Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Νέα μέτρα ύψους 5,5% επί του ΑΕΠ έως τον Ιούνιο


Η έκθεση συμμόρφωσης της Επιτροπής, που διαθέτει το Reuters, περιγράφει την πρόοδο που έπρεπε να κάνει η Ελλάδα για την αποδέσμευση του νέου δανείου από την Ευρωζώνη, ενώ συνιστά να δοθεί η πρώτη δόση το συντομότερο δυνατό.

Οι μειώσεις των δαπανών, σύμφωνα με την έκθεση, πρέπει να ανακοινωθούν και να υιοθετηθούν τους επόμενους...
μήνες,«ιδιαίτερα όταν η Ελλάδα θα επικαιροποιήσει τον μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό της, τον Μάιο του 2012».

Η έκθεση σημειώνει ότι η κυβέρνηση, κατά την προετοιμασία των νέων περικοπών, εξετάζει προγράμματα δημοσίων δαπανών που βασίζονται σε εξοικονομήσεις πόρων από τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, την άμυνα και την αναδιάρθρωση της κεντρικής τοπικής αυτοδιοίκησης.

Θα υπάρξουν μειώσεις θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα σύμφωνα με τον κανόνα μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Η Ελλάδα θα μειώσει περαιτέρω τη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων και τα προνοιακά επιδόματα.

«Η συνέχιση της πολύ σημαντικής διεθνούς βοήθειας μπορεί να αναμένεται, αν βελτιωθεί η εφαρμογή της πολιτικής», αναφέρει η έκθεση και προσθέτει: «Η αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να εμμείνουν στις συμφωνημένες πολιτικές θα δοκιμασθεί ήδη στους ερχόμενους μήνες, όταν πρέπει να προσδιορισθούν τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος για να κλείσει το μεγάλο κενό για το 2013- 14».

Ερώτηση Αλ. Τσίπρα στον πρωθυπουργό για τα νέα μέτρα

Στο μεταξύ, επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, με θέμα«Το νέο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2013-2016 και τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνει», κατέθεσε σήμερα ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας σημειώνει στην ερώτησή του ότι το δεύτερο Μνημόνιο προβλέπει νέα μέτρα λιτότητας συνολικού ύψους, μέχρι αυτήν την στιγμή, της τάξης των 15 δισ. ευρώ έως το 2015, και ρωτά τον πρωθυπουργό αν η κυβέρνηση έχει συνεκτιμήσει τις δημοσιονομικές παρενέργειες αλλά και τις επώδυνες επιπτώσεις στην ανεργία.

Ρωτά ακόμη ποιες εκτιμήσεις έχει κάνει η κυβέρνηση για τις επιπτώσεις των νέων μέτρων λιτότητας στην ύφεση και αν εκτιμά ότι οι συνεχείς περικοπές των δημοσίων επενδύσεων θα έχουν θετικό αποτέλεσμα στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.

tvxs.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Templates