Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

«Γεννήθηκε»… εικονικό βακτήριο



Η ρέπλικα που δημιουργήθηκε σε υπολογιστή ανοίγει νέους δρόμους στη Βιολογία

Το «εικονικό» M. genitalium αναμένεται...

να δείξει στους επιστήμονες πώς λειτουργούν τα κύτταρα και μαζί τους η ίδια η ζωή. Στην φωτογραφία καλλιέργεια κανονικού βακτηρίου στο μικροσκόπιο

Ουάσινγκτον

Μπορεί οι ιοί των υπολογιστών να μας είναι γνώριμοι, ωστόσο τα άγνωστα μέχρι σήμερα «εικονικά» βακτήρια ίσως αποτελέσουν το μέλλον της Βιολογίας.

Εξελιγμένοι επεξεργαστές στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ επέτρεψαν την προσομοίωση ολόκληρου του βακτηρίου Mycoplasma genitalium – του DNA του καθώς και των δομικών συστατικών που απαρτίζουν το ένα και μοναδικό του κύτταρο. Το νέο επίτευγμα ανοίγει δρόμους για τους βιολόγους επιτρέποντάς τους να ρίξουν μια καλή ματιά στο πώς ακριβώς λειτουργούν τα κύτταρα και κατ’επέκταση η ίδια η ζωή. Με την εικονική αυτή «ρέπλικα» του βακτηρίου οι επιστήμονες θα μπορούν επίσης να εξερευνήσουν τη γενετική βάση ασθενειών και να αναπτύξουν νέες θεραπείες για πλήθος νόσων.

Ο επικεφαλής της νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Cell» καθηγητής Μάρκους Κόβερτ ανέφερε στο βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC ότι «το κοινό ακούει σχετικά με ένα ‘νέο γονίδιο για τον καρκίνο’ το οποίο ανακαλύφθηκε. Ωστόσο ο καρκίνος δεν αποτελεί ζήτημα ενός και μόνο γονιδίου. Υπάρχουν χιλιάδες παράγοντες που αλληλεπιδρούν με πολύπλοκους τρόπους. Ετσι για να κατανοήσουμε μια νόσο όπως ο καρκίνος χρειάζεται να γυρίσουμε πίσω στα βασικά δομικά συστατικά και να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε ολόκληρο το κύτταρο και τη λειτουργία του».

Αναπαραγωγή ολόκληρου του κύκλου ζωής

Με αυτόν τον στόχο ο δρ Κόβερτ και η ομάδα του αποφάσισαν να αναπαραγάγουν ολόκληρο τον κύκλο ζωής του M. genitalium, ενός σεξουαλικώς μεταδιδόμενου παρασίτου που επελέγη εξαιτίας της απλότητάς του από βιολογικής απόψεως.

Προκειμένου να δημιουργηθεί η ρέπλικα του βακτηρίου οι ειδικοί συνέλεξαν πληροφορίες από περισσότερες από 900 άρθρα δημοσιευμένα σε επιστημονικές επιθεωρήσεις. Με βάση τα στοιχεία «γέννησαν» προσομοιώσεις βακτηρίων M. genitalium σε υπολογιστή – κάθε κύτταρο αποτελείτο από μισό gigabyte δεδομένων.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτό το μοντέλο το οποίο μπορεί να «κατεβάσει» ο οποιοσδήποτε θα φανεί χρήσιμο στους βιολόγους όπως παρόμοια μοντέλα προσομοίωσης έχουν αποδειχθεί πολύτιμα για ειδικούς όπως οι μηχανικοί.

Πηγή

filologos10.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Templates