Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Έρχονται φάρμακα-μαϊμού από την Ινδία και την Κίνα!


Την σημαντική υποβάθμιση της φαρμακευτικής περίθαλψης στην Ελλάδα λόγω του νέου νόμου για την Υγεία προβλέπει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα αμφίβολης ποιότητας εισαγόμενα γενόσημα και στην αδυναμία των φαρμακοποιών να συνεχίσουν να πιστώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία που τούς χρωστούν εκατομμύρια.

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα...
 ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής(ΦΣΑ), με σκοπό να ενημερώσει το κοινό για την επικείμενη σημαντική υποβάθμιση της φαρμακευτικής περίθαλψης, έπειτα από την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για την Υγεία.
«Το φάρμακα δεν είναι μόνο εμπόρευμα, είναι πάνω απ’ όλα κοινωνικό αγαθό», τόνισε ο Πρόεδρος του ΦΣΑ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, επισημαινόντας ότι με το να γίνεται συζήτηση μόνο περί μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, χάνουμε τον πραγματικό στόχο που είναι η μείωση των δαπανών Υγείας.

Η συνέντευξη ξεκίνησε με εκτενή αναφορά στους φόβους του ΦΣΑ για τα εισαγόμενα γενόσημα φάρμακα από χώρες του Τρίτου Κόσμου.
«Αν τα φάρμακα είναι καλά και φθηνά, τόσο το καλύτερο», σχολίασε ο κ. Κωνσταντίνος Λουράντος. «Όχι όμως να δίνουμε και ό,τι νά ‘ναι», αναφερόμενος στην συνταγογράφηση βάσει δραστικής ουσίας και στην επιλογή του φθηνότερου φαρμάκου απ’ όσα διατίθενται στην αγορά.
Με την ρύθμιση αυτή, κινδυνεύουμε με αθρόες εισαγωγές από μεγάλες πολυεθνικές φαρμάκων που παράγονται σε χώρες του Τρίτου Κόσμου και που είναι αδύνατον να ελεχθεί επαρκώς η ποιότητά τους.

Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΦΣΑ κ. Στέλιος Καλογερόπουλος «Στην Ινδία και στην Κίνα υπάρχουν άριστα εργοστάσια. Υπάρχουν όμως και εργοστάσια – μαϊμούδες». Ο ΦΣΑ εξέφρασε τους φόβους του ότι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) είναι αδύνατον να μπορεί να ελέγξει όλα τα φάρμακα που θα έλθουν από το εξωτερικό.
«Ο ΕΟΦ κάνει περίπου 200 ελέγχους το χρόνο, ενώ τα ήδη υπάρχοντα φάρμακα είναι περίπου 6.500. Αν κάνετε μια απλή διαίρεση, θα δείτε ότι για να τα ελέγξει όλα, με τους ρυθμούς που ακολουθεί, θα χρειαστεί 32,5 χρόνια!».

Οι εκπρόσωποι του ΦΣΑ άφησαν αρκετά υπονοούμενα για πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από πολλές διατάξεις του νέου νόμου. «Γιατί να μάς διαφημίζουν τόσο πολύ την ποιότητα των γενοσήμων; Είναι γνωστό τοις πάσι ότι όντως είναι πολύ ποιοτικά τα φάρμακα που υπάρχουν αυτήν την στιγμή στην ελληνική αγορά. Τι καινούργιο θέλουν να φέρουν και προσπαθούν να μας πείσουν γι’ αυτό;». Επίσης, ο ΦΣΑ τόνισε ότι είναι λάθος του Υπουργείου Υγείας να λέει ότι στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται μόνο 18% γενόσημα φάρμακα. Το ποσοστό πλησιάζει περίπου το 50% αν υπολογιστούν και τα πρωτότυπα φάρμακα, των οποίων η πατέντα έχει πια λήξει. Σύμφωνα με τον ΦΣΑ όλα τα παραπάνω γίνονται για να δημιουργούνται εντυπώσεις και να δικαιολογηθεί η υπερβολική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης που όμως τελικά θα οδηγήσει σε αύξηση και όχι μείωση των συνολικών δαπανών υγείας.

«Να σας πω ένα παράδειγμα», εξήγησε ο κ. Λουράντος. «Το έλκος στομάχου παλαιότερα συνεπάγετο παραμονή στο νοσοκομείο αρκετές ημέρες και πολλά ιατρικά έξοδα. Πλέον θεραπεύεται απλώς με φάρμακα. Αυξήθηκε, δηλαδή, η φαρμακευτική δαπάνη για την ασθένεια αυτή, για να μειωθεί η νοσοκομειακή και συνολική ιατρική δαπάνη». Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΦΣΑ, ο νέος νόμος με την ρύθμιση περί 23 ευρώ τον μήνα ανά ασθενή, μειώνει το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα στα 75 έτη κατά μέσον όρο, όταν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει φθάσει τα 80 έτη.

Για την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης ο ΦΣΑ αντιπροτείνει τη λύση της δραστικής μείωσης της νοσοκομειακής δαπάνης στα φάρμακα. Δηλαδή, το να προχωρήσουν οι εταιρείες που προμηθεύουν τα δημόσια νοσοκομεία στην παροχή συσκευασιών με μικρότερες ποσότητες φαρμάκου, μόνο για χρήση εντός του νοσοκομείου –αφού σε πολλές περιπτώσεις πολύ ακριβά φάρμακα πάνε χαμένα, επειδή αλλάζει στο μεταξύ η θεραπεία ή επειδή δεν χρειάζεται τόσο μεγάλη δόση.

Οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών της Αθήνας εξήγησαν, επίσης, γιατί προχωρούν στην διακοπή της πίστωσης προς πολλά ασφαλιστικά ταμεία (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΗΣΑΠ, Συμβολαιογράφων, Δικηγόρων Επαρχιών και Αθηνών, Οίκος Ναύτη, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ κ.α.). Σύμφωνα με τη διοίκηση του Συλλόγου, το συνολικό ποσό οφειλών των ταμείων προς τους φαρμακοποιούς της Αθήνας ξεπερνάει τα 135 εκατομμύρια ευρώ (στοιχεία μέχρι και τον Δεκέμβριο).

«Θα θρηνήσουμε θύματα»!

Εκτός από τα δικά τους προβλήματα ρευστότητας και τις ανησυχίες τους για την ακόμη μεγαλύτερη περικοπή των εσόδων τους από διάφορες ρυθμίσεις που προβλέπει ο νέος νόμος, οι φαρμακοποιοί μιλούν και για έλλειψη σε αρκετά φάρμακα πρώτης ανάγκης.
Επίσης, σημειώνουν ότι οι ξένες πολυεθνικές ζητούν πλέον να προπληρώνονται για κάθε φάρμακο που τούς πωλούν, καθώς θεωρούν εξαιρετικά επισφαλή την ελληνική αγορά, λόγω της εξάρτησής της από τα προβληματικά ασφαλιστικά ταμεία.
«Στο τέλος θα θρηνήσουμε θύματα» τόνισε ο κ. Λουράντος «εξαιτίας των ελλείψεων ή της αδυναμίας των ασθενών να προμηθευθούν στην ώρα τους τα φάρμακά τους. Το φάρμακο δεν είναι ένα εμπόρευμα που μπορείς να το πάρεις και μετά από δύο μέρες. Όταν το γράφει ο γιατρός, το γράφει για να το πάρει ο ασθενής άμεσα».

newsbomb.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Templates