Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

5 εκατ. ευρώ για τα κάστρα και την Αρχαία Μεσσήνη

Αλλα 5 εκ. ευρώ από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ανταγωνιστικότητας θα διατεθούν στη Μεσσηνία για έργα πολιτισμού, τα 3 για την Αρχαία Μεσσήνη και τα 2 για την επιστημονική επιτροπή της Πυλίας, που ασχολείται με τα κάστρα... της περιοχής. Αυτό ανακοίνωσε χθες η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στη συνάντησή της με τον αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά στο Διοικητήριο, στο γραφείο του.
Ο κ. Αλευράς αναγνώρισε το μεγάλο έργο που επιτελεί η κ. Μενδώνη στο υπουργείο Πολιτισμού και ανέφερε ότι κατάφεραν να εντάξουν στο ΕΣΠΑ έργα της Μεσσηνίας αξίας 13 εκ. ευρώ. Ζήτησε από τη γ.γ. επιπλέον 10 εκ. ευρώ για τα κάστρα Μεθώνης, Κορώνης και Κυπαρισσίας και το καταδυτικό αρχαιολογικό πάρκο στο Ναβαρίνο. Χαρακτήρισε σημαντικό το έργο του καθηγητή Πέτρου Θέμελη στην Αρχαία Μεσσήνη και μίλησε για τη διασύνδεση των αρχαίων λιμανιών της Πελοποννήσου, που σχεδιάζει ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης.
Η κ. Μενδώνη παρατήρησε πως «το υπουργείο έχει στη Μεσσηνία δύο εξαιρετικά καλές και αποτελεσματικές Εφορείες, γι’ αυτό καταφέραμε και ωριμάσαμε τα έργα» και συμφώνησε ότι «στο ΕΣΠΑ η Μεσσηνία έχει ένα σημαντικό κομμάτι χάρις στην Περιφέρεια και στην καλή συνεργασία με τον κ. Τατούλη».
Χαρακτήρισε την Αρχαία Μεσσήνη ως έναν από τους σημαντικότερους και ωραιότερους αρχαιολογικούς χώρους. Επεσήμανε ότι η Μεσσηνία είναι τυχερή -τη χαρακτήρισε και ευλογημένο τόπο- με τα κάστρα που μπήκαν σε προγράμματα και αναφέρθηκε στο ναό της Μεταμόρφωσης στο Νιόκαστρο της Πύλου και στο καποδιστριακό σχολείο στη Μεθώνη.
Παρατήρησε πως «πρέπει να είναι προτεραιότητα το καταδυτικό πάρκο στο Ναβαρίνο» και διευκρίνισε ότι «δεν είναι εύκολο, θα φτιάξουμε θεσμικό πλαίσιο για τέτοια ζητήματα. Θα συνεργαστούμε με την Περιφέρεια και το δήμο. Το έχει θέσει ο κ. Καφαντάρης, είναι σε καλό δρόμο».
Για το κάστρο της Κορώνης είπε ότι «υπάρχουν ποικίλα προβλήματα που συνδέονται με ιδιοκτησιακά καθεστώτα» και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει απόλυτη ωριμότητα για το κάστρο της Κορώνης. Εθνικοί πόροι δεν υπάρχουν και χωρίς μελέτη ένα έργο δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ».
Για το κάστρο της Κυπαρισσίας και τον κίνδυνο της πτώσης βράχων απάντησε ότι θα πρέπει να ασχοληθούν οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου και της Περιφέρειας και το υπουργείο θα τους δώσει τη μελέτη που έχει. Η γ.γ. ενημέρωσε ότι τα 3 εκ. ευρώ για την Αρχαία Μεσσήνη προορίζονται για την ανάδειξη των σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων από τις ανασκαφές.
Αργότερα, η κ. Μενδώνη επισκέφθηκε την Αρχαία Θουρία και την Αρχαία Μεσσήνη.

eleftherianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Templates