Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Τα ονόματα των έξι εγκεφάλων της «σούπερ σπείρας των 300» για την απάτη στο ΙΚΑ

Τέσσερις γυναίκες με τους συζύγους τους, μίαπρώην υπάλληλος του ΙΚΑ, 300 πρόσωπα που είχαν βοηθητικό ρόλο και  50 εκατομμύρια ευρώζημία στο Ασφαλιστικό Ταμείο είναι ο πρώτος απολογισμός της απάτης που σημειώθηκε στο ΙΚΑ Καλλιθέας. Σύμφωνα με τη διάταξη της εισαγγελίας, με την οποία επετράπη η δημοσιοποιήση των ονομάτων των κατηγορουμένων, λόγω της βαρύτητας του εγκλήματος, από την...
Αστυνομία έχουν συλληφθεί μέχρι σήμερα, οι εξής υπάλληλοι του ΙΚΑ:  Χριστίνα Σουρίδη, Ελένη Μπουραζάκη, Χρύσα Φέρα και Χριστίνα Πατεράκη, καθώς και οι Κωνσταντίνος Καραΐσκος και Παναγιώτης Αιματίδης.  Κατηγορούμενοι μέχρι στιγμής στην υπόθεση είναι οι Κωνσταντίνος Καραΐσκος, Ελένη Μπουραζάνη, Χρύσα Φέρρα, Παναγιώτης Αιματίδης, Χριστίνα Πατεράκη και Χριστίνα Σουρίδη, ενώ το ένταλμα σύλληψης αφορά τη Μυρσίνη Θωμάκου.


Σύμφωνα με την Αστυνομία, πρόκειται για «σούπερ» σπείρα με 300 άτομα εμπλεκόμενα στην υπόθεση απάτης, απιστίας, κατάχρησης και «ξεπλύματος μαύρου χρήματος» σε βάρος του Ιδρύματος. Ως εγκέφαλοι της σπείρας φέρονται συνολικά έξι άτομα και συγκεκριμένα τέσσερις γυναίκες υπάλληλοι του ΙΚΑ και οι σύζυγοι δύο εξ αυτών.

Στην ίδια υπόθεση εμπλέκεται όμως και μία ακόμα γυναίκα, πρώην υπάλληλος του ΙΚΑ, καθώς και πάνω από 244 άτομα συμμετεχόντων και ασφαλισμένων στο ΙΚΑ. Ήδη η Εισαγγελία Πρωτοδίκων Αθηνών άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος των τεσσάρων υπαλλήλων του ΙΚΑ Καλλιθέας και των συζύγων δύο εξ αυτών.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, καθώς και τη θέση τους σε διαφορετικά Τμήματα του ιδίου Υποκαταστήματος του ΙΚΑ, ενέκριναν παράνομα διάφορα έγγραφα χορηγώντας διάφορα χρηματικά ποσά, σε φίλους τους ή ακόμα και στους ίδιους.

Ειδικότερα, η σπείρα πιστοποιηούσε αναληθώς την ασφαλιστική ικανότητα των «δικαιούχων» και εξέδιδε παράνομα αποφάσεις για χορήγηση παροχών και επιδομάτων. Στη συνέχεια εισέπρατταν τα ανάλογα ποσά, είτε σε συνεργασία με τους «δικαιούχους», μοιράζοντας μεταξύ τους τα ποσά.

Η απάτη αφορούσε  κυρίως παροχές και επιδόματα τοκετών, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, νοσηλείας... λουτροθεραπείας και αποκλειστικών νοσηλειών.

Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί 244 περιπτώσεις, οι οποίες εξετάζονται περαιτέρω και αφορούν στην έκδοση αποφάσεων για παροχές και επιδόματα.

Η Γενική Διεύθυνση Επιθεώρησης του Ι.Κ.Α.-ΕΤΑΜ υπολογίζει ότι η συνολική οικονομική ζημιά για το ΙΚΑ, θα ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια ευρώ!

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, σε έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες των εμπλεκομένων στην Αττική και τη Λακωνία, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: το χρηματικό ποσό των (966.900) ευρώ σε χαρτονομίσματα των 500, 200, 100 και 50 ευρώ, 4 φύλλα επιταγών συνολικής αξίας 110.000 ευρώ, 45 ατομικά βιβλιάρια διαφόρων ασφαλισμένων του ΙΚΑ, καρτέλες ενσήμων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, 13 σφραγίδες υποκαταστήματος του ΙΚΑ, διαφόρων Τμημάτων, καθώς και φυσικών προσώπων και επαγγελματιών.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών κατασχέθηκαν τέσσερα πολυτελή αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, ιδιοκτησίας τους.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.


Εξετάζονται άλλες 260 περιπτώσεις

Την εκτίμηση ότι ίσως η οικονομική ζημιά για το ΙΚΑ να είναι τριπλάσια από τα 6 εκατ. που είχαν υπολογιστεί αρχικά, έκανε ο διοικητής του οργανισμού Ροβέρτος Σπυρόπουλος σε δηλώσεις του στην ΓΑΔΑ, μαζί με τον διευθυντή της Οικονομικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με τον Ροβέρτο Σπυρόπουλο και το Νίκο Μάρκου η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας και του ΙΚΑ σε περισσότερα από 500 άτομα.

Όπως δήλωσε ο κ. Σπυρόπουλος, μέχρι στιγμής προκύπτει ότι από τις 244 περιπτώσεις, τα επιδόματα «μαϊμού» που εισέπρατταν οι υπάλληλοι και οι συνεργάτες τους, ξεπερνούν τα 6 εκατ. ευρώ, αλλά εξετάζονται και άλλες 260 περιπτώσεις που ενδέχεται να τριπλασιάσουν αυτό το ποσό και να το ανεβάσουν στα 18-20 εκατομμύρια ευρώ από το 2003 που άρχισε η δράση του κυκλώματος.

Ανάμεσα στα 500 άτομα υπάρχουν και ασφαλισμένοι, οι οποίοι δεν γνώριζαν ότι χρησιμοποιούσαν τα στοιχεία τους για να εισπράττουν επιδόματα οι επίορκοι υπάλληλοι όλα αυτά τα χρόνια. Μεταξύ αυτών είναι και γνωστή τραγουδίστρια, η οποία «έπεσε από τα σύννεφα», όταν πληροφορήθηκε ότι εισέπρατταν επιδόματα χρησιμοποιώντας το όνομα της.


newspost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Templates