Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Σουλτς: Εξοδος από την Ευρωζώνη σημαίνει και έξοδος από την ΕΕ

Νομικά αδύνατη είναι η εκδίωξη της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς μιας και...
όποιος αποχωρήσει από το ευρώ πρέπει να αποχωρήσει ταυτόχρονα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, ο κ. Σουλτς εξήγησε πως όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκτός από τη Δανία και τη Βρετανία, έχουν νομική υποχρέωση να υιοθετήσουν το ευρώ και μόλις το κάνουν να συμμορφωθούν με συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με το έλλειμμα και το χρέος,


Οπως χαρακτηριστικά είπε, «όσοι βρίσκονται στην Ευρωζώνη δεν μπορούν να την εγκαταλείψουν γιατί έχουν υιοθετήσει και εφαρμόσει τον ευρωπαϊκό νόμο, οπότε η έξοδος από το ευρώ σημαίνει έξοδος από το νομικό πλαίσιο της Ε.Ε.»


«Μια φόρμουλα βάσει της οποίας θα επιτρέπεται σε μία χώρα μέλος να αποχωρεί (από το ευρώ) είναι κάτι που δεν περιλαμβάνεται στη συνθήκη της Ε.Ε.», πρόσθεσε.


Ιδιαίτερα καυστικό ήταν όταν αναφέρθηκε στις συζητήσεις που γίνονται για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Οπως είπε «ασχολούμαστε με μια ολέθρια ομφαλοσκόπηση, αντί να έχουμε όραμα για το μέλλον».


Την Τετάρτη το πρωί η γερμανική εφημερίδα Die Zeit είχε αναφέρει σε άρθρο της ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει δημιουργήσει μια ομάδα διαχείρισης κρίσεων, της οποίας ηγείται το μέλος του εκτελεστικού της συμβουλίου Γιοργκ Ασμουσεν, για να προετοιμαστεί για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το άρθρο αυτό.


dexiextrem.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Templates