Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Economist: Aναμενόμενη και πιο κοντά από ποτέ η ελληνική χρεοκοπία

Ως τη «μεγαλύτερη στην ιστορία και η πιο αναμενόμενη» χαρακτηρίζει την προοπτική τηςελληνικής χρεοκοπίας το βρετανικό περιοδικόEconomist θεωρώντας ότι η αναμονή τελείωσε για το δράμα της ελληνικής οικονομίας.

Το οικονομικό περιοδικό, στο άρθρο του που δημοσιεύεται αύριο Σάββατο αναφέρει ότι το πρόγραμμα κουρέματος των ομολόγων κατάφερε να αφαιρέσει περίπου... 100 δισεκατομμύρια από το ελληνικό χρέος, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία και παράλληλα το πρώτο πείραμα που θα δοκιμάζει τις αντοχές του οικονομικού συστήματος στην αποπληρωμή των CDSπροκειμένου το PSI να θεωρηθεί ένας ασφαλής τρόπος αντιμετώπισης των «κακών χρεών».

Ο Economist κάνει αναδρομή στις διαπραγματεύσεις του PSI επισημαίνοντας την ανησυχία που απορρέει από το γεγονός ότι η ΕΚΤ η οποία κατάφερε να αποφύγει μια αναγκαστική μείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που είχε στην κατοχή της.

Το βρετανικό περιοδικό τονίζει ότι στο μέλλον αυτό θα δημιουργήσει πιθανή αναταραχή στις αγορές κρατικών ομολόγων αφού οι ιδιώτες επενδυτές γνωρίζουν πια καλά πως όσο περισσότερα κρατικά ομόλογα μιας χώρας έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ τόσο πιο μεγάλες θα είναι οι ζημίες που θα αναγκαστούν να αποδεχτούν σε μια επανάληψη της ελληνικής περίπτωσης.

Παράλληλα γίνεται λόγος για το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε αναταραχή στις αγορές ενισχύοντας συστηματικά με ρευστότητα την αγορά μέσω του δανεισμού προς τις τράπεζες, κίνηση στην οποία προχώρησε τον περασμένο Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο.

Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εκεί, αφού η τελευταία προοπτική μπορεί να κάνει μία «υγιή» τράπεζα, που έχει περισσότερες καταθέσεις σε σχέση με δάνεια, να αποφεύγει να δανείζει το πλεονασματικό της κεφάλαιο σε άλλες τράπεζες. Ο λόγος θα είναι ότι θα φοβάται πως αυτές μπορεί να έχουν υποθηκευμένο το κεφάλαιό τους στην ΕΚΤ με αντάλλαγμα την μακροπρόθεσμη ρευστότητα.

Το άρθρο του Economist υπογραμμίζει ότι ήδη ο επικεφαλής της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας (Bundesbank) Γιενς Βάιντμαν τράπεζας εκφράζει προς πάσα κατεύθυνση την ανησυχία του πως όλο και περισσότερες τράπεζες στην ζώνη του ευρώ θα αρχίσουν σταδιακά να εξαρτώνται από την ΕΚΤ για να εξασφαλίσουν «φθηνή» ρευστότητα. «Αυτό μπορεί ήδη να συμβαίνει» καταλήγει το άρθρο.

newspost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Templates