Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Ντερτιλής: O τελευταίος των Απριλιανών. Πως ένας ...αναπτήρας τον οδήγησε στη φυλακή

Στο αναρρωτήριο των φυλακών Κορυδαλλού,παραμένει ένας ηλικιωμένος άνδρας.

Και όπως έχει... δηλώσει ο ίδιος “το αποφυλακιστήριό θα μου το καρφώσουν στο φέρετρο”.

Νίκος Ντερτιλής.Καταδικασμένος σε ισόβια για τη δολοφονία φοιτητή έξω από το Πολυτεχνείο στην εξέγερση του 1973.Δεν συζήτησε ποτέ το ενδεχόμενο να ζητήσει χάρη ή να επικαλεστεί προβλήματα υγείας για να αποφυλακιστεί,όπως έκαναν άλλοι από τους πραξικοπηματίες. “Δεν θα νομιμοποιήσω εγώ αυτό το καθεστώς”,λέει σ΄όποιον του έχει θέσει κατά καιρούς το ζήτημα.

Ποιος τον οδήγησε στη φυλακή; Ο οδηγός του τζιπ του,ο οποίος κατέθεσε ότι ήταν παρών τη στιγμή που ο Ντερτιλής πυροβόλησε το φοιτητή.Για να διαπιστώσει το δικαστήριο αν πράγματι ήταν οδηγός του ,τον ρώτησε να τους πει κάποιες συνήθειές του που λογικά θα ήξερε ο οδηγός ενός στρατιωτικού. Εκείνος είπε ότι τον έστελνε να του αγοράζει τσιγάρα Dunhill και να πηγαίνει για επιδιόρθωση τον αναπτήρα του μάρκας Ronson σε συγκεκριμένο κατάστημα στη Πανεπιστημίου.

Και τελικά ανέλαβε ο Στέλιος Λογοθέτης ,στέλεχος του ΚΚΕ και αργότερα δήμαρχος Νίκαιας και Πειραιά να να βρει μία απόδειξη επιδιόρθωσης αναπτήρα στο όνομα Ντερτιλής. Έτσι η μαρτυρία του οδηγού “έδεσε” και ο Ντερτιλής καταδικάστηκε.

Την ημέρα που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα ο Ντεριλής έπαιξε καθοριστικό ρόλο ,καταλαμβάνοντας πολλές κρίσιμες υπηρεσίες.
«Τους έπιασα στον ύπνο με πολύ λίγους αλλά αποφασισμένους άνδρες και ένα σχέδιο που εφαρμόστηκε με αποφασιστικότητα», έχει πει. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο Ντερτιλής και το τάγμα του βγήκαν για να «ελέγξουν 28 στόχους... Τέσσερις παρά δέκα το πρωί είχε τελειώσει η επιχείρηση... ο αιφνιδιασμός είχε πετύχει.»

Ο Ντερτιλής δήλωνε πάντα στρατιώτης.Ο πατέρας του αντιστράτηγος.Στον Εμφύλιο Πόλεμο ο Νίκος Ντερτιλής συμμετέχει σε πολλές μάχες από τις γραμμές του Εθνικού Στρατού.
Το 1950 γίνεται εκπαιδευτής στη Σχολή Ευελπίδων, λίγο αργότερα φεύγει στην Κορέα εθελοντής και το 1964 τοποθετείται τον βαθμό του ταγματάρχη, στην Κύπρο.

Δεν αργεί να επιβεβαιώσει τη φήμη του σκληρού αξιωματικού που τον συνόδευε.Δίνει μάχη και καταλαμβάνει το προγεφύρωμα της Μασούρας,υπό τις διαταγές του στρατηγού Γρίβα. Όταν άρχισε την εκκαθάριση ενός τουρκοκυπριακού χωριού ο Γρίβας του ζήτησε από τον ασύρματο να μην ξεπεραστούν τα όρια στη μεταχείριση των αμάχων. Ο Ντερτιλής εκνευρισμένος πυροβόλησε τον ασύρματο!
Το 1966, ενώ υπηρετεί στο 16ο Σύνταγμα στη Νιγρίτα Σερρών, μυείται στο πραξικόπημα.

onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Templates