Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Το... καθισιό προκαλεί υπέρταση και καρκίνο!



Η καρέκλα είναι πια υποψήφια για ένταξη στη λίστα με τους πλέον θανατηφόρους παράγοντες του σύγχρονου lifestyle, σε βαθμό να φιγουράρει δίπλα στο αλκοόλ, τα τσιγάρα και τα... σκληρά ναρκωτικά. Σε μια εποχή που καθόμαστε σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, ξεκινώντας από το γραφείο και φτάνοντας στο μέσο μεταφοράς μας αλλά και στον καναπέ για τηλεόραση, η διαπίστωση του κινδύνου που επιφυλάσσει ο καθιστικός τρόπος ζωής είναι εφιαλτική.

Ερευνα του πανεπιστημίου του Λέστερ έδειξε ότι το πολύωρο καθισιό ωθεί το σώμα να συσσωρεύσει επικίνδυνα υψηλά επίπεδα σακχάρων και λιπαρών στην κυκλοφορία του αίματος, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Αλλη έρευνα, λίγο καιρό πριν, που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιου του Δυτικού Σίδνεϊ σε 60.000 μεσήλικες έδειξε ότι αυτοί που κάθονται πάνω από τέσσερις ώρες την ημέρα ήταν πιο πιθανό να εκδηλώσουν χρόνια προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος, η καρδιοπάθεια και η υπέρταση.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι όταν στεκόμαστε όρθιοι οι μύες μας συσπώνται για να μας βοηθήσουν να μην καταρρεύσουμε. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι μύες είναι ενεργοποιημένοι και βοηθούν τη διεκπεραίωση κι άλλων ζωτικών λειτουργιών. Για παράδειγμα, οι οι μύες που μας βοηθούν να στεκόμαστε όταν είναι ενεργοποιημένοι φαίνεται να παράγουν περισσότερα από τα ένζυμα που διασπούν τα λιπαρά στο αίμα.

Ποιες είναι όμως οι ρεαλιστικές εναλλακτικές για έναν άνθρωπο που δουλεύει σε γραφείο για τουλάχιστον οκτώ ώρες; Οι ειδικοί έχουν επιχειρήσει να βρουν διάφορες λύσεις, από την αντικατάσταση της καρέκλας με μπάλα μέχρι τη δημιουργία γραφείου που να βρίσκεται πάνω σε διάδρομο! Τίποτα από αυτά όμως δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στην εργασιακή καθημερινότητα, οπότε η μόνη ρεαλιστική λύση φαίνεται να είναι η έγερση κάθε είκοσι λεπτά και ο μικρός περίπατος. Ερευνα του Αυστραλιανού Καρδιολογικού Ινστιτούτου έδειξε ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν αυτή την τακτική έχουν εντυπωσιακή μείωση της πίεσής τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Templates