Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012

Aνακαλύφθηκαν δύο αρχαιότατοι πλανήτες!

Σε 375 έτη φωτός από τη Γη ανακαλύφθηκαν δύο πλανήτες, οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν ως οι παλαιότεροι... γνωστοί κόσμοι στην επιστήμη. Η ηλικία τους είναι 12,8 δισεκατομμύρια χρόνια, αναφέρεται στην επιθεώρηση Astronomy & Astrophysics.


Σύμφωνα με επιστήμονες του Ινστιτούτου Αστρονομίας Mαξ Πλανκ που τους ανακάλυψαν οι πλανήτες αυτοί ανήκουν στο αστρικό σύστημα HIP 11952. Υπολογίζεται ότι ο ένας από αυτούς έχει σχεδόν τόσο μέγεθος όσο ο Δίας. Η περίοδος της τροχιακής περιστροφής της είναι περίπου 7 ημέρες. Ο άλλος πλανήτης με περίοδο τροχιακής περιστροφής εννιάμισι μήνες είναι σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερος από τον Δία.

Οπως αναφέρεται στην Επιθεώρηση,η ανακάλυψη αυτή δείχνει ότι η εμφάνιση των πλανητών στο πρώιμο Σύμπαν ήταν δυνατή, αν και τα άστρα εκείνη την εποχή ήταν φτωχά σε μέταλλα. Για παράδειγμα ο σίδηρος στο σύστημα HIP 11952 είναι περίπου 100 φορές λιγότερος από ότι στον Ήλιο. Το γεγονός ότι πλανήτες μπόρεσαν να γεννηθούν γύρω από τέτοια αστέρια, έρχεται σε αντίθεση με τη γενικώς αποδεκτή θεωρία, διότι ακόμη και οι γίγαντες αερίου χρειάζονται βαριά στοιχεία για τη δημιουργία συμπαγή πυρήνα, χωρίς τα οποία δεν μπορεί να διαμορφωθεί.

Απειρα τα όρια του Σύμπαντος… Ανεξερεύνητα…

prionokordela.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Templates