Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Παπακωνσταντίνου: «Έκανα λάθη ως υπουργός Οικονομικών»

«Δεν έκανα τίποτε άλλο από το να αποτυπώσω τα πραγματικά στοιχεία. Το έλλειμμα του 2009 είναι αυτό που ξέρετε και δεν αμφισβητείται», είπε στην εξεταστική της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε πως η κυβέρνηση της...

Νέας Δημοκρατίας «εσκεμμένα και συστηματικά» απέκρυπτε στοιχεία από την Eurostat και υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει ίχνος απόδειξης από κανέναν μάρτυρα, ότι η κυβέρνηση έκανε οτιδήποτε άλλο από το να αποτυπώσει πιστά τη δημοσιονομική κατάσταση», όπως αναφέρει το newsit.gr

Κατά τον πρώην υπουργό Οικονομικών, ο προκάτοχός του Γιάννης Παπαθανασίου, είχε σκοπίμως αποκρύψει από τον ελληνικό λαό και την Eurostat το ύψος του ταμειακού ελλείμματος, μη δημοσιοποιώντας το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου του 2009, τα δελτία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού που το αποτύπωναν. Παρ’ ότι δε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επισημάνει τον Ιούλιο πως τα μέτρα που είχε λάβει η κυβέρνηση Καραμανλή, δεν ήταν διαρθρωτικού χαρακτήρα και πως το έλλειμμα της Ελλάδας θα ξεπερνούσε το 10%, το σχετικό κείμενο δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ από την κυβέρνηση.

Δύο μέρες πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση της ΝΔ στέλνει πρόβλεψη με την επίσημη ενημέρωση (EDP Notification) για έλλειμμα 6% του ΑΕΠ το 2009. «Αυτή είναι η τελευταία εγκληματική πράξη σε βάρος της χώρας», αναφέρει στο υπόμνημά του ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο πρώην υπουργός οικονομικών εξεπέλυσε επίθεση εναντίον του πρώην επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας Μανώλη Κοντοπυράκη.

Όταν ρωτήθηκε για τις καταγγελίες του κ.Κοντοπυράκη, ότι τον εξανάγκασε, «όντας μιας ώρας υπουργός», να αλλάξει προς τα άνω τα δημοσιονομικά στοιχεία, ο πρώην υπουργός Οικονομικών παρατήρησε ότι τα στατιστικά δεδομένα της Ελλάδας αμφισβητούνταν ήδη από τη Eurostat.

Είπε επίσης πως ο ίδιος είχε ελέγξει τον κ. Κοντοπυράκη, επειδή ανακοίνωνε στη Eurostat έλλειμμα 6%, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος το υπολόγιζε σε 8%.

«Ο κ. Κοντοπυράκης θα πρέπει να μάθει να μετρά το ΑΕΠ, το έλλειμμα, τις ώρες της ημέρας…», σχολίασε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

«Η πρώτη δουλειά που κάναμε στο υπουργείο Οικονομικών, ήταν να συντάξουμε τον Προϋπολογισμό του 2010 και όχι να βγάλουμε σκάρτη την προηγούμενη κυβέρνηση» αναφέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου. «Αυτό σήμαινε, ωστόσο, πως ο νέος Προϋπολογισμός, θα έπρεπε να συνταχθεί με βάση τα αδημοσίευτα δελτία εκτέλεσης του προηγούμενου Προϋπολογισμού, όπου «φαινόταν ήδη πως το έλλειμμα έως τον Αύγουστο, ήταν περίπου 21 δισ. ευρώ- δηλαδή κοντά στο 10% του ΑΕΠ και με βάση στοιχεία τελείως διαφορετικά από την κοινοποίηση της προηγούμενης κυβέρνησης, που αμφισβητούσε, ούτως ή άλλως η Eurostat».

«H απόκρυψη των στοιχείων είναι το πολιτικό έγκλημα και όχι η αποτύπωση», δήλωσε επίσης ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Πρόσθεσε ακόμη ότι : «Είναι αδιανόητη σήμερα η αμφισβήτηση του πραγματικού ύψους του ελλείμματος του 2009. Σήμερα, μετά από την ανεξαρτητοποίηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, μετά από ενδελεχείς μελέτες μηνών από την Ευρωπαϊκή στατιστική Υπηρεσία, μετά από την πλήρη επικύρωση των Ελληνικών στοιχείων χωρίς επιφυλάξεις.»

Και συνέχισε: «Το έλλειμμα του 2009 ήταν τελικά 15,8% του ΑΕΠ. 36 δισεκατομμύρια ευρώ. Δυστυχώς. Και όποιος αμφισβητεί αυτό το νούμερο θα πρέπει να εξηγήσει γιατί αυξήθηκε το χρέος κατά 36 δισεκατομμύρια ευρώ το 2009, αν το έλλειμμα ήταν 2, 3, ή 5 δισεκατομμύρια ευρώ μικρότερο – όπως κάποιοι ισχυρίζονται.»

Στο υπόμνημα που κατέθεσε στην εξεταστική ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογραμμίζει πως «στην καταστροφή οδήγησε τη χώρα το πρόβλημα και όχι η αποτύπωσή του από τους εμπειρογνώμονες ή οι λύσεις που επιχειρήθηκαν να δοθούν».

Με καταχώρηση των «πραγματικών στοιχείων» των διαφόρων φορέων και υπηρεσιών,κατατέθηκε επισήμως η πρόβλεψη για έλλειμμα ύψους 30,1 δισ., ή περίπου 12,5% – και στο ECOFIN του Οκτωβρίου του 2009 στο Λουξεμβούργο, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ακούει το περίφημο «the game is over» του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Επιπτώσεις των παραπάνω αποτελούν η επικαιροποιημένη ενημέρωση (EDP) της Eurostat που ακολούθησε την 21η Οκτωβρίου, «ώστε να μην μείνει κενό το πλαίσιο της Ελλάδας, όπως ήταν η απειλή», αλλά και η αποκόμιση 1 δισ. ευρώ (0,4% του ΑΕΠ) με μια δέσμη μέτρων, (έκτακτη εισφορά, αύξηση τελών κυκλοφορίας, διακοπή απόσυρσης αυτοκινήτων κ.ά.) παρά την καταβολή του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης. Με τα μέτρα αυτά, η Ελλάδα κατάφερε να δανείζεται από τις αγορές μέχρι και τον Απρίλιο, «έστω και ακριβά».

Στο ερώτημα που έχει συζητηθεί στην Επιτροπή, αν υπήρχε περίπτωση να συγκρατηθεί το έλλειμμα του 2009 σε μονοψήφιο νούμερο, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημειώνει ότι κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε να ληφθούν και να αποδώσουν εντός του τελευταίου διμήνου του 2009, μέτρα 15 δισ. ευρώ – ή έστω 7 δισ. ευρώ με βάση την πρόβλεψη του 12,5%. «Κοινώς, τον Οκτώβριο θα έπρεπε να αποφασίζαμε κάτι σαν πλήρες κόψιμο των τελευταίων τριών συντάξεων και μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, αφού βρισκόμασταν στον Οκτώβριο και το μισθολογικό και συνταξιοδοτικό κόστος στο δημόσιο ήταν περίπου 30 δισ. ευρώ», αναφέρει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Μετά την κατάθεση του ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας σε δημοσιογράφους παραδέχτηκε ότι έκανε λάθη ως υπουργός στο γεγονός ότι δεν κινήθηκε ποιο επιθετικά στο θέμα τον φοροεισπρακτικών μηχανισμών αλλά και στην μη υλοποίηση τον αποκρατικοποιήσεων και πρόσθεσε ότι συναντούσε εμπόδια και εντός της κυβέρνησης και του υπουργικού συμβουλίου.

Εκτίμησε ακόμη πως η Ελλάδα θα προσέφευγε στο μνημόνιο ακόμη και αν η ΝΔ ως κυβέρνηση, στις αρχές του 2009 λάμβανε μέτρα θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αποφύγουμε το μνημόνιο.


tsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Templates