Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Απώλειες εκατ. ευρώ για το δημόσιο και το ΕΤΑΠ ΜΜΕ

Υπάρχουν τρεις ακόμη σοβαρές παρενέργειες από τη συγκεκριμένη εκλογική... νομοθεσία, όπως κωδικοποιήθηκε πρόσφατα με το ΠΔ 126/2012. Η δωρεάν μετάδοση των κομματικών σποτ σημαίνει απώλειες για το δημόσιο από το ΦΠΑ και το ενοίκιο των συχνοτήτων, για το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και τον ΕΔΟΕΑΠ από το αγγελιόσημο, ενώ προβλέπεται και παρέμβαση την ανεξάρτητη διοικητική Αρχή που είναι το ΕΣΡ.

Τα σποτ θα πληρωθούν από τους πολίτες , αφού θα μεταδοθούν δωρεάν από τους τηλεοπτικούς σταθμούς οι οποίοι σε αντάλλαγμα θα πληρώσουν τέλη μειωμένα κατά 50% , δηλαδή θα καταβάλουν ως ενοίκιο το 1% επί του κύκλου εργασιών.

Το 2009 ο δωρεάν τηλεοπτικός χρόνος που δόθηκε στα κόμματα για τις εθνικές και τις ευρωεκλογές ανήλθε σε 12 εκατ. ευρώ. Για τα ποσά αυτά δεν πληρώθηκε αγγελιόσημο, δηλαδή το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ είχε απώλειες 2,1 εκατ. ευρώ, ενώ οι τηλεοπτικοί σταθμοί σε αντάλλαγμα για τα δωρεάν σποτ κατέβαλαν ποσό 0.1% επί του τζίρου τους στο ελληνικό δημόσιο. Ωφελημένοι από τη διαδικασία αυτοί βγήκαν οι σταθμοί με υψηλό κύκλο εργασιών, όπως το Mega και ο ΑΝΤ1, πληρώνοντας ο πρώτος 168.072 ευρώ, αντί ποσού περίπου 3,2 εκατ. ευρώ και ο δεύτερος 114.260 ευρώ αντί περίπου 2 εκατ. ευρώ, εν αντίθεση με τους μικρότερους σταθμούς που γλίτωσαν ελάχιστα χρήματα.

Σοβαρή είναι και η επίπτωση για τα ταμεία Όλα τα δωρεάν μηνύματα απαλλάσσονται από κάθε τέλος, δηλαδή δεν θα πληρωθεί αγγελιόσημο, αν και θα μεταδίδονται διαρκώς διαφημίσεις. Η χαριστική αυτή απαλλαγή από αγγελιόσημο, και ΦΠΑ επιβαρύνει και το δημόσιο και τα ταμεία, ενώ ανοίγει το δρόμο για πρόσφυγες, με βάση την αρχή τις αναλογίας και της ισότητας από τους διαφημιστές, σε βάρος του ασφαλιστικού πόρου.

Τέλος η νομοθεσία προβλέπει πως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, στο ΕΣΡ συμμετέχουν και εκπρόσωποι των κομμάτων ή συνασπισμού κομμάτων. Η διάταξη αυτή είναι αντισυνταγματική και στο παρελθόν το ΕΣΡ είχε αρνηθεί να την εφαρμόσει.

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Templates