Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Φυγαδεύτηκε ο Τατούλης από το Περιφερειακό, ενώ διαμαρτυρόμενοι Αρκάδες τού έριχναν κροτίδες!

Συνοδεία αστυνομικής δύναμης και αποδοκιμαζόμενος από τους κατοίκους της Μαντινείας, που τον... εγκλώβισαν και δεν τον άφηναν να βγει από την αίθουσα, αποχώρησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης το βράδυ της Δευτέρας από την επεισοδιακή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Η κατάσταση ήταν από νωρίς εκρηκτική, αλλά ξέφυγε από τον έλεγχο όταν αποφασίστηκε να διακοπεί η συνεδρίαση και να μη ληφθεί απόφαση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της μονάδας βιοαερίου που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στη θέση Μπέρμπερη του Δήμου Τρίπολης.
Την αφορμή για τη διακοπή της συζήτησης και την απόφαση να συνεχιστεί αύριο Πέμπτη την έδωσε το γεγονός ότι συγκεντρωμένοι κινήθηκαν απειλητικά κατά του συμβούλου της πλειοψηφίας Φάνη Στεφανόπουλου, όταν αποχωρούσε νωρίτερα, καθώς ο πρόεδρος του Συμβουλίου Γιώργος Πουλοκέφαλος είχε αποφασίσει διακοπή για 2 λεπτά ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να κερδίσει χρόνο η πλειοψηφία.
Τότε οι συγκεντρωμένοι είδαν κινήσεις αποχώρησης από συμβούλους της πλειοψηφίας και προσπάθησαν να κλείσουν την πόρτα για να μη φύγει κανείς. Στην ένταση που ακολούθησε κάποιοι κινήθηκαν απειλητικά κατά του κ. Στεφανόπουλου. Με την επιστροφή στη συνεδρίαση ο κ. Πουλοκέφαλος μίλησε για «χειροδικία» σε βάρος του κ. Στεφανόπουλου, κατήγγειλε το γεγονός και διέκοψε τελικά τη συνεδρίαση για την Πέμπτη στις 4 το απόγευμα, μέσα σε κλίμα έντονων αποδοκιμασιών.
Οι συγκεντρωμένοι, βλέποντας τότε τον κ. Τατούλη να αποχωρεί, έκλεισαν την πόρτα, τον εγκλώβισαν και του ζητούσαν εξηγήσεις σε πολύ έντονο ύφος, ενώ κάποιος εκτόξευσε ένα άδειο μπουκάλι από νερό. Καθώς έβγαινε από την αίθουσα τον κ. Τατούλη τον προστάτευε αστυνομική δύναμη που είχε ειδοποιηθεί. Τον συνόδευσε μαζί με την αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου, για να αποφευχθούν τα χειρότερα, ενώ έξω από το Πνευματικό Κέντρο κάτοικοι του έριξαν κροτίδες.
Με την εξέλιξη αυτή δεν ελήφθη απόφαση - όπως ακριβώς ήθελε η περιφερειακή αρχή, γιατί φαινόταν πως η απόφαση θα ήταν αρνητική για τη μελέτη και τη χωροθέτηση της μονάδας στη συγκεκριμένη περιοχή.
Νωρίτερα, το Συμβούλιο είχε για πρώτη φορά απορρίψει πρόταση του περιφερειάρχη Π. Τατούλη - ο οποίος πρότεινε να μην πάρει απόφαση το Σώμα για τη μελέτη και να αναλάβει εξ ολοκλήρου την ευθύνη η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Κατά της πρότασης αυτής ψήφισαν 16 σύμβουλοι (της μείζονος μειοψηφίας, οι 2 της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο Θαν. Πετράκος και 4 Αρκάδες της πλειοψηφίας) και την υπερψήφισαν 12. Εν μέσω γενικευμένης σύγχυσης, ένας σύμβουλος δήλωσε «παρών», ένας «απών», ενώ ο Χαρ. Σκούρος της πλειοψηφίας από τη Λακωνία ψήφισε λευκό.
Μετά απ’ αυτή την ψηφοφορία η πλειοψηφία προσπάθησε να τρενάρει τη λήψη απόφασης για τη μελέτη, με παρεμβάσεις του αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας Τάσου Χειβιδόπουλου και της αντιπεριφερειάρχη Ντ. Νικολάκου. Και αφού έβλεπε ότι η απόφαση θα ήταν αρνητική, επιχείρησε τελικά την αναβολή, που την πέτυχε με το πρόσχημα της επίθεσης κατά του κ. Στεφανόπουλου. Να σημειωθεί πάντως ότι μετά την επεισοδιακή αποχώρηση Τατούλη, ο κ. Στεφανόπουλος συζητούσε στο προαύλιο του Πνευματικού Κέντρου και ενημερωνόταν από τους κατοίκους της Μαντινείας σε φιλικό κλίμα, σαν να μην είχε γίνει το παραμικρό.
Οι κάτοικοι που κατέκλυσαν την αίθουσα -εκπροσωπούμενοι από το Σταύρο Μίγγινα, το Γιάννη Βασιλόπουλο, τον παπα-Θανάση και τον περιβαλλοντολόγο Παναγιώτη Κοτσώνη- εξέφρασαν τις απόψεις τους κατά της μονάδας βιοαερίου στην περιοχή τους, πρότειναν να πάει στη ΒΙΠΕ, ενώ αποδοκίμαζαν και γιούχαραν κάθε διαφορετική άποψη.
Τη "Βιοενεργειακή Μαντινείας Α.Ε." εκπροσώπησαν ο Γιάννης Τεντόρας και ο περιβαλλοντολόγος Νίκος Φωτόπουλος.
Στη συζήτηση μετείχε και ο δήμαρχος Αργους - Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος που παρατήρησε ότι οι καταβόθρες της περιοχής οδηγούν τα νερά και τα λύματα στις πηγές από τις οποίες υδροδοτείται το Αργος. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «αυτή τη στιγμή ρυπαίνεται η περιοχή, εμάς μας τροφοδοτούσατε με σκατά» και κάλεσε τους επενδυτές να συμμορφωθούν - αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγει στον εισαγγελέα.

eleftheria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Templates