Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Το παρασκήνιο για το ευρω-ομόλογο και η στάση της Αθήνας

Θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένο. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που....
φτάνουν στην Αθήνα, αύριο το βράδυ, στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της έκτακτης συνόδου κορυφής, θα θέσει για πρώτη φορά επισήμως, σε αυτό το επίπεδο, θέμα ευρω-ομολόγου.

Η απόφαση, όπως διαμηνύεται από το Παρίσι , θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ενώ για το σκοπό αυτή συστήνεται και μια άτυπη συμμαχία με τη Μαδρίτη και τη Ρώμη, που θα υποστηρίξουν το ίδιο αίτημα.

Ακόμα και μερίδα των γραφειοκρατών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει να συντάσσεται με το αίτημα, ενώ, όπως είναι φυσικό, η Αθήνα παρακολουθεί με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις που κυοφορούνται, αλλά δεν συμμετέχει. Κι αυτό γιατί θεωρείται τόσο «τοξική», που οποιαδήποτε στήριξη κι αν προσφέρει, στο τέλος, κακό θα κάνει, παρά καλό.

Γι αυτό και μένει σε μια απόσταση από τα γεγονότα των τελευταίων ωρών.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Βερολίνο και οι σύμμαχοι του, που μέχρι πρότινος δεν δέχονταν ούτε συζήτηση να κάνουν για το θέμα αυτό, θα κάνουν τώρα μια τακτική περισσότερο υποχώρηση, και θα συζητήσουν την προοπτική, υπό έναν όρο: να συμφωνηθεί και σε επίπεδο συνόδου κορυφής πως δεν πρόκειται να γίνει η παραμικρή υποχώρηση από την σημερινή αυστηρή δημοσιονομική πολιτική που θα πρέπει να εφαρμοσθεί με απόλυτη πειθαρχία.

Μόνο υπ αυτή την προϋπόθεση δέχεται να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων η κ. Αγκελα Μέρκελ και αυτή την πρόθεση της φέρεται να ξεκαθάρισε και στον πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπαράκ Ομπάμα κατά την τελευταία συνάντηση τους. Ο όρος της φαίνεται ότι έχει γίνει αποδεκτός.


prionokordela

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Templates