Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Η Μέρκελ απειλεί...


Μη δοκιμάζεται την υπομονή μου...Το σχέδιο της κυπριακής κυβέρνησης για τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης, μη την κρατικοποίηση των πόρων των ασφαλιστικών ταμείων στην Κύπρο, δεν αποτελεί αποδεκτό τρόπο για την... πλήρωση του χρηματοπιστωτικού κενού, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Πρόσθεσε ότι επιθυμεί την παραμονή της Κύπρου στην ευρωζώνη, μιλώντας σε γερμανούς βουλευτές. Τόνισε ότι ότι η Λευκωσία πρέπει να καταλάβει ότι το επιχειρηματικό της μοντέλο έχει πεθάνει.
Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές στο Βερολίνο που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Μέρκελ πρόσθεσε ότι η κρατικοποίηση των πόρων των ασφαλιστικών ταμείων στην Κύπρο δεν αποτελεί αποδεκτό τρόπο για την πλήρωση του χρηματοπιστωτικού κενού που απαιτείται για την κατάρτιση ενός διεθνούς προγράμματος διάσωσης.

Όπως ανέφεραν δύο βουλευτές του κεντρο-δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού, η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι η βιωσιμότητα του χρέους και η αναδιάρθρωση των κυπριακών τραπεζών πρέπει να είναι ο πυρήνας οποιασδήποτε νέας συμφωνίας, προσθέτοντας ότι τίθεται θέμα «αξιοπιστίας».

Νωρίτερα, ο Φόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι η Κύπρος «παίζει με τη φωτιά» και πρέπει να παρουσιάσει ένα εποικοδομητικό σχέδιο για την πλήρωση χρηματοπιστωτικού κενού πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Τάχθηκε κατά της πρότασης για την κρατικοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και ημικρατικών επιχειρήσεων θεωρώντας ότι πρόκειται για τη χειρότερη λύση που πλήττει τους μικρούς αποταμιευτές της χώρας.

Το σχέδιο της κυπριακής κυβέρνησης για τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης δεν αίρει τα εμπόδια για συμφωνία με την τρόικα, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU, Μίχαελ Μάιστερ. «Το σχέδιο έχει δύο μεγάλα κενά. Δεν βελτιώνει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Κύπρου και δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το πρόβλημα του δυσανάλογα μεγάλου τραπεζικού τομέα» δήλωσε.

Να μη δοκιμάζει την υπομονή των εταίρων της, προειδοποίησε την Κύπρο η καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, απευθυνόμενη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU).

Όπως μετέφεραν βουλευτές, οι οποίοι συμμετείχαν στην έκτακτη συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε, επίσης, ότι η Κύπρος δεν μπορεί να περιμένει ότι όλα θα μείνουν όπως είναι, ενώ έκανε εκ νέου λόγο για αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας.

Αυτή την ώρα, η καγκελάριος συμμετέχει στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των κυβερνητικών εταίρων της Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), την οποία ενημερώνει σχετικώς με το θέμα της Κύπρου. Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι και η "συστημική σημασία" της χώρας, στοιχείο που αποτελεί για το Βερολίνο προϋπόθεση για την παροχή οικονομικής βοήθειας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Templates