπότε οι ειδικοί συμβουλεύουν να καταναλώνουμε ένα γραμμάριο ψάρι ή κρέας ανά κιλό του σωματικού μας βάρους καθημερινά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Templates