Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012

Νέα τουρκική πρόκληση με το «Πίρι Ρέις»- Έφτασε στη Μυτιλήνη

Σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, βορειοδυτικά της Μυτιλήνης, εισήλθε το μεσημέρι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις».

Όπως ανακοίνωσε το... υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεννόηση με το Λιμενικό Σώμα γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες, ενώ έχουν δοθεί οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στην Αγκυρα να γίνουν παραστάσεις προς το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Εντωμεταξύ, ο Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γ. Δελαβέκουρας, το μεσημέρι- την ώρα δηλαδή που το τουρκικό πλοίο έμπαινε στην Μυτιλήνη, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ρωτήθηκε σχετικά με τις έρευνες του Πίρι Ρέις και απάντησε:
«Μέχρι στιγμής η πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι έχει εκδοθεί μία τουρκική NAVTEX, στην οποία δεν προσδιορίζεται η περιοχή των ερευνών του Piri Reis. Με βάση τα μέχρι στιγμής υπάρχοντα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ και του Λιμενικού Σώματος δεν έχει στοιχειοθετηθεί παραβίαση ελληνικής δικαιοδοσίας, κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων».

To Πιρι Ρεις παρακολουθείται από σκάφος του Λιμενικού, ενώ στην περιοχή σπεύδει και μια κανονιοφόρος του ΠΝ, η οποία θα ενταχθεί στην δύναμη παρακολούθησής του.

Στη NAVTEX (193/12) που εξέδωσε η Άγκυρα, δεν περιγράφεται η περιοχή των ερευνών! Το «Πίρι Ρέις» θα πραγματοποιήσει «βιολογικές και ωκεανογραφικές» έρευνες μέχρι τις 29 Μαρτίου σε περιοχές των «διεθνών υδάτων του Αιγαίου» και των τουρκικών χωρικών υδάτων, αναφέρεται.

newspost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Templates