Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Κλινικό φροντιστήριο για την ελονοσία στα νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας


Ο ιατρικός κόσμος της Ελλάδας θα πρέπει να μάθει ξανά να αναγνωρίζει στα εργαστήρια ασθένειες όπως η ελονοσία, ασθένειες που μέχρι πριν μερικά χρόνια ήταν επίσημα εξαφανισμένες από τη χώρα μας.
Αυτό σημείωσε, μιλώντας χθες στην...
«Ε», ο λοιμωξιολόγος παθολόγος Βαγγέλης Βρυώνης, πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας,  εξηγώντας το κλινικό φροντιστήριο για την εργαστηριακή διάγνωση της ελονοσίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο νοσοκομείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.
Γιατρός με μεταπτυχιακό στο αντικείμενο «Διεθνής Ιατρική και Διαχείριση Κρίσεων Υγείας», ο Β. Βρυώνης επισήμανε ότι μετά την εκδήλωση πέρυσι στη Λακωνία -και την Ελλάδα γενικότερα- κρουσμάτων ελονοσίας «εγχώριας μετάδοσης», κρίνεται κάτι παραπάνω από αναγκαίο για τους γιατρούς του νομού μας να μπουν στη διαδικασία αναγνώρισης των κρουσμάτων της νόσου.
Ειδικότερα οι εργαστηριακοί γιατροί, όπως τόνισε, πρέπει να αποκτήσουν τις ειδικές δεξιότητες για διάγνωση της ελονοσίας. Τη σχετική διεργασία ανέλαβαν να επιδείξουν στους εργαστηριακούς γιατρούς της Μεσσηνίας -χθες στην Καλαμάτα και σήμερα στην Κυπαρισσία- τα δύο στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Η ανάγκη για τη συγκεκριμένη επιμόρφωση προκύπτει, συνέχισε ο Β. Βρυώνης, καθώς στην Ελλάδα η νόσος εκριζώθηκε το 1974, μετά από εντατικό και επίπονο πρόγραμμα καταπολέμησης την 15ετία από το 1946 ώς το 1960.
Το φροντιστήριο -που θα επαναληφθεί σήμερα στις 10 το πρωί στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας- παρακολούθησαν νοσοκομειακοί, αλλά και ιδιώτες, εργαστηριακοί γιατροί, διοργανώθηκε δε από την Επιτροπή Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Καλαμάτας σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Από την πλευρά του Κέντρου -χθες και σήμερα- μετείχαν η Ευδοκία Βασσάλου φαρμακοποιός υγιεινολόγος ειδικευμένη σε τροπικές λοιμώξεις και η τεχνολόγος εργαστηρίου Αννα Μπίμπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Templates