Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Βρέθηκε καρκινογόνος ουσία σε Coca Cola και Pepsi?


Η Coca Cola και η Pepsi μείωσαν στα αναψυκτικά τους, που πουλούν στην πολιτεία της Καλιφόρνιας, μια χρωστική ουσία που κρίθηκε “καρκινογόνος” από τις πολιτειακές αρχές. Οι δύο εταιρείες επέμειναν στο γεγονός ότι τα προϊόντα τους δεν αντιπροσωπεύουν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό πρακτορείο πολλές, μη κατονομαζόμενες, πηγές.
Αμφότερες οι εταιρείες προέβησαν σε αλλαγές στη....

σύνθεση (“φόρμουλα”) της κόλα, προκειμένου να αποφύγουν την αναγραφή στη συσκευασία των προϊόντων, που πουλούν στην Καλιφόρνια, ενός “προειδοποιητικού μηνύματος”, για την παρουσία της μεθυλιμιδαζόλης-4 (4-ΜΕΙ), της χρωστικής ‘καραμελέ’ ουσίας, που απορρέει από τη μίξη τού θειούχου άλατος με αμμωνιακό.

Η περιοδική απορρόφηση αυτής της χρωστικής ουσίας σε μεγάλη δόση προκάλεσε καρκίνο σε πειραματόζωα.
Η πολιτεία της Καλιφόρνιας έχει έναν νόμο, από το 1986, που προστατεύει τον καταναλωτή από χημικά προϊόντα υπεύθυνα για καρκινογενέσεις, παραμορφώσεις του έμβρυου, από την στειρότητα, απαιτώντας ταυτοχρόνως οι καταναλωτές “να ενημερώνονται για τον κίνδυνο από τυχόν έκθεση”.

Οσον αφορά την χρωστική ουσία 4-ΜΕΙ, η πολιτεία της Καλιφόρνιας έθεσε ως ανώτατο όριο κατανάλωσης τα “29 μικρογραμμάρια ανά καταναλωνόμενο προϊόν”.
Σύμφωνα με την μελέτη που ολοκλήρωσε στην Ουάσινγκτον πρόσφατα η Ενωση Καταναλωτών Center for Science in the Public interest ένα κουτάκι Coca ή, Pepsi, περιέχει από 103 έως 153 μικρογραμμάρια 4-ΜΕΙ.

Προβληματισμός
Η 4-ΜΕΙ είναι μια αναγνωρισμένη καρκονογόνος ουσία, που είναι παρούσα και σε άλλα αναψυκτικά, στις μπίρες, ή ακόμα στη σάλτσα της σόγιας, με την τοξικότητά της για τον ανθρώπινο οργανισμό να αποτελεί ακόμα και σήμερα σημείο προβληματισμού.
Η Αμερικανική Ενωση Ποτών, η ΑΒΑ, αναφέρει μια και μοναδική μελέτη με ποντίκια για πειραματόζωα, που χαρακτήρισε “καρκινογόνα” την 4-ΜΕΙ.

Εξ αυτού συνάγει πως είναι λογικό οι έκπρόσωποι της Αρχής για τη διατροφική ασφάλεια στις ΗΠΑ, της FDA, αλλά και της αντίστοιχης καναδικής και ευρωπαϊκής, της EFSA, να μην έχουν απαγορεύσει αυτήν την ουσία, ούτε να έχουν θεσπίσει ανώτατο όριο για καταναλωτικά πρϊόντα που την περιέχουν.
“Στην πραγματικότητα, οι ανωτέρω υπηρεσίες θεωρούν ότι η ‘καραμελέ’ ουσία, που περιέχουν τρόφιμα, είναι ακίνδυνη” για τον άνθρωπο, αναφέρει στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η ΑΒΑ
Η ‘Ενωση, αντιπροσωπευτική για τη βιομηχανία, διευκρίνισε επίσης ότι πρέπει να καταναλώσεις 2.900 κουτάκια Coca, ή Pepsi, καθημερινά, επί 70 έτη, ώστε να φθάσεις το όριο επικινδυνότητας, στο οποίο εξετέθησαν στο ανωτέρω πείραμα τα ποντίκια.
Η Coca δήλωσε εμφατικά ότι η συνταγή που χρησιμοποιεί είναι απαράλλακτη. “Ούτε τη συνταγή, ούτε την φόρμουλά μας αλλάζουμε”, δήλωσε αποκλειστικά στο Γαλλικό πρακτορείο ο εκπρόσωπος του ομίλου Μπεν Σέιντλερ.

“Θα ζητήσουμε από τους προμηθευτές μας της καραμέλας να μειώσουν εκείνοι τα επίπεδα της 4-ΜΕΙ, ώστε να συμμορφωθούν με τον νόμο της Καλιφρόρνιας”, πρόσθεσε, ενώ διευκρίνισε –άνευ όμως χρονοδιαγράμματος– ότι για λόγους αμιγώς επιμελητειακούς οι αλλαγές, που θα γίνουν, θα αφορούν όλες ανεξαιρέτως τις αμερικανικές πολιτείες.


eglimatikotita.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Templates