Σάββατο 12 Μαΐου 2012

ΙΚΑ: Με δανεικά η πληρωμή των συντάξεων!

Ελλείψει ρευστού, το ΙΚΑ καταφεύγει και πάλι στη μέθοδο του εσωτερικού δανεισμού προκειμένου να πληρώσει τις συντάξεις του Ιουνίου. Τις συντάξεις οι οποίες... θα φτάσουν «κουτσουρεμένες» στους δικαιούχους καθώς θα παρακρατηθεί τόσο η μείωση (για όσους έχουν συντάξεις άνω των 1300 ευρώ) όσο και η 1η από τις οκτώ δόσεις των αναδρομικών. Πιθανότερη ημερομηνία καταβολής, η 18η Μαίου.

Αυτή τη φορά το ΙΚΑ θα καταφύγει στα διαθέσιμα του ΕΤΕΑΜ και του ΤΑΠ-ΔΕΗ. Το ποσό των 200 εκατ. ευρώ θα το δανείσει το ΕΤΕΑΜ με σύμβαση 14 ημερών ενώ τα υπόλοιπα 40 εκατ. ευρώ θα δοθούν από το Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού της ΔΕΗ.

Είναι ο 5ος μήνας που γίνεται κάτι αντίστοιχο. Κάθε φορά, η «τρύπα» του δανεισμού, κλείνει με χρήματα από την κρατική επιχορήγηση η οποία όμως, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, θα εξαντληθεί τρεις ή και τέσσερις μήνες πριν το τέλος του 2012.


Στο υπουργείο Εργασίας δεν κρύβουν την ανησυχία τους καθώς η πιθανότητα παράτασης στην περίοδο ακυβερνησίας της χώρας, θα θέσει σε κίνδυνο και τα οικονομικά του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας. Από εκεί και πέρα, το πρόβλημα μεταφέρεται με τη λογική των συγκοινωνούντων δοχείων και σε άλλους οργανισμούς όπως για παράδειγμα ο ΟΑΕΔ ο οποίος έχει ως κύρια πηγή χρηματοδότησης το ΙΚΑ (το οποίο εισπράττει τις εισφορές για λογαριασμό του ΟΑΕΔ).

Το κούρεμα που θα γίνει στις κύριες συντάξεις του ΙΚΑ θα είναι το τρίτο μέσα στους τελευταίους μήνες. Η περικοπή, θα υπολογιστεί με συντελεστή 12% για το τμήμα της σύνταξης άνω των 1300 ευρώ. Η περικοπή όμως γίνεται στο ποσό που απομένει μετά την αφαίρεση της εισφοράς τύπου ΛΑΦΚΑ αλλά και του «κουρέματος» που έγινε με βάση και ηλικιακά κριτήρια (μεγαλύτερο κούρεμα για συνταξιούχους κάτω των 55 ετών και μικρότερες για τους άνω των 65 ετών).

Στους δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους που επί σειρά ετών πλήρωναν διπλές εισφορές για να πάρουν μια καλύτερη κύρια σύνταξη, οι υπηρεσίες θα προσθέτουν τα δύο ποσά των συντάξεων και αν το άθροισμα προκύπτει πάνω από 1300 ευρώ, τότε και σε αυτές τις περιπτώσεις θα γίνεται περικοπή. Για να γίνει κατανοητό το γεγονός ότι από το κούρεμα δεν θα γλιτώσουν ούτε οι χαμηλοσυνταξιούχοι, η σχετικό εγκύκλιος που έχει ήδη εκδοθεί εδώ και εβδομάδες, περιλαμβάνει και ένα παράδειγμα: Συνταξιούχος παίρνει από το δημόσιο 1200 ευρώ και από το ΙΚΑ 800. Η μείωση του 12% θα υπολογιστεί επί του ποσού που υπερβαίνει τα 1300 ευρώ, δηλαδή στα 700 ευρώ. Η μείωση θα είναι 84 ευρώ και θα αφαιρεθεί από τη μεγαλύτερη σύνταξη, δηλαδή τη σύνταξη του δημοσίου. Αυτή, αυτομάτως θα περιοριστεί από τα 1200 στα 1116 ευρώ. Μάλιστα, επειδή τα 84 ευρώ θα πρέπει να μειωθούν αναδρομικά από τις αρχές του 2012, ο συνταξιούχος θα κουβαλάει και ένα χρέος 336 ευρώ. Αυτό θα αποπληρωθεί με τις συντάξεις από τον Ιούνιο (δηλαδή από τις 18 Μαίου) μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 οπότε συμπληρώνεται το 8μηνο. Που σημαίνει ότι εκτός από τα 84 ευρώ, θα αφαιρεθούν ακόμη 42 ευρώ λόγω αναδρομικής επιβολής του μέτρου.

Από το «κούρεμα» δεν γλιτώνουν ούτε οι κληρονόμοι των πεθαμένων. «Στις περιπτώσεις συντάξεων λόγω θανάτου όπου δικαιούχοι είναι περισσότεροι του ενός, για τον προσδιορισμό του ποσού της σύνταξης λαμβάνεται το συνολικό ποσό σύνταξης και η παρακράτηση του 12% γίνεται επί του ποσού που υπερβαίνει τα 1300 ευρώ, το δε ποσό της παρακράτησης επιμερίζεται και το ποσοστό της σύνταξης κάθε δικαιούχου». Τι σημαίνει αυτά; Ότι αν το ποσό που εισπράττουν η χήρα και τα ορφανά, υπερβαίνουν ως άθροισμα τα 1300 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό θα «κουρεύεται» και οι κληρονόμοι θα μοιράζονται τη ζημιά.

Αρίστος Οικονομίδης




moneypost
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Templates