Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Βάζουν χέρι και στο επίδομα ανεργίας...


Με ειδική ρύθμιση για το ύψος του επιδόματος ανεργίας σύμφωνα με δημοσίευμα του ΕΘΝΟΥΣ
Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα έχει ξεκαθαρίσει το ύψος του επιδόματος ανεργίας, καθώς θα υπάρξει ειδική ρύθμιση για το θέμα από το υπουργείο Εργασίας. Πάντως, δεδομένη θεωρείται η μείωση του επιδόματος ανεργίας τουλάχιστον για τους εποχικά εργαζόμενους, οι οποίοι θα χάσουν περίπου 100 ευρώ τον μήνα.
Με βάση τη νομοθεσία στη χώρα μας, το επίδομα ανεργίας υπολογίζεται με βάση το 55% του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.
Επομένως μετά τη μείωση του κατώτερου μισθού κατά 22% -και αν δεν υπάρξει διορθωτική παρέμβαση- το επίδομα θα πέσει από τα 461,5 ευρώ στα 359,97 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα εξετάζει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, που ζήτησε αναλυτικά στοιχεία για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα είχε τυχόν διορθωτική παρέμβαση.
Στα σενάρια που εξετάζονται είναι το ύψος του επιδόματος να μην είναι ενιαίο για όλους, αλλά να εξαρτάται από τα έτη δουλειάς και τη συχνότητα «προσφυγής» στο ταμείο ανεργίας.
Δηλαδή, να υπάρχει επίδομα ανεργίας διαφορετικών «ταχυτήτων», το οποίο με βάση τα σενάρια που συζητούνται μπορεί να υπολογίζεται με βάση το 55% έως και το 80% του ημερομισθίου του
Ωστόσο, η τελική απόφαση θα ληφθεί αφού πρώτα υπολογιστεί το κόστος μίας τέτοιας παρέμβασης.
Σημειώνεται πως ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή την Παρασκευή αποσύνδεσε μια σειρά επιδομάτων από τη μείωση του κατώτερου μισθού (π.χ. επιδόματα που καταβάλλονται σε αναπήρους).
Υπολογίζεται πως από την ευνοϊκή αυτή ρύθμιση βγαίνουν κερδισμένα 60.000 άτομα, που θα αποφύγουν τη μείωση του εισοδήματός τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Templates