Τριήμερο «χειρόφρενο» τραβούν τα τρένα και ο προαστιακός, ενώ νόμιμη κρίθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο η απεργία των εργαζομένων στα τρόλεϊ και τα λεωφορεία (ΟΣΜΕ). Το δικαστήριο έκρινε ότι η κινητοποίηση προκηρύχτηκε κατά τρόπο νόμιμο από το ΕΚΑ και έτσι απέρριψε την αίτηση της ΟΣΥ.
Ωστόσο, αύριο το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη όλων των σωματείων των αστικών συγκοινωνιών και του ΟΣΕ, στα γραφεία της πρώην ΕΘΕΛ, στην περιοχή του Ρέντη, για να επανακαθορίσουν τη στάση τους.
Με ανακοίνωσή της η ΟΣΜΕ, καταγγέλλει τη «σκληρή και απαράδεκτη απόφαση της επιστράτευσης για τους εργαζόμενους στα μέσα σταθερής τροχιάς» και ζητά την άμεση ανάκληση αυτού του «βάρβαρου και αντεργατικού μέτρου».
Παράλληλα ζητά να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος για σύναψη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στουςΟργανισμούς Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας.
Πάντως οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς αν και είναι «προβληματισμένοι» από την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο μέτρο της επίταξης, δηλώνουν πως δεν θα σταματήσουν να διεκδικούν ΣΣΕ και ζητούν να υπάρξει ειλικρινής διάλογος με την κυβέρνηση χωρίς προαπαιτούμενα.
Στις ράγες ξανά το Μετρό
Από το μεσημέρι άρχισαν ξανά τα δρομολόγια στο Μετρό, τα οποία θα γίνονται με συχνότητα Σαββατοκύριακου. Νωρίτερα, πορεία προς το σταθμό του Μετρό Άγιο Αντώνιο πραγματοποιήθηκε από το αμαξοστάσιο των Σεπολίων, όπου παρέμεναν συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι του Μετρό, αλλά και συνδικαλιστές άλλων κλάδων που είχαν μεταβεί εκεί σε ένδειξη συμπαράστασης. Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν και συμβολική κατάληψη στο σταθμό του Αγίου Αντωνίου η οποία διήρκησε 15 λεπτά.
Παράλληλα, τα ΜΑΤ άρχισαν να αποχωρούν από το αμαξοστάσιο, ενώ σταδιακά δόθηκε και στην κυκλοφορία ο δρόμος που είχε κλείσει στο σημείο.
Οι απεργοί και άλλοι συγκεντρωμένοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας φώναξαν συνθήματα ενώ επιτέθηκαν φραστικά στον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ, Κώστα Τσικρικά που συμμετείχε στην πορεία.
Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι απεργοί
Το «Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών» προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στρέφεται κατά των αποφάσεων του πρωθυπουργού και του υπουργού Ανάπτυξης για την επιστράτευση του προσωπικού του Μετρό, καθώς και την επίταξη της χρήσης των ακινήτων και κινητών της «Αττικό Μετρό Α.Ε.» και της «ΣΤΑΣΥ Α.Ε.» που είναι απαραίτητα για «την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου».
Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι στο Μετρό ζητούν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή του πρόεδρου τουΣυμβουλίου της Επικρατείας η οποία να «παγώνει» άμεσα τις επίμαχες αποφάσεις του πρωθυπουργού και του αρμόδιου υπουργού, όπως επίσης να ανασταλούν και να ακυρωθούν οι επίμαχες κυβερνητικές αποφάσεις για τη επίταξη.
Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι η επίταξή τους είναι αντίθετη σε διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας 29, 87 και 105, το άρθρο 22 του Συντάγματος που απαγορεύει την αναγκαστική εργασία, καθώς και το άρθρο 23 του Συνταγματικού Χάρτη το οποίο προστατεύει το δικαίωμα της απεργίας, ενώ παράλληλα είναι αντίθετη και στο Ν. 3536/2007 που καθορίζει τους κανόνες της πολιτικής κινητοποίησης.
Πηγή: http://www.inews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου