Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2013

Ιστορικό μήνυμα Ομπάμα για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων


Ιστορικής σημασίας έκκληση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων απηύθυνε χθες ο Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας με την οποία ξεκίνησε τη δεύτερη προεδρική του θητεία, έχοντας στο... πλευρό του τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στους κόλπους του οποίου θα ανοίξει σε δύο μήνες η ιστορικής σημασίας συζήτηση για το θέμα του γάμου των ομοφυλοφίλων.

«Το ταξίδι μας δεν θα έχει τελειώσει, όσο οι αδελφοί και οι αδελφές μας ομοφυλόφιλοι δεν θα είναι αντικείμενα ίσης μεταχείρισης από το νόμο» δήλωσε από το βήμα μπροστά από το Καπιτώλιο ο 44ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που αναφέρεται στο θέμα των ομοφυλοφίλων κατά την ομιλία έναρξης της θητείας του.

Καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο ετοιμάζεται να αποφασίσει επί του ευαίσθητου θέματος του γάμου των ομοφυλοφίλων, οι Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε έκκληση προς τους Αμερικανούς να θυμηθούν τους μεγάλους ιστορικούς σταθμούς των αγώνων για τα ατομικά δικαιώματα και αναφέρθηκε στο Stonewall, το μπαρ της Νέας Υόρκης απ’ όπου ξεκίνησαν το 1969 οι ταραχές κατά την καταστολή των κινητοποιήσεων των ομοφυλόφιλων ακτιβιστών.

Η υπόθεση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων απουσίαζε πριν από τέσσερα χρόνια από την ομιλία της ανάληψης των καθηκόντων του πρώτου μαύρου προέδρου των ΗΠΑ, όπως απουσίαζε και από κάθε ομιλία ανάληψης καθηκόντων κάθε προηγούμενου Αμερικανού προέδρου. Μόνο ο Μπιλ Κλίντον είχε αναφερθεί, μετά την πρώτη του ορκωμοσία το 1993, στον «αγώνα κατά της παγκόσμιας κρίσης του AIDS», σε μία κίνηση που είχε συγκινήσει το κίνημα των ομοφυλοφίλων.

«Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έγραψε σήμερα ιστορία» δήλωσε ο Τσαντ Γκρίφιν, πρόεδρος της μεγαλύτερης οργάνωσης για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, της Human Rights Campaign. «Κάνοντας αναφορά για πρώτη φορά σε μία ομιλία ορκωμοσίας στις ζωές των ομοφυλοφίλων, ο πρόεδρος Ομπάμα στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους νέους ομοφυλόφιλους από τον Κόλπο του Μεξικού μέχρι τα Βραχώδη Ορη, ότι οι ηγέτες της χώρας αυτής θα αγωνιστούν, μέχρι η ισότητα να γίνει νόμος στη χώρα».

Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ο πρόεδρος που το 2011 κατήργησε το νόμο που επέβαλε στους στρατιωτικούς να κρύβουν την ομοφυλοφιλία τους (Don’t Ask, Don’t Tell) και ο οποίος τάχθηκε ανοικτά υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων, λίγους μήνες πριν από την επανεκλογή του.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από ένα ομοφυλόφιλο ποιητή κουβανικής καταγωγής, τον Ρίτσαρντ Μπλάνκο, να γράψει ένα ποίημα για την τελετή. Και εκείνος αναφέρθηκε στη φράση του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ λέγοντας «έχω ένα όνειρο, ότι θα συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε», ενώ για την ευχή επέλεξε τον πάστορα Λούις Λίον, ο οποίος κάλεσε «σε προσευχή για τους ομοφυλόφιλους και τους ετεροφυλόφιλους».

«Είναι ένα μήνυμα προς το Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς αυτό ετοιμάζεται να εξετάσει το θέμα του γάμου του ομοφυλοφίλων» δήλωσε ομοφυλόφιλος ακτιβιστής από το Σαν Φρανσίσκο.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Templates