Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Δήμο Νέστορος, Γαργαλιάνων και Παπαφλέσσα...Zητά ο πρόεδρος της Χώρας

Τη δημιουργία νέου Δήμου στο κέντρο της Δυτικής Μεσσηνίας, μετά από συνένωση των Δημοτικών Ενοτήτων Νέστορος, Γαργαλιάνων και Παπαφλέσσα, προτείνει δημόσια και ζητά ευθέως, με δηλώσεις του στο «Θ», ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας, Νίκος Γιαννακόπουλος!
Στις δηλώσεις του, εκφράζει την απογοήτευσή του για τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν στο... μεγάλο Δήμο Πύλου - Νέστορος και σημειώνει τους φόβους και τις ανησυχίες του για το μέλλον της Χώρας, αν δεν αλλάξει ο Δήμος και δε δημιουργηθεί νέος στο κέντρο της Δυτικής Μεσσηνίας. Παράλληλα, τονίζει πως ένας νέος Δήμος που θα προκύψει από τη συνένωση των σημερινών Δημοτικών Ενοτήτων Νέστορος, Γαργαλιάνων και Παπαφλέσσα, θα είναι μικρότερος μεν σε έκταση, αλλά με πολύ πληθυσμό, ευέλικτος, λειτουργικός, παραγωγικός και οικονομικά βιώσιμος!
Οι δηλώσεις του κ. Γιαννακόπουλου αναμένεται να «βάλουν» φωτιά στις συζητήσεις που «άνοιξαν» στη Δυτική Μεσσηνία και την Τριφυλία, με την επιστολή του υπουργού Εσωτερικών στους δημάρχους για τον «Καλλικράτη», ενώ θεωρείται πως θα ακολουθήσουν κι άλλες, με ανάλογο περιεχόμενο, από την πλευρά των Γαργαλιάνων, που επιθυμούν διακαώς τη δημιουργία νέου Δήμου στη Δυτική Μεσσηνία.
Μιλώντας χθες το απόγευμα στο «Θ» ο πρόεδρος της Χώρας σημείωσε:«Το 2010 που συζητιόταν ο “Καλλικράτης”, ο κόσμος στη Χώρα ήθελε στη μεγάλη του πλειοψηφία να γίνει ένας Δήμος στο κέντρο της Δυτικής Μεσσηνίας, από τους Δήμους Νέστορος και Γαργαλιάνων, ακόμα και τον Παπαφλέσσα! Το ίδιο θέλει και τώρα! Ένα Δήμο που να είναι ευέλικτος, λειτουργικός, να εξυπηρετείται εύκολα ο πολίτης και να είναι βιώσιμος. Ένας νέος Δήμος από τη συνένωση των σημερινών Δημοτικών Ενοτήτων Νέστορος, Γαργαλιάνων και Παπαφλέσσα μπορεί να δουλέψει και να αναπτυχθεί η περιοχή μας».

Σε άλλο σημείο της συζήτησής μας, επισήμανε: «Με το μεγάλο Δήμο Πύλου - Νέστορος που έγινε, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και τις περικοπές πόρων, δε φαίνεται να υπάρχει μέλλον και προοπτική για την περιοχή μας εδώ. Έχουμε ιστορία, έχουμε παραγωγή, έχουμε αρχαιολογικά μνημεία και μουσείο, αλλά έτσι όπως πάει η κατάσταση, όλο και χειροτερεύει. Τα τελευταία χρόνια κλείνουν υπηρεσίες, κλείνουν σχολεία, φοβάμαι τι θα γίνει με το Μουσείο και το Νέστορα. […] Για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος της περιοχής αναγκάζεται να κάνει πολλά χιλιόμετρα και πολλά έξοδα. Αύριο, αν κλείσουν κι άλλα σχολεία, θα αναγκαζόμαστε να στέλνουμε τα παιδιά μας στην Πύλο; Μαραζώνει και ερημώνει η περιοχή...».
Ακολούθως θύμισε την κοινή διακήρυξη που είχαν υπογράψει, το 2010, για τη δημιουργία Δήμου στο κέντρο της Δυτικής Μεσσηνίας, ο δήμαρχος Γαργαλιάνων Σταύρος Καλοφωλιάς και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Νέστορος Παναγιώτης Πετρόπουλος. Σε αυτή, μεταξύ άλλων, ανέφεραν πως ένας τέτοιος Δήμος έχει τις υποδομές και τις δυνατότητες να αποτελέσει ένα δυναμικό, αναπτυξιακό και σύγχρονο Δήμο, ενώ ότι οι πρώην Δήμοι Γαργαλιάνων και Νέστορος συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς, έχουν κοινή οικονομία, κοινωνική και πολιτιστική αναφορά (παραγωγή, εμπόριο, κοινωνικές σχέσεις, δημόσιες υπηρεσίες, πηγές νερού, το Συνεταιρισμό «Νέστωρ», την ίδια Ιερά Μητρόπολη), έχουν γεωγραφική και χωροταξική συνέχεια και ομοιογένεια, μικρή χιλιομετρική απόσταση των δύο κέντρων (απόσταση 12 χλμ. μεταξύ Χώρας – Γαργαλιάνων, ενώ η Πύλος είναι 24 χλμ. μακριά από τη Χώρα), ο καθένας, δε, αποτελεί ουσιαστικά ενδοχώρα του άλλου!
Επιπρόσθετα, ανέφερε πως στα όρια των σημερινών Δημοτικών Ενοτήτων Νέστορος και Γαργαλιάνων αναπτύσσεται η τουριστική επένδυση της ΠΟΤΑ, που είναι η μεγαλύτερη οικονομική επένδυση στη χώρα και προσφέρει θέσεις εργασίας, επενδύσεις σε κατασκευαστικό τομέα, αύξηση πληθυσμού και μεγάλο αναπτυξιακό απόθεμα στον τουρισμό ολόκληρης της παραλιακής ζώνης. Κοινά χαρακτηριστικά, είπε ο κ. Γιαννακόπουλος, έχουν και με τη Δημοτική Ενότητα Παπαφλέσσα.
Και συμπλήρωσε: «Πρέπει, από κοινού, να διεκδικήσουμε τη δημιουργία νέου Δήμου στο κέντρο της Δυτικής Μεσσηνίας». Συνεχίζοντας, θύμισε και την απόφαση που είχε πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο Γαργαλιάνων, ομόφωνα, για τη δημιουργία Δήμου στο κέντρο της Δυτικής Μεσσηνίας (Δήμο Νέστορος, τον είχαν ονομάσει μάλιστα), την οποία όμως άλλαξε και έτσι χάθηκε η ευκαιρία της κοινής διεκδίκησης, θυμίζοντας, επίσης, πως η αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο Γαργαλιάνων ήταν υπέρ της δημιουργίας αυτού του Δήμου, την οποία θεωρούσαν εφικτή, λέγοντας και ότι έπρεπε να το παλέψουν μέχρι τέλους και όχι να το απεμπολήσουν σε μια νύχτα, όπως έκανε η πλειοψηφία του Δ.Σ. Γαργαλιάνων!
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας έκανε δημόσια την πρότασή του και, πλέον, αναμένονται δημόσιες τοποθετήσεις από την πλευρά αυτοδιοικητικών των Γαργαλιάνων, καθώς και επίσημες, θεσμικές, αντιδράσεις από τους Δήμους Πύλου - Νέστορος και Τριφυλίας.


Του Ηλία Γιαννόπουλου από το "ΘΑΡΡΟΣ"


Εμείς, με απόλυτο σεβασμό στους πολίτες των περιοχών που διεκδικούν τον νέο Δήμο, σεβόμενοι το δικαίωμά τους να θέλουν κοντά τους τις υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά χωρίς κανένα σεβασμό στους τοπικούς άρχοντες των περιοχών αυτών έχουμε να πούμε:
"Στο καλό, μόνο να μην παραλείψετε να πάρετε μαζί σας και τα «χρεωστικά» με ύψος που πλησιάζει τα 4.000.000€, που κληρονόμησε ο Δήμος Τριφυλίας από εσάς καθιστώντας τον «προβληματικό» από την ημέρα που σχεδιάστηκε η σύστασή του, και πριν καλά-καλά δημιουργηθεί και λειτουργήσει!!!"
Τελικά, μήπως το πρώτιστο μέλημά τους είναι η «επανέναρξη» του μεγάλου πάρτι που κόπηκε με τον Καλλικράτη και όχι το συμφέρον τον πολιτών;
Υπενθυμίζουμε τις υποχρεώσεις ΜΟΝΟ, του πρώην Δήμου Γαργαλιάνων που «κληρονόμησε» ο Δήμος Τριφυλίας και αναφέραμε και εμείς, αναδημοσιεύοντας την δημοσιογραφική δουλειά του φίλου Η. Γιαννόπουλου στις 19 Νοεμβρίου 2011:
α) Μακροπρόθεσμες Υποχρεώσεις:
- Δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων: Δήμος Γαργαλιάνων 2.693.029,71 ευρώ.
β) Βραχυπρόθεσμες Υποχρεώσεις:
-Σε προμηθευτές: Δήμος Γαργαλιάνων 558.802,62 ευρώ.
-Σε υποχρεώσεις από φόρους,
- Τέλη προς το Ελληνικό Δημόσιο και Λοιπούς Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου: Δήμος Γαργαλιάνων 285,45 ευρώ.
-Σε Μακροπρόθεσμες Υποχρεώσεις Πληρωτέες στην Επόμενη Χρήση: Δήμος Γαργαλιάνων 332.360,62 ευρώ.
-Σε Υποχρεώσεις του Δήμου από οφειλές Αμοιβών Προσωπικού, Αιρετών, Διαφόρων Τρίτων Πιστωτών: Δήμος Γαργαλιάνων 87.597,14.
Φυσικά, κάποιοι από αυτός του αριθμούς έχουν αλλ'άξει, καθώς ορισμένες υποχρεώσεις έχουν τακτοποιηθεί από τον Δήμο Τριφυλίας, ως φυσικά όφειλε να πράξει.
Αξίζει κλείνοντας να σημειώσουμε ότι τα δημοτικά τέλη στις εν λόγω περιοχές είναι σαφώς χαμηλότερα από άλλες, π.χ Κυπαρισσίας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει και η δυνατότητα είσπραξης μέρος τον υπέρογκων υποχρεώσεων που είχε δημιουργήσει ο Δήμος Γαργαλιάνων, ειδικά, μετά τις έντονες αντιδράσεις στην σκέψη και μόνο, τα τέλη αυτά να αυξηθούν ώστε να εξισωθούν με αυτά της Κυπαρισσίας.
Έτσι, για να θυμίσουμε στου κατοίκους των περιοχών, Γαργαλιάνων, Χώρας και Νέστορος, τα έργα αυτών που "κόπτονται" για την σύσταση ευέλικτου, νέου δήμου με την συμμετοχή των τριών αυτών περιοχών.



Πηγή: http://kyparissia-news.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Templates