Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Κουκούλωμα στο ΤΕΙ Καλαμάτας παράνομης πολυθεσίας καθηγήτριας

Οι εξελίξεις στο ΤΕΙ Καλαμάτας δείχνουν ότι Στην Ελλάδα ζεις, δεν υπάρχει ελπίς
Άρθρο της Γιούλης Παπαδοπούλου

Το ΤΕΙ Καλαμάτας προχωρεί ακάθεκτο, σε αγαστή συνεργασία, αν όχι κατ’ εντολή των κυκλωμάτων που προστατεύουν και προωθούν τις παρανομίες των κυριών Σιουρούνη και Καστανιώτη, σε μονιμοποίηση της κ. Καστανιώτη ως  καθηγήτριας στο ΤΕΙ Καλαμάτας. Έτσι μέσα στην εβδομάδα, Τετάρτη ή Πέμπτη, μια επιτροπή καθηγητών...

θα την μονιμοποιήσει. Το γεγονός ότι η κ. Καστανιώτη έχει παρανομήσει κατά συρροή δεν φαίνεται να ιδρώνει το αυτί κανενός. Οι παρανομίες αυτές, που αξίζει να διαβάσετε παρακάτω, φέρνουν πονοκέφαλο σε κάθε ένα που τις βλέπει. Εκτός από τους αρμόδιους. Και το ερώτημα ξαναμπαίνει: Ακούει κανείς;

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.
Η κ. Καστανιώτη από τον Ιανουάριο του 2010  είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), υπεύθυνη δηλαδή για προμήθειες νοσοκομείων δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο. Να σημειωθεί ότι οι σπουδές της κ. Καστανιώτη είναι στη Νοσηλευτική και η προϋπηρεσία της ήταν κυρίως αυτή της νοσηλεύτριας. Με προμήθειες κλπ ποτέ δεν είχε σχέση. Ούτε είχε ποτέ ανώτερη διοικητική θέση ή εμπειρία. Το open gov. την επέλεξε όμως σε τέτοια νευραλγική θέση. Γιατί;
Η κ. Καστανιώτη διορίστηκε στο ΤΕΙ Καλαμάτας ως επίκουρη καθηγήτρια τον Ιανουάριο του 2007. Την 1/9/2009, και ενώ δεν είχε μονιμοποιηθεί, κατέλαβε, μετά από πιέσεις των ισχυρών προστατών της προς τους καθηγητές του Τμήματος, τη θέση Προϊσταμένης του Τμήματος. Ταυτόχρονα, αναλαμβάνει υπεύθυνη για το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης με προϋπολογισμό πάνω από 1.5000.000 ευρώ.
Κατά το ίδιο διάστημα δίδασκε εντελώς παράνομα σε ιδιωτικό κολλέγιο στην Κύπρο. Αυτό απαγορεύεται ρητά από το νόμο. Δείτε το prospectus του κολλεγίου, που υπάρχει ακόμη και τώρα αναρτημένο στο διαδίκτυο. Χθες το κατέβασα και μπορείτε να το διαβάσετε παρακάτω. Στη σελίδα 84 του prospectus φιγουράρει το όνομα της κ. Καστανιώτη στο διδακτικό προσωπικό. Αξίζει επίσης να προσέξετε ότι συντονιστής του προγράμματος είναι ο Ν. Πολύζος νυν Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας και καθηγητής πανεπιστημίου. Και αυτό παράνομο. Όσο ψάχνεις τόσο βρίσκεις σε αυτή την ιστορία που δεν έχει τέλος. Εκτός από την παρανομία στο ιδιωτικό κολλέγιο όμως διδάσκουν και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Είναι νόμιμο αυτό; Ποιος τους έχει δώσει άδεια;
Στη συνέχεια, αναλάμβανε την επίβλεψη των κυπρίων φοιτητών του ΤΕΙ. Έτσι μετακινιόταν στην Κύπρο με χρήματα του δημοσίου (οδοιπορικά, διαμονή, εκτός έδρας αποζημίωση) με δικαιολογία την πρακτική άσκηση, αλλά στην ουσία για να διδάσκει στο ιδιωτικό κολλέγιο και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τόση η απληστία της. Λεφτά από παντού. Δεν πρέπει το ΣΔΟΕ να ελέγξει αν έχουν δηλωθεί τα λεφτά αυτά στη φορολογική δήλωση;
Ο διορισμός στην ΕΠΥ αποτελεί άλλη κραυγαλέα παρανομία εκ μέρους του Υπ. Υγείας αυτή τη φορά, διότι είναι δημόσιος υπάλληλος και σαφώς απαγορεύεται από το νόμο. Επίσης είναι παρανομία και από πλευράς ΤΕΙ. Είναι καθηγήτρια και για να μετέχει σε οποιαδήποτε επιτροπή πρέπει να προβλέπεται σαφώς από νόμο .Στο νόμο της ΕΠΥ απαγορεύεται, στο νόμο των ΤΕΙ απαγορεύεται, αλλά για την κ. Καστανιώτη όλα επιτρέπονται. Ελλάς το μεγαλείο σου!
Στην ΕΠΥ ορκίστηκε και ανέλαβε αμέσως ενώ διατηρούσε ταυτόχρονα τη θέση Προϊσταμένης στο ΤΕΙ. Καμία άδεια δεν είχε δοθεί από το ΤΕΙ για να αναλάβει τέτοια θέση. Μετά την ορκωμοσία της στην ΕΠΥ ζητάει άδεια από το ΤΕΙ για να της επιτραπεί να αναλάβει στην Υπηρεσία που είχε ήδη αναλάβει. Το Τμήμα βλέποντας την παρανομία αντιδρά. Εδώ οι πιέσεις στους καθηγητές γίνονται ασφυκτικές. Η κ. Καστανιώτη προσκομίζει νομική γνωμοδότηση ότι ο διορισμός της είναι σύννομος. Η γνωμοδότηση δεν είναι της νομικής υπηρεσίας του ΤΕΙ, αλλά μιας άγνωστης δικηγόρου της Αθήνας,η οποία εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι ήταν η κόρη της κ. Σιουρούνη, η οποία είχε διορισθεί, επίσης παράνομα, διοικήτρια του νοσοκομείου Πύργου. Επειδή η παρανομία ήταν προφανής, από ότι φαίνεται από τα πρακτικά, κάποια μέλη απουσίασαν αδικαιολόγητα από τη σύσκεψη, άλλα με κάποια πρόφαση δικαιολογημένα και οι υπόλοιποι υπέκυψαν στις πιέσεις.
Η ΕΠΥ δεν είναι οποιαδήποτε επιτροπή, αλλά αυτόνομος οργανισμός με αυτή την επωνυμία και όπως ορίζεται από το νόμο ιδρύσεως της είναι αυτοτελής δημόσια υπηρεσία άρα η κ. Καστανιώτη είναι διπλοθεσίτισα και μάλιστα με παχυλότατο μισθό σε εποχή ισχών αγελάδων (4.200 ευρώ καθαρά). Επί 2 μήνες έπαιρνε κανονικά και τους 2 μισθούς και κατείχε ως αποκλειστικής και πλήρους απασχόλησης 2 θέσεις σε δυο διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες μία στην Αθήνα και μια στην Καλαμάτα. Μερικής απασχόλησης έγινε τον Μάϊο του 2010 με αίτηση ένταξης σε καθεστώς μερικούς απασχόλησης, που έκανε μετά το Πάσχα, τον Απρίλιο του 2010. Η τελική έγκριση δόθηκε από το ΤΕΙ στις 17/06/2010.
Οι παρανομίες δεν τελειώνουν εδώ. Συνεχίζονται διότι πήρε από το ΤΕΙ καθεστώς μερικής απασχόλησης ενώ δεν είχε ακόμη μονιμοποιηθεί. (Την εβδομάδα αυτή θα τη μονιμοποιήσουν). Στη συνέχεια, και παρά την οφθαλμοφανή παρανομία, ο «αδέκαστος» υφυπουργός κ. Πανάρετος υπέγραψε την ένταξη της σε καθεστώς μερικής απασχόλησης. Ο νόμος είναι σαφής ότι δεν μπορούν καθηγητές να μετακινηθούν ή να ενταχθούν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης αν δεν κλείσουν τριετία ώστε να μπορούν να κριθούν και να μονιμοποιηθούν. Επί της ουσίας δηλαδή αποφασίζεται να γίνει μερικής απασχόλησης, όταν ακόμα δεν έχει αποφασισθεί αν έχει τα εχέγγυα να γίνει δημόσιος λειτουργός ή να απολυθεί.
Η κ. Καστανιώτη λοιπόν παραμένει μερικής απασχόλησης στο ΤΕΙ, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης πρόεδρος στην ΕΠΥ, καθηγήτρια σε ιδιωτικό κολλέγιο, καθηγήτρια στο ανοικτό πανεπιστήμιο Κύπρου, υπεύθυνη για τα προγράμματα του κολλεγίου που την αφορούσαν και υπεύθυνη του προγράμματος πρακτικής άσκησης στο ΤΕΙ. Όλα αυτά μαζί. Είναι περιττό να αναφερθεί ότι στην Καλαμάτα πάταγε μια φορά στις 15 ημέρες,  διότι είναι αδύνατο να βρίσκεται σε όλα τα παραπάνω μέρη ταυτόχρονα. Η Διοίκηση όμως την κάλυπτε πλήρως, παρά τις διαμαρτυρίες φοιτητών και καθηγητών.
Στο σημείο αυτό θα αναφερθεί μια από τις πιο σοβαρές παρανομίες. Για να πληρωθεί η κ. Καστανιώτη για τη θέση της στην ΕΠΥ, έπρεπε να βεβαιώσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τη ΔΟΥ ότι δεν έχει άλλη απασχόληση, εφόσον η θέση της είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Η ΔΟΥ αρνείται να πληρώσει και επί πεντάμηνο τουλάχιστον το θέμα παραμένει εκκρεμές. Για να πληρωθεί η κ. Καστανιώτη δεν είχε άλλο τρόπο παρά να προσκομίσει έγγραφο που αναφέρεται,  ότι η κ. Καστανιώτη ήταν στο ΤΕΙ με τριετή θητεία και η θητεία αυτή έληξε τον Ιανουάριο του 2010. Αποκρύπτει δηλαδή επιμελώς ότι είναι καθηγήτρια, έστω μη μόνιμη, στο ΤΕΙ και δηλώνει ότι έχει λήξει η θητεία της. Άλλος τρόπος δεν υπήρχε για να πληρωθεί. Ή λοιπόν η ΔΟΥ έκανε στραβά μάτια, ή η κ. Καστανιώτη υπέβαλε ψευδή υπεύθυνη δήλωση. Ας το ψάξουν τα λαγωνικά του ΣΔΟΕ, που δεν έχουν αφήσει σε χλωρό κλαρί τους έντιμους επαγγελματίες σε τούτο τον τόπο.
Κάποια στιγμή γίνεται καταγγελία για τις παρανομίες της κ. Καστανιώτη. Και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδοτεί ομόφωνα ότι η κ. Καστανιώτη κακώς έλαβε άδεια από το ΤΕΙ. Η Υπουργός κ. Διαμαντοπούλου κάνει δεκτή τη γνωμοδότηση, αλλά η κ. Καστανιώτη μαζί με την κ. Σιουρούνη έχουν αντίθετη γνώμη. Υποβάλλουν πανομοιότυπα υπομνήματα με τα οποία αμφισβητείται η γνωμοδότηση του ΝΣΚ, καθώς και η ισχύς της απόφασης της Υπουργού.
Και τώρα, μετά από όλες αυτές τις παρανομίες, το σύστημα αυτό, προχωρεί στη μονιμοποίηση της κ. Καστανιώτη. Ούτε γάτα ούτε ζημιά. Δεν είναι απλά μια-δύο παρανομίες. Ό,τι έχει γίνει σε αυτή την ιστορία είναι παράνομο. Και υπάρχει συγκάλυψη από υψηλά κλιμάκια. Καταγγελίες έχουν γίνει πολλές. Πράξη όμως καμία εναντίον της κ. Καστανιώτη. Οι καθηγητές που θα βάλουν την υπογραφή τους για τη μονιμοποίησή της, δεν πρέπει να λάβουν υπόψη τους όλα αυτά; Τι ευθύνη αναλαμβάνουν; Αυτοί δεν είναι υπεύθυνοι να κρίνουν για το αν η κ. Καστανιώτη έχει την ακεραιότητα ακαδημαϊκού δασκάλου; Τι είδους ήθος διδάσκει η κ. Καστανιώτη στα παιδιά μας; Ίδωμεν.
Και ένα τελευταίο ερώτημα: Έως πότε θα καλύπτονται αυτές οι καταστάσεις; Η ασυλία εκτός από τα πολιτικά πρόσωπα καλύπτει και τους πέριξ αυτών;  Να γιατί μου ήλθε στο μυαλό ο στίχος του Διονύση Σαββόπουλου που αναφέρεται στον τίτλο.

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://www.Frederick.ac.cy/
http://kypseli.ouc.ac.cy/handle/123456789/85
Ιδρυτικός Νόμος Ε.Π.Υ. (Επιτροπής Προμηθειών Υγείας) 3580/2007 -ΦΕΚ 134/Α΄/18.6.2007 άρθρο 1 παρ.2Α και 3β

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Templates