Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Ολες οι αλλαγές στις συντάξεις: Ποιοι ασφαλισμένοι γλιτώνουν το «κούρεμα» [λίστα]



Eπτά κατηγορίες ασφαλισμένων μπορούν να πάρουν σύνταξη το 2015, χωρίς να υποστούν καμία μείωση από το νέο τρόπο υπολογισμού και καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Οσοι είναι ασφαλισμένοι σε Ταμεία ΔΕΚΟ – τραπεζών και στο Δημόσιο μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με αναστολή, δηλαδή να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης φέτος εφόσον έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, αλλά η σύνταξη να αρχίσει να καταβάλλεται με τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας για λήψη πλήρους σύνταξης.

Στην πράξη, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος, η σύνταξή τους θα υπολογιστεί με βάση τα όσα ισχύουν το 2014, έστω και αν συμπληρώνουν την ηλικία συνταξιοδότησης μετά το 2015.

Πέραν αυτών, υπάρχουν και οι κατηγορίες των ασφαλισμένων που βάσει νόμου δεν θα έχουν καμία αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, είτε συνταξιοδοτηθούν το 2014 με αναστολή είτε συνταξιοδοτηθούν μετά το 2015.

Οι επτά κατηγορίες ασφαλισμένων, που εξαιρούνται είναι:

1) Οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα (25ετία) ως το 2010, καθώς δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές ως προς τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξής τους ακόμη και αν προχωρήσουν μετά το 2015, όπως προβλέπει ο νόμος 3865/10 (νόμος Λοβέρδου-Κουτρουμάνη).

2)Οι δημόσιοι υπάλληλοι που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με συμπληρωμένη την 25ετία τα έτη 2011 και 2012, ή το 2013 και το 2014, καθώς μπορούν να συνταξιοδοτηθούν μετά το 2015 χωρίς να έχουν αλλαγή στον υπολογισμό της σύνταξής τους.

3)Οι ένστολοι που συμπληρώνουν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης (20 – 25έτη) ως την 31η Δεκεμβρίου 2014 και βάσει νόμου (3865/10) έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα, άρα δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές ακόμη και αν συνταξιοδοτηθούν μετά το 2015.

4)Οι ασφαλισμένοι στα ειδικά ταμεία ΔΕΚΟ – τραπεζών που έχουν 25ετία ως το 2012 αλλά συμπληρώνουν το όριο ηλικίας μέσα στο 2015, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με αναστολή, κλειδώνοντας από φέτος το ποσό της σύνταξής τους με ευνοϊκότερο υπολογισμό.

5)Οι υπάλληλοι που υπηρετούν στα Νομικά πρόσωπα του Δημοσίου (ΟΑΕΔ, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, δημόσια ιδρύματα κ.λπ.) έχουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν είτε με τις διατάξεις του ΙΚΑ είτε με του Δημοσίου. Συνήθως επιλέγουν τις διατάξεις του ΙΚΑ γιατί παίρνουν μεγαλύτερη σύνταξη. Οσοι αποχωρούν φέτος με τις διατάξεις του ΙΚΑ θα πρέπει να έχουν και συμπληρωμένη την ηλικία συνταξιοδότησης, διαφορετικά, αν δηλαδή η ηλικία συμπληρώνεται το 2015, η σύνταξή τους θα βγει με τον νέο τρόπο υπολογισμού και θα είναι μικρότερη.

6)Οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, οι οποίοι και εξαιρούνται ρητώς από τις αλλαγές του 2015 ως προς τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.

7)Οι γυναίκες που είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ και κυρίως όσες συνταξιοδοτούνται κάτω από τα 55.

Πατήστε
 ΕΔΩ για να διαβάσετε όλες τις αλλαγές που θα ισχύσουν από 1/1/2015 στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Templates