Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Βάζουν πρόστιμο 250 ευρώ σε όσους βρίζουν στο δρόμο

Η πόλη των Βρυξελλών αποφάσισε να αγωνισθεί πιο εντατικά εναντίον των βωμολοχιών που εκφέρονται στο δρόμο και οι οποίες θα...
τιμωρούνται πλέον με πρόστιμο που μπορεί να φτάσει ως τα 250 ευρώ, έγινε γνωστό από τη δημοτική αρχή. "Οποιαδήποτε μορφή ύβρεως τιμωρείται πλέον, είτε είναι σεξιστική, ρατσιστική, ομοφοβική ή άλλη", εξήγησε ο σοσιαλιστής δήμαρχος της βελγικής πρωτεύουσας Φρέντι Τίλεμανς.

Το μέτρο υιοθετείται για πρώτη φορά στο Βέλγιο και έχει στόχο να καταπολεμηθεί το αίσθημα της ατιμωρησίας για τις καθημερινές απρέπειες.

Ο δήμος συνήψε ένα πρωτόκολλο με την εισαγγελία, που του δίνει την δυνατότητα να τιμωρεί με διοικητικό πρόστιμο 75 ως 250 ευρώ τις ύβρεις, αλλά και τις απλές κλοπές και τα χτυπήματα που δεν προκαλούν τραυματισμό.

Τα αδικήματα αυτά παρέμεναν ως τώρα τα περισσότερα ατιμώρητα λόγω του μεγάλου φόρτου των δικαστηρίων, εξήγησε εκπρόσωπος του δημάρχου. "Εξαιτίας αυτού, πολλοί από τους 2.500 αστυνομικούς της πόλης δεν είχαν κίνητρο να καταπολεμήσουν αυτό τον τύπο των αδικημάτων", σύμφωνα με τον ίδιο.

Οι διώξεις που μπορεί να οδηγήσουν σ' αυτά τα διοικητικά πρόστιμα ασκούνται σε περιπτώσεις κατάφωρου αδικήματος που διαπιστώνεται από την αστυνομία ή υποβολής μήνυσης. Η εισαγγελία θα συνεχίσει πάντως να επιλαμβάνεται υποθέσεων σε περιπτώσεις υποτροπής.

Το εύρος του φαινομένου έγινε φανερό πρόσφατα με το ντοκιμαντέρ "Γυναίκα του Δρόμου", στο οποίο η βελγίδα σκηνοθέτρια Σοφί Πίτερς κινηματογράφησε με κρυφή κάμερα τα σχόλια και τις ύβρεις που αντιμετώπιζε καθημερινά στους δρόμους μιας λαϊκής συνοικίας των Βρυξελλών.




Πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Templates