Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Αρχίζει τη Μεγάλη Εβδομάδα η προεκλογική περίοδο - Γκάλοπ προμήνυμα εκπλήξεων στη Μεσσηνία

Εκλογές με πολλές εκπλήξεις δρομολογούνται επισήμως τη Μεγάλη Εβδομάδα, με το πολιτικό σύστημα σε... βαθιά κρίση, με βεβαιότητα για πολυκομματική Βουλή και με τον παραδοσιακό δικομματισμό να παλεύει για… ασφαλή "μνημονιακή" πλειοψηφία. Μέσα σε ένα τέτοιο σκηνικό, στη Μεσσηνία μπορούν να συμβούν τα πάντα, ακόμη κι εκείνα που μέχρι πριν από λίγο καιρό αποτελούσαν μάλλον σενάρια επιστημονικής φαντασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται από δημοσκόπηση η οποία έχει περιέλθει στα χέρια των επιτελείων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Τα ευρήματα εξηγούν τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών: Η παρουσία και η σφοδρή αντιαριστερή ρητορική του υπουργού Υποδομών Μάκη Βορίδη στην Καλαμάτα υποδηλώνει την προσπάθεια να κλείσει η "αιμορραγία" προς τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, ενώ η απροθυμία υποψηφιοτήτων στο ΠΑΣΟΚ δείχνει την απογοήτευση από τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά που συγκεντρώνει το κόμμα στο νομό.
Πολιτικοί παράγοντες, εις γνώσιν των οποίων έχουν περιέλθει τα αποτελέσματα της έρευνας, τόνιζαν τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά που συγκεντρώνουν τόσο οι Ανεξάρτητοι Ελληνες του Π. Καμμένου όσο και η Χρυσή Αυγή, τα οποία κυμαίνονται περίπου στο 7-8% για τον καθένα. Αντιθέτως, ο ΛΑΟΣ γνωρίζει σοβαρή υποχώρηση κοντά στο 3%, ενώ μικρό είναι και το ποσοστό που συγκεντρώνει η Δημοκρατική Συμμαχία. Αυτή η εικόνα δίνει ποσοστό μεγαλύτερο του 30% στη Νέα Δημοκρατία, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα πιάσει το 40% που θα της διασφαλίσει τις 2 έδρες από χέρι - καθώς το εκλογικό μέτρο είναι 20%. Αυτό το ποσοστό στη δημοσκόπηση δεν το πιάνει το ΠΑΣΟΚ (η προβολή στο τελικό αποτέλεσμα του δίνει ποσοστό κοντά στο 18%), και αν συμβεί αυτό, το πιθανότερο σενάριο είναι πως δεν θα πάρει έδρα. Τέλος, τα ποσοστά των κομμάτων της Αριστεράς βρίσκονται γύρω στο 5% και σε κάποιες περιπτώσεις ψηλότερα.
Με δεδομένη αυτή την εικόνα, το ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί από τώρα είναι… πού θα καθίσει η μπίλια. Και είναι πολύ πιθανόν η νύχτα των εκλογών να είναι πολύ μακριά για όλους τους ενδιαφερόμενους, με τις έδρες να μετακινούνται ανάλογα με το ρυθμό εισαγωγής των αποτελεσμάτων.
Λαμβανομένων υπ' όψιν όλων αυτών, για όλους τους υποψήφιους σε κάθε συνδυασμό τίθεται το θέμα της… πρωτιάς, η οποία διασφαλίζει την εκλογή ή την πιθανότητα εκλογής. Ετσι ο ανταγωνισμός είναι ήδη σκληρός - και θα γίνει ακόμη σκληρότερος όταν οριστικοποιηθεί η σύνθεση των ψηφοδελτίων που θα οδηγήσει και σε αναδιάταξη των συμμαχιών, μεταξύ αυτών που θα είναι υποψήφιοι και εκείνων που αποκλείστηκαν.


eleftheria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Templates