Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Ο καθορισμός της ελληνικής ΑΟΖ και ο “άσφαιρος” τουρκικός “μπαμπούλας”

Ο ΥΠΕΞ Δημήτρης Δήμας είπε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι “οι συζητήσεις με την Αίγυπτο για καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ξαναρχίζουν”.
Αν δεν πρόκειται για μία ακόμη δηλωση που γίνεται απλά για να... ακουστεί,τότε δείχνει ότι κάτι έχει αρχίσει να κινείται στο κρίσιμο θέμα της ΑΟΖ.
Η συμφωνία με την Αίγυπτο είναι κρίσιμο να επιτευχθεί.
Κι αυτό γιατί το Κάϊρο και επί καθεστώτος Μουμπάρακ αλλά και μετά από τη πτώση του, εμφανίζεται να βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την Τουρκία για το καθορισμό ΑΟΖ.
Πρακτικά αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν …δεν υπήρχε το Καστελόριζο.
Το οποίο όμως υπάρχει και χαλάει τα σχέδια της Άγκυρας κατά πρώτο λόγο.
Σ΄ότι αφορά στην Αίγυπτο,πρέπει να επισημάνουμε ότι η επιλογή της να μιλά με την Άγκυρα,οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην “αδιαφορία” της Αθήνας να λύσει το ζήτημα του καθορισμού της ΑΟΖ της.
Ακόμη και η Κύπρος έχει εκφράσει την απορία της ,γιατί η Αθήνα δεν ανταποκρίθηκε ποτέ στις επαφές που έγιναν για να καθοριστεί ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου.

Το παιχνίδι του καθορισμού της ΑΟΖ μπορεί να φαντάζει δύσκολο και πολλοί επικαλούνται τις αντιδράσεις της Τουρκίας.
Η επίκληση του “τουρκικού μπαμπούλα” δεν μπορεί να συνεχιστεί,αφού ο καθορισμός της ΑΟΖ αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας αλλά και επειδή ο ίδιος “μπαμπούλας” αποδείχτηκε αναποτελεσματικός και “άσφαιρος” στη περίπτωση της Κύπρου ,η οποία όχι μόνο καθόρισε ΑΟΖ, αλλά ήδη έχει εντοπίσει μόνο στο οικόπεδο 12 ,9 τρισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου και χθες έγινε γνωστό ότι πλέον είναι βέβαιο ότι “υπάρχει και πολύ πετρέλαιο”.
www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Templates