Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Πρατηριούχοι: Ανεβαίνει η τιμή και μειώνεται το κέρδος στα καύσιμα

Η ακρίβεια στα καύσιμα δεν έχει επιπτώσεις μόνο για τους καταναλωτές αλλά και για τους πρατηριούχους, οι οποίοι σύμφωνα με τον πρόεδρο του κλάδου τους στο νομό Γιώργο Καπερώνη δεν μπορούν να εξηγήσουν που οφείλεται. Όπως λέει... και οι ίδιοι έχουν χασούρα αφού το κέρδος τους μειώνεται όσο ανεβαίνει η τιμή. «Στη Μεσσηνία η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,85 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης στα 1,60 ευρώ το λίτρο, ενώ καθημερινά γίνονται αυξήσεις της τάξης του 0,1 έως 0,5 ευρώ», παρατηρεί ο πρόεδρος των βενζινοπωλών. «Που οφείλεται προσπαθώ αλλά δεν μπορώ να το εντοπίσω, αφού ούτε η διεθνής τιμή του βαρελιού έχει ανέβει, ούτε η ισοτιμία δολαρίου - ευρώ», προσθέτει. Η μόνη εξήγηση η οποία υπάρχει για τον Γ. Καπερώνη είναι ότι τα διυλιστήρια ανεβάζουν τις τιμές, ενώ την τελική ευθύνη έχει το κράτος που δεν παρεμβαίνει: «Βλέπω μια επίθεση από τα διυλιστήρια και συνηγορεί σε αυτό το κράτος γιατί καμία παρέμβαση δεν κάνει για την άνοδο των τιμών», αναφέρει συγκεκριμένα. Και λέει ότι όλοι «μιλάνε για στρέβλωση της αγοράς και πως η ακρίβεια οφείλεται στο ότι δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός, φέρνοντας ως παράδειγμα την ακρίβεια στα νησιά. Αλλά δεν λένε τίποτα για την ενδοχώρα που λειτουργεί ο ανταγωνισμός, αλλά εις βάρος των πρατηριούχων: Αυτή είναι η στρέβλωση της αγοράς», τονίζει. Και προσθέτει πως «ο χώρος μας είναι άρρωστος, αφού δεν εξηγούνται ούτε οι υψηλές τιμές, όπως δεν εξηγούνται και οι πολύ χαμηλές τιμές. Γιατί πως μπορούν και επιβιώνουν με τέτοιες χαμηλές τιμές, αφού το διυλιστήριο πουλάει ακριβά, δεν καταλαβαίνω», επισημαίνει. Η εικόνα πιστεύει θα ήταν διαφορετική αν εντείνονταν οι έλεγχοι προκειμένου «να είναι υγιής η λειτουργία της αγοράς και να ελέγχεται και η ποιότητα των καυσίμων. Από την τιμή πώλησης θα πρέπει να υπάρχει ένα κέρδος και για τον πρατηριούχο - και όταν δεν υπάρχει κέρδος, τότε μιλάμε για στρέβλωση της αγοράς», λέει.

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Περαιτέρω πρόβλημα εκτιμά ότι θα αντιμετωπίσουν τα πρατήρια και με την ακριβή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. «Πριν ένα -δύο μήνες υπολογίζαμε ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα διαμορφωθεί στα 1,40 ευρώ το λίτρο. Αλλά με το πετρέλαιο κίνησης να αγγίζει τα 1,60 ευρώ το λίτρο, δεν αποκλείεται το θέρμανσης να φτάσει το 1,5 ευρώ το λίτρο», σημειώνει - ενώ προσθέτει πως «το μόνο σίγουρο είναι πως θα υπάρξει μεγάλη πτώση στην κίνηση του πετρελαίου θέρμανσης. Με αυτή την τιμή μόνο ως ένα είδος τιμωρίας για τον καταναλωτή, και ιδιαίτερα για τους χαμηλοεισοδηματίες, μπορεί κανείς να το δει». Όπως λέει στη συνέχεια το να «μιλάνε για πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω της εξομοίωσης πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, για εμάς δεν είναι ο σωστός». Σύμφωνα με τις θέσεις που έχει διατυπώσει η Ομοσπονδία τους μια σίγουρη λύση είναι «το σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου εισροών - εκροών. Έτσι το υπουργείο θα ελέγχει ανά πάσα στιγμή την ποσότητα των καυσίμων που διακινείται στην αγορά, από την στιγμή που βγαίνει από το διυλιστήριο, καθώς και τη ποσότητα διατίθεται και πωλείται σε κάθε πρατήριο ξεχωριστά». Ωστόσο, το κόστος για τα πρατήρια λέει πως θα είναι μεγάλο, γι' αυτό και οι βενζινοπώλες ζητούν «να μας εντάξουν σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης».
Επιστρέφοντας στην αύξηση της τιμής διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης επισημαίνει ότι την περσινή περίοδο η μείωση της κατανάλωσης ήταν γύρω στο 40% . Και φέτος προβλέπει πως «θα τρομάξουμε, γιατί θα είναι πολλή μεγάλη. Με πελάτες που συζητάω προσπαθούν να βρουν λύσεις για την μετατροπή του καυστήρα τους, αλλά το πετρέλαιο έχει τη μεγαλύτερη απόδοση, ενώ κόστος έχει κόστος και η μετατροπή».
Κλείνοντας ο Γιώργος Καπερώνης επισημαίνει πως για πολλά πρατήρια η πώληση του πετρελαίου θέρμανσης ήταν ένα σοβαρό εισόδημα και τώρα «θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, γιατί όλα τα πρατήρια πρόσθεταν στο εισόδημά τους με τη θέρμανση».



Πηγή: http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Templates